Πεκίνο 2022: Η μασκότ-πάντα και τα πάντα για τις μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών (εικόνες)

Πεκίνο 2022: Η μασκότ-πάντα και τα πάντα για τις μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών (εικόνες)

Τα χαριτωμένα δημιουργήματα που συνοδεύουν κάθε διοργάνωση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες να ξεκινούν σε μερικά 24ωρα στο Πεκίνο, την πιο φιλική εικόνα της διοργάνωσης στην ταλαιπωρημένη από τον κορωνοϊό Κίνα επιχειρεί να δώσει η γλυκιά μασκότ των Αγώνων, την Μπινγκ Ντουέν Ντουέν, που φυσικά για τους Κινέζους έχει τη μορφή ενός πάντα.

Το αγαπημένο πάντα δεν είναι μόνο το… εθνικό ζώο της Κίνας, αλλά και ένα όχημα προώθησης της κινεζικής ήπιας δύναμης ανά τον κόσμο, στην προσπάθεια του καθεστώτος του Πεκίνου να εξωραΐσει την εικόνα του διεθνώς και να κάνει μικρούς και μεγάλους να δουν με θετικό μάτι την Κίνα.

Πεκίνο 2022: Η μασκότ-πάντα και τα πάντα για τις μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών (εικόνες)-1

Διαχρονικά όμως η επιλογή των μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών αποτελεί μια αρκετά δύσκολη δοκιμασία για τους εκάστοτε διοργανωτές, καθώς πρέπει να περιοριστούν σε κάτι… τρυφερό και αξιαγάπητο, που να ταιριάζει βεβαίως με το χιονισμένο σκηνικό της διοργάνωσης.

Οι μασκότ των Χειμερινών Αγώνων καθιερώθηκαν επισήμως το 1968, στους Ολυμπιακούς της Γκρενόμπλ, με τη μάλλον ακαθόριστη μορφή ενός χιονοδρόμου στα χρώματα της Γαλλίας (μπλε, άσπρο και κόκκινο).

Κάποιες επιλέχθηκαν με δημοσκόπηση από εφημερίδα, άλλες με δημόσιες ψηφοφορίες, και άλλες από πάνελ ειδικών. Ως μικρότερης εμβέλειας από τις μασκότ των Θερινών Αγώνων, οι χαριτωμένες φιγούρες στους Χειμερινούς Αγώνες μένουν λιγότερο στη μνήμη του κόσμου, αλλά δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν σε πρωτοτυπία και συμπάθεια.

Πεκίνο 2022: Η μασκότ-πάντα και τα πάντα για τις μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών (εικόνες)-2

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αρκουδίτσα Μπέλι Μίσκα, που μαζί με τον λαγό Ζάικα και τη λευκή λεοπάρδαλη Λεοπάρντ συνέθεσαν το… τρίο των μασκότ των Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας το 2014.

Πεκίνο 2022: Η μασκότ-πάντα και τα πάντα για τις μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών (εικόνες)-3

Στους τελευταίους Αγώνες, το 2018 στην Πγιέονγκτσανγκ της Νότια Κορέας, μασκότ ήταν μια λευκή τίγρη με την ονομασία Σούχορανγκ, ακολουθώντας την απλή συνταγή που ακολουθπύν φέτος και οι Κινέζοι.

Πεκίνο 2022: Η μασκότ-πάντα και τα πάντα για τις μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών (εικόνες)-4

Μια μάλλον αστεία επιλογή ήταν οι… χιονάνθρωποι σε χιονοπέδιλα το 1976, στους Ολυμπιακούς του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία.

Πεκίνο 2022: Η μασκότ-πάντα και τα πάντα για τις μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών (εικόνες)-5

Ασυνήθιστη ήταν η επιλογή ενός… λύκου, του Βούτσκο, για τους Αγώνες του Σαράγεβο του 1984 στην ακόμη ενωμένη τότε Γιουγκοσλαβία.

Πεκίνο 2022: Η μασκότ-πάντα και τα πάντα για τις μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών (εικόνες)-6

Όσο για την ιδέα των Ιταλών με τα… παγάκια, στους Αγώνες του 2006, το σίγουρο είναι ότι δεν είχαν και τη θετικότερη αποδοχή από το ευρύ κοινό.

Πηγή: Αssociated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή