Ολυμπιακά… παιχνίδια 2028

Γιατί σέρφινγκ, σκέιτμπορντ και αναρρίχηση αντικαθιστούν άρση βαρών, πυγμαχία, μοντέρνο πένταθλο

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου έμοιαζε η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την απομάκρυνση από τον ολυμπιακό νυμφώνα του 2028 των αθλημάτων της άρσης βαρών, της πυγμαχίας και του μοντέρνου πεντάθλου. Επίσημη δικαιολογία για τα δύο πρώτα; Διαφθορά. Για το μοντέρνο πένταθλο ο λόγος είναι η ελάχιστη δημοτικότητα και ειδικά στη νεολαία. Και, ίσως, αυτός να είναι ο βασικός λόγος και για τα δύο προηγούμενα, καθώς τα, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ολυμπιακή ιστορία, αθλήματα δείχνουν αναχρονιστικά και δεν έχουν κοινό, με αποτέλεσμα να μη φέρνουν χρήματα στα ταμεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Και μπορεί η ΔΟΕ να έδωσε στα τρία αθλήματα μία… περίοδο χάριτος για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, αλλά εάν δεν αποδειχτούν «χρυσοφόρα» τότε το τελευταίο… ολυμπιακό καμπανάκι θα χτυπήσει στο Παρίσι. 

Από το 2013 που ο Γερμανός Τόμας Μπαχ ανέλαβε τα ηνία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έβαλε στόχο τον εκσυγχρονισμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο εκσυγχρονισμός, που έχει βασικό στόχο να μη μείνουν ποτέ άδεια τα ταμεία, ακόμα κι αν το τίμημα θα είναι να μετατραπούν οι Αγώνες σε… Games. Τα έσοδα της ΔΟΕ προέρχονται κατά 73% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, 18% από το μάρκετινγκ και 9% από άλλες πηγές.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα παγκόσμιο γεγονός. Για να παραμείνει κερδοφόρο θα πρέπει να είναι εμπορικό και να ακολουθεί  κανόνες της αγοράς. Εκατοντάδες κανάλια από όλο τον κόσμο πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ για αυτό το προϊόν με την απαίτηση να μπορούν να το πουλήσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι άνθρωποι του χώρου πιστεύουν ότι το μέλλον της πυγμαχίας στο ολυμπιακό πρόγραμμα δεν θα εξαρτηθεί από την πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους του αθλήματος, αλλά από τον βασικό… χορηγό της ΔΟΕ, το NBC. Εάν ο αμερικανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας πιστεύει ότι υπάρχει  κοινό που βλέπει  στην Αμερική, τότε τα σκάνδαλα θα μπουν στο χρονοντούλαπο και το… καμπανάκι θα ηχήσει στα ρινγκ του Λος Αντζελες (2028). Ομως, οι ΗΠΑ έχουν να κατακτήσουν χρυσό μετάλλιο από το 2004 και οι Μοχάμεντ Αλι, Τζο Φρέιζερ, Φλόιντ Πάτερσον, Οσκαρ ντε λα Χόγια κ.λπ. έμειναν χωρίς κληρονόμους.

Τα δεκάδες κρούσματα απαγορευμένων ουσιών έχουν κηλιδώσει το άθλημα της άρσης βαρών. Από το 2000 μέχρι σήμερα άλλαξαν χέρια, εξαιτίας θετικών δειγμάτων, 14 χρυσά, 14 ασημένια και 21 χάλκινα μετάλλια. Από την άλλη πλευρά, το κοινό της άρσης βαρών μέρα με τη μέρα συρρικνώνεται και ως άθλημα δεν έχει απήχηση στη νεολαία, κάτι που προβληματίζει τη ΔΟΕ.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναζητεί τρόπους συνεργασίας με τα eSports προσπαθώντας να μαγνητίσει τη νέα γενιά.

Το μοντέρνο πένταθλο μπορεί να μην ταλανίζεται από σκάνδαλα, αλλά θεωρείται ένα ακριβό και αναχρονιστικό άθλημα. Ο Τόμας Μπαχ έχει αφήσει ένα… παράθυρο ελπίδας λέγοντας ότι εάν εφαρμοστούν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, τα τρία αθλήματα θα επιστρέψουν στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Η καθιέρωση όμως του σέρφινγκ, του σκέιτμπορντ και της αναρρίχησης ως ολυμπιακά αθλήματα δείχνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν πλέον άλλον προσανατολισμό.

Πηγές εισοδημάτων

Μαγνήτη για τη ΔΟΕ, η οποία ψάχνει συνεχώς για πηγές εισοδημάτων, αποτελούν και τα eSports. Πρόκειται για μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι «Αθάνατοι» αναζητούν τρόπους συνεργασίας χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις. Μάλιστα, η θεωρία τους είναι ότι μέσα από τα βιντεογκέιμ η νέα γενιά θα ενδιαφερθεί και για τον κανονικό αθλητισμό.

Το 2016, ο μέσος όρος ηλικίας των τηλεθεατών των Αγώνων του Ρίο ήταν, σύμφωνα με έρευνες, τα 53 έτη, κάτι που τρομοκράτησε τη ΔΟΕ. Οι ιθύνοντες θεωρούν ότι η εισαγωγή στο ολυμπιακό πρόγραμμα νέων θεαματικών αθλημάτων (στους χειμερινούς του Πεκίνου διεξάγονται συνολικά επτά νέα σπορ) θα ανανεώσει τον θεσμό και θα φέρει έσοδα. Και, ίσως, στους Ολυμπιακούς του μέλλοντος ο… δρόμος, το πάλεμα και το λιθάρι να υπάρχουν μόνο στον Υμνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή