Ολυμπιονίκες… χειμώνα-καλοκαίρι

Ολυμπιονίκες… χειμώνα-καλοκαίρι

Μόλις έξι αθλητές στον κόσμο έχουν κατακτήσει μετάλλιο τόσο σε θερινούς όσο και σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάικλ Φελπς, Καρλ Λιούις, Τζέσι Οουενς, Πάαβο Νούρμι, Μαρκ Σπιτς, Αλεξάντερ Καρέλιν, Λαρίσα Λατίνινα, Νάντια Κομανέτσι, Νικολάι Αντριάνοφ, Σαουάο Κάτο, Πύρρος Δήμας και τόσοι άλλοι θρυλικοί αθλητές έχουν γράψει τη δική τους ξεχωριστή ιστορία ο καθένας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα ονόματα των περισσότερων είναι γνωστά, όχι μόνο στους φανατικούς φίλους του αθλητισμού, αλλά και σε ανθρώπους που δεν εντρυφούν σε αυτόν. Σε πόσους, όμως, λένε κάτι τα ονόματα Εντι Ιγκαν, Γιάκομπ Ταμς, Κρίστα Ρότενμπουργκερ, Κλάρα Χιουζ, Λορίν Γουίλιαμς και Εντι Αλβαρες; Σε ελάχιστους. Κι όμως, αυτοί οι έξι, ανάμεσα στους χιλιάδες αθλητές, που έχουν μετάσχει σε θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς, έχουν πετύχει κάτι αξιομνημόνευτο, που τους κάνει ξεχωριστούς: έχουν κατακτήσει μετάλλια και στους δύο θεσμούς.

Συνολικά 143 αθλητές και αθλήτριες έχουν αγωνιστεί και στους μεν και στους δε σε διαφορετικά αθλήματα. Αλλοι 29 έχουν πάρει μέρος και σε θερινούς και σε χειμερινούς, αλλά στο ίδιο χειμερινό άθλημα. Πώς συνέβη αυτό; Εως και το 1920 το καλλιτεχνικό πατινάζ και το χόκεϊ σε πάγο διεξάγονταν στους θερινούς αγώνες, καθόσον οι χειμερινοί καθιερώθηκαν από το 1924. Ο δε Ρώσος Νικολάι Πανίν είναι ο μοναδικός αγωνισθείς σε θερινούς, αλλά σε αθλήματα των θερινών και των χειμερινών. Ηταν «χρυσός» νικητής στο καλλιτεχνικό πατινάζ το 1908 και 8ος στη σκοποβολή τέσσερα χρόνια αργότερα.

Οι δρόμοι ταχύτητας του στίβου έχουν «δώσει» πολλούς αθλητές στο μπόμπσλεϊ των Χειμερινών Ολυμπιακών. Οι σπρίντερ, με την ταχύτητά τους, μπορούν να προσφέρουν την απαιτούμενη ώθηση στο όχημα στην εκκίνησή του. Η Αμερικανίδα Γουίλιαμς έχει στη συλλογή της το χρυσό μετάλλιο του 2012 στα 4χ100 μ., το ασημένιο του 2004 στα 100 μ. και το ασημένιο του 2014 στο διπλό «μπομπ». Ο παλαιός πολύ καλός, για την Ελλάδα, εμποδιστής των 110 μ., Παναγιώτης Κολοτούρος αγωνίστηκε στους χειμερινούς αγώνες του 1998 στο τετραπλό «μπομπ».

Ο σωματότυπος των ποδηλατών πίστας και των πατινέρ ταχύτητας είναι παρεμφερής. Το ίδιο και μέρος της προπόνησής τους. Δεν ξενίζει, λοιπόν, το γεγονός ότι η Καναδέζα Χιουζ και η Ανατολικογερμανίδα Ρότενμπουργκερ τα κατάφεραν περίφημα σε αμφότερους τους Ολυμπιακούς. Η Χιουζ κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στην ποδηλασία το 1996 και ένα χρυσό (2006), ένα ασημένιο (2006) και δύο χάλκινα (2002, 2010) στο πατινάζ. Η Γερμανίδα συνέλεξε δύο χρυσά (1984, 1988) και από ένα ασημένιο (1988) και χάλκινο (1992) στο πατινάζ, ενώ ήταν 2η στην ποδηλασία το 1988.

Οι άλλοι τρεις προαναφερθέντες κάτοχοι μεταλλίων δεν εμπίπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο Αμερικανός Ιγκαν, ο μοναδικός με χρυσά μετάλλια σε αμφότερους τους θεσμούς, νίκησε στην πυγμαχία το 1920 και στο τετραπλό «μπομπ» το 1932. Ο Νορβηγός Ταμς θριάμβευσε στο άλμα με σκι το 1924 και ήταν 2ος στην ιστιοπλοΐα μετά 12 έτη. Τέλος, ο Αλβαρες από τις ΗΠΑ πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο μπέιζμπολ το 2021, επτά χρόνια μετά την κατάκτηση του ίδιου χρώματος μεταλλίου στο ομαδικό του πατινάζ ταχύτητας.

Η Αμερικανίδα Λόλο Τζόουνς, με την εκρηκτική εκκίνηση, είναι ίσως η διασημότερη με συμμετοχή και στους δύο θεσμούς. Αλλά δεν κατέκτησε μετάλλιο. Ηταν 4η το 2012 και 7η το 2008 στα 100μ. εμπόδια και 14η το 2014 στο διπλό «μπομπ». Εχει αναδειχθεί, όμως, πρωταθλήτρια κόσμου από δύο φορές και στα 60μ. εμπόδια στον κλειστό στίβο και το μπόμπσλεϊ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή