Τζόκοβιτς: Πόλεμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον σούπερ σταρ «Novax»

Τζόκοβιτς: Πόλεμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον σούπερ σταρ «Novax»

Το παρασκήνιο της κόντρας Τζόκοβιτς με την κυβέρνηση της Αυστραλίας και οι πόντοι στο κοινό των πιστών αντιεμβολιαστών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος περίμενε ότι το τένις μπορεί να ξεσηκώσει τέτοια online πάθη; Να όμως που κανείς δεν κατάφερε να μείνει αμέτοχος παρακολουθώντας το συναρπαστικό ματς μεταξύ Νόβακ Τζόκοβιτς, του Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, και κυβέρνησης της Αυστραλίας, σχετικά με τη συμμετοχή ή μη του αθλητή στο αυστραλιανό Open. (Ή απλώς ο παρατεταμένος εγκλεισμός αρχίζει να εμφανίζει τις πρώτες επιπτώσεις.) Στο δυνατό σερβίς του ενός, ο άλλος απαντούσε με εξίσου επιθετικά «χτυπήματα», με το παιχνίδι να φτάνει στο… φιλέ και να κρίνεται στον πόντο. «Out» φώναξε στο τέλος ο διαιτητής καρέκλας, δείχνοντας την έξοδο του τουρνουά στον Σέρβο τενίστα.

Ηταν σωστή η απόφαση; Η Ιστορία θα δείξει, πάντως ο «Novax» Djokovic, όπως o αθλητής είναι γνωστός πλέον (από το όνομά του και το αντιεμβολιαστής, no-vax), γνωρίζει νέες δόξες στα σόσιαλ μίντια. Παρότι μια σημαντική μερίδα των πολιτών στηρίζει την απόφαση των Αυστραλών να μην κάνουν πίσω μπροστά σε έναν σταρ και να απαιτήσουν γι’ αυτόν ό,τι και για όλους τους πολίτες (μην ξεχνάμε ότι οι Αυστραλοί και δη οι κάτοικοι Μελβούρνης έχουν δεινοπαθήσει από τα παρατεταμένα lockdowns), οι επικρατούσες φωνές online, στην Ελλάδα και παντού, έχουν ταχθεί στο πλευρό του Τζόκοβιτς, ο οποίος έχει λάβει διαστάσεις σύγχρονου ήρωα, αυτού που αντιστέκεται στον «φασισμό των εμβολίων» ή κάπως έτσι. «Ορίστε, δείτε», γράφει ένας Βρετανός στο Twitter. «Ο Ναδάλ και ο Φέντερερ σε φωτογραφίες με τον Μπιλ Γκέιτς. Δεν υπάρχουν τέτοιες φωτογραφίες με τον Τζόκοβιτς!». Αθλητική δημοσιογράφος, επίσης από την Αγγλία, σημειώνει: «Στις επόμενες γενιές θα λέμε “ήταν κάποτε ένας τενίστας με το όνομα Νόβακ Τζόκοβιτς τον οποίο κανείς δεν μπορούσε να νικήσει. Ο μόνος τρόπος να τον νικήσουν ήταν να τον σταματήσουν από το να παίζει”».

Χαρακτηριστική τού πώς βλέπει το κοινό την υπόθεση, η σύγκριση του Τζόκοβιτς με τον ήρωα της ταινίας «The Terminal», ο οποίος χωρίς να φταίει εγκλωβίζεται στον χώρο τράνζιτ του JFK. Ποιος δεν υποστήριζε τον αγώνα του πολίτη της «Κρακοζίας» να γίνει δεκτή η βίζα του από την αμερικανική κυβέρνηση; Ποιος δεν είναι με το Δαβίδ στη μάχη με τον Γολιάθ; Ποιος μπορεί να αντιπαθήσει ήρωα που έχει υποδυθεί ο Τομ ο Χανκς;  

Την πλευρά των Αρχών δεν βοήθησε ότι όλα αυτά έλαβαν χώρα χριστουγεννιάτικα (οι Σέρβοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου). Το γεγονός ότι ο Τζόκοβιτς πιστεύει πολύ στον Θεό («πριν από αθλητής, είμαι ορθόδοξος χριστιανός», είχε δηλώσει το 2011) έχει εμπλουτίσει την επιχειρηματολογία όσων τον σκιαγραφούν ως μάρτυρα. Η δήλωση του πατέρα του («τότε σταύρωσαν τον Ιησού, τώρα σταυρώνουν τον Νόβακ»), η δήλωση της συζύγου του στο Ιnstagram («ο μόνος νόμος που όλοι πρέπει να σεβόμαστε είναι η αγάπη»), αλλά και η δήλωση που φέρεται να έκανε ο ίδιος ο αντισφαιριστής («ο Θεός τα βλέπει όλα») αναμεταδόθηκαν μαζικά στα σόσιαλ, «σκοράροντας» πόντους στο κοινό των πιστών αντιεμβολιαστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή