Αθλητισμός: Οι κορυφαίοι και οι αντιδράσεις

Αθλητισμός: Οι κορυφαίοι και οι αντιδράσεις

Οι βραβεύσεις του ΠΣΑΤ, η Κατερίνα Στεφανίδη και το... παγκόσμιο φαινόμενο - Β. Πατουλίδου και Γ. Θεοδωρακόπουλος γράφουν στην «Κ» για την ανάδειξη του Γ. Αντετοκούνμπο και της Μ. Σάκκαρη ως κορυφαίων αθλητών του 2021

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημόσια αντιπαράθεση με επίκεντρο τις βραβεύσεις των «κορυφαίων» αθλητών ανά εποχές και αθλήματα είναι κολόνια που κρατάει χρόνια. Στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, το διαχρονικό ερώτημα «Πελέ ή Μαραντόνα» μεγάλωσε γενιές και γενιές ποδοσφαιρόφιλων, χωρίς κανείς να μπορεί να πει εκ του ασφαλούς και με ατράνταχτα επιχειρήματα ποιος είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Πολύ πρόσφατα, πολλοί «επώνυμοι» άνθρωποι του ποδοσφαίρου αμφισβήτησαν την ανάδειξη του Λιονέλ Μέσι ως κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο για τη χρονιά που φεύγει. Κατά την άποψή τους το βαρύτιμο βραβείο του France Football το άξιζαν άλλοι παίκτες, όπως ο Λεβαντόφσκι, ο Σαλάχ ή ο Μπενζεμά κι όχι ο πολυβραβευμένος Αργεντινός σούπερ σταρ. Αντίστοιχη τριβή αναπτύχθηκε κατά καιρούς και σε πολλά άλλα σπορ όπως το μπάσκετ, όπου ο Λεμπρόν Τζέιμς και ο Κόμπι Μπράιαντ αποτέλεσαν στα μάτια πολλών φίλων του αθλήματος το αντίπαλο δέος για τον αδιαπραγμάτευτο έως τότε GOT, Μάικλ Τζόρνταν, σηκώνοντας πολλή σκόνη.  

Τέτοια δυνατή φωτιά άναψε και στην Ελλάδα η παραδοσιακή ψηφοφορία του ΠΣΑΤ, μέσω της οποίας το σύνολο των αθλητικών συντακτών της χώρας έκρινε ως κορυφαίο αθλητή του 2021 τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και κορυφαία αθλήτρια τη Μαρία Σάκκαρη. Διαφωνίες υπήρξαν εξαρχής, αλλά οι φλόγες φούντωσαν για τα καλά έπειτα από μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter της Κατερίνας Στεφανίδη, η οποία αμφισβήτησε ανοικτά την επιλογή των μελών του ΠΣΑΤ. Εξήγησε πρώτα τους λόγους που η ίδια θεωρεί κορυφαίο αθλητή της χρονιάς τον Μίλτο Τεντόγλου, χρυσό Ολυμπιονίκη του άλματος εις μήκος στο Τόκιο, ενώ αμφισβήτησε εν συνεχεία και τη νίκη της Σάκκαρη, χωρίς να υποδεικνύει την κατά τη δική της εκτίμηση κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια του 2021.  

Η τοποθέτηση της χρυσής Ολυμπιονίκου του Ρίο σήκωσε τόνους σκόνης και προκάλεσε χιλιάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το θέμα να ξεφεύγει από την καθαρά αθλητική του χροιά και να παίρνει πολιτικές (και όχι μόνο) διαστάσεις, σε σημείο που να τοποθετηθεί εκ νέου η πρωταθλήτριά μας με μια αιχμηρή ανάρτηση, θέλοντας να αναδείξει τη στρεβλή προσέγγιση των social media σε μια σειρά αντίστοιχων ζητημάτων: «Αυτό που ό,τι πεις στο Twitter γίνεται πολιτικό, ήταν από πάντα έτσι; Δηλαδή σήμερα αν πω είναι βουλωμένο το δεξί μου ρουθούνι, από κάτω θα μου αναλύουν την κρυφή κομματική σημασία αυτού που ανέβασα».

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είναι δείγμα υγείας οι διαφορετικές γνώμες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

Η Κατερίνα Στεφανίδη είχε κάθε δικαίωμα να πει την άποψή της. Και αυτοί που κρίνουν κρίνονται. Πάντα όταν υπάρχουν μεγάλοι αθλητές σε βραβεύσεις, ακούγονται διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι καλό, είναι υγεία. Ο καθένας έχει την άποψή του. Η Στεφανίδη εξέφρασε την άποψή της ως αθλήτρια του στίβου σχετικά με τον Τεντόγλου και τον Αντετοκούνμπο, κάτι που υποστήριξαν πολλοί άλλοι. Ομως οι περισσότεροι ψήφισαν τον Γιάννη.

Από τη στιγμή που «ανεβαίνει» κάτι στα social media, παίρνει διαστάσεις. Αυτή είναι η μοίρα τους. Την Κατερίνα την ακούμε και τη διαβάζουμε με προσοχή. Δεν μας ενοχλεί σε καμία περίπτωση η άποψή της. 

Πριν από δύο χρόνια, όταν ο ΠΣΑΤ είχε αναδείξει κορυφαίο αθλητή της χρονιάς τον Στέφανο Τσιτσιπά, αντί του Αντετοκούνμπο, δεχθήκαμε και τότε «επιθέσεις», οι οποίες έφτασαν στο σημείο να μας χαρακτηρίσουν ρατσιστές. 

Ολα αυτά τα έχουμε ακούσει ξανά και θα τα ακούμε. Το θέμα είναι να κρατήσουμε το επίπεδο. Και το επίπεδο κρατιέται με τη συμμετοχή πολλών δημοσιογράφων στις ψηφοφορίες. 

Και φέτος είχαμε ίσως την πολυπληθέστερη συμμετοχή από τότε που θεσπίστηκαν τα βραβεία, ενώ με την ηλεκτρονική ψηφοφορία φτάσαμε σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. 

Εμείς δεν έχουμε πόλεμο με κανέναν. Η Κατερίνα είναι μια μεγάλη αθλήτρια. Δικαιούται να λέει τη γνώμη της. Θέλω εδώ να τονίσω ότι η ανάδειξη του Γιάννη δεν ήταν απόφαση του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ, αλλά προέκυψε μέσα από ψηφοφορία. 

Εμάς δεν μας ενόχλησε καθόλου η άποψη της Κατερίνας, είναι δημόσιο πρόσωπο, καλά έκανε κι έκανε κριτική, είναι λογικό να στηρίζει έναν αθλητή του στίβου και ιδιαίτερα από ατομικό αγώνισμα, και έτσι να είναι πάντα, μαχητική κι ωραία. 

Το μήνυμα που εστάλη σ’ εμάς το λάβαμε και το εξετάζουμε. Είναι σεβαστό, όπως κι αυτό που ακούστηκε για τη Σάκκαρη.

* Ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών.

Δύο κατηγορίες που δεν θα διχάζουν

Της ΒΟΥΛΑΣ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ*

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου είχε φέτος ένα πολύ δύσκολο έργο. Επρεπε να επιλέξει  ανάμεσα σε μεγάλους αθλητές τον κορυφαίο. Επρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε νέους ανθρώπους που τίμησαν και δόξασαν τη χώρα μας τον καλύτερο! 

Αθλητές με διαφορετικές αφετηρίες και πορείες. Αγόρια και κορίτσια που κατέκτησαν την κορυφή! Ποιον να διαλέξεις; Πώς να τους ξεχωρίσεις; Δύσκολο το έργο του κριτή!

Υπάρχουν δύο κατηγορίες αθλητών. Οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες. Κορυφές κατακτούν και οι δύο! Δεν θα μετρήσουμε ποια είναι η ψηλότερη, γιατί δεν παύουν να είναι κορυφές. Πρέπει να αναδειχθούν και να επιβραβευθούν και οι δύο! Θα μπορούσε ο ΠΣΑΤ να θεσπίσει δύο κατηγορίες βραβείων. Να είναι διακριτή η διαφορά ανάμεσα στον επαγγελματία και τον ερασιτέχνη.

Οι διακρίσεις των ανθρώπων μας, των αθλητών μας γέννησαν αυτή την ανάγκη. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην προετοιμασία τους κατάφεραν τα μέγιστα.

Βλέπουμε πως σε μεγάλες αθλητικές αναμετρήσεις τα ελληνικά ονόματα κάθε χρόνο πληθαίνουν. Αυτό θα έπρεπε να μας γεμίζει περηφάνια. Να υπάρχει μια λεπτή γραμμή, πιθανόν όχι ορατή σε πολλούς ανθρώπους, που ξεχωρίζει τον επαγγελματία αθλητή από τον ερασιτέχνη.

Είναι αδιαμφισβήτητη η υπέρτατη αξία του Ολυμπισμού που ξεχωρίζει το σύμπαν των Ολυμπιακών Αγώνων από το παγκόσμιο σύμπαν των επαγγελματιών αθλητών.

Ο Ολυμπισμός είναι κάτι ανώτερο και μέγιστο που δεν μπορεί κανείς να το αγγίξει. Δεν υπερασπίζομαι τον τίτλο! Υπερασπίζομαι την ιδέα που πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα και όλους! Μπορείς όμως να θεωρήσεις πως ο αθλητής που αγωνίζεται σε επαγγελματικό πρωτάθλημα και καταφέρνει να φέρει διάκριση, κάνει γνωστή τη χώρα σου σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί να φέρει τον τίτλο του κορυφαίου Ελληνα αθλητή; Δύο κατηγορίες λοιπόν που δεν θα διχάζουν, αλλά θα μας ενώνουν. Αξιοι Ελληνες όλοι που μας κάνουν περήφανους!

* Η κ. Βούλα Πατουλίδου είναι χρυσή Ολυμπιονίκης του στίβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή