Οπαδική βία: «Λουκέτο» στους συνδέσμους

Οπαδική βία: «Λουκέτο» στους συνδέσμους

Δικαίωμα λειτουργίας μόνο μιας λέσχης ανά ομάδα με άτομα με καθαρό μητρώο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλείσιμο των συνδέσμων οπαδών, που διαχρονικά ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό βίας στα ελληνικά γήπεδα αλλά και έξω από αυτά, αποφάσισε η κυβέρνηση, ως βασικό μέτρο για την καταστολή του χουλιγκανισμού. Με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού ανακοινώθηκαν οι θεσμικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες θα επιδιωχθεί να «χτυπηθεί» η μάστιγα και να δοθεί η αίσθηση ασφάλειας στους αθλητικούς χώρους.

Στις νομοθετικές ρυθμίσεις που παίρνουν τον δρόμο για τη Βουλή προβλέπεται πως μέχρι τις 31 Ιουλίου μπαίνει «λουκέτο» στους συνδέσμους και ότι κάθε ΠΑΕ και ΚΑΕ θα έχει δικαίωμα μόνο μιας λέσχης φιλάθλων, με έδρα σε εκείνες, η οποία θα λειτουργεί υπ’ ευθύνη τους. Για το παράρτημα της λέσχης απαιτούνται τουλάχιστον 50 ενήλικα άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής λειτουργίας της. Η ανάκληση της άδειάς τους και το κλείσιμό τους θα γίνεται άμεσα εφόσον υπάρξει ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο μέλη της για άσκηση βίας και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ή όπλων. Ταυτόχρονα διευκρινίστηκε πως θεσπίζεται ψηφιακό μητρώο λεσχών φιλάθλων, με επικαιροποίησή του κάθε καλοκαίρι από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ στις θύρες των οργανωμένων οπαδών δεν θα εκδίδονται πλέον μεμονωμένα εισιτήρια, αλλά μονάχα διαρκείας, κάτι που θα ισχύσει από την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν. Εφόσον διαπιστωθεί παράνομη παρουσία στις εξέδρες φιλάθλου, τότε η ποινή κεκλεισμένων των θυρών μπορεί να ισχύσει ακόμη και για ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο. Πριν από την ψήφιση των διατάξεων αναμένεται διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς και την αθλητική οικογένεια.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το έργο της Αστυνομίας, μετά τη δολοφονία του Αλκη. «Η Αστυνομία πραγματοποίησε 575 ελέγχους, έκλεισε 67 συνδέσμους και έκανε 17 συλλήψεις. Σημειώνω ότι οι σύνδεσμοι ανήκουν σε όλες τις ομάδες. Και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά. Χωρίς εκπτώσεις. Προχθές, επίσης, συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα». Οπως τόνισε: «Ηρθε η ώρα αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας άδικα, να “σκοτώσουμε” ως πολιτεία, αλλά και ως πολίτες, ξεχωριστά ο καθένας, αυτή τη Λερναία Υδρα».

Ισόβια και ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή

Οι χθεσινές ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. Στον Ποινικό Κώδικα, όπως ισχύει, έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές. Για την ανθρωποκτονία μοναδική πλέον ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη, ενώ για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης η προβλεπόμενη ποινή είναι η φυλάκιση έως τρία έτη, χωρίς αναστολή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε τη δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνει: 

• Ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αγώνων έχουν κρυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή τους από τις συσκευές καταγραφής εικόνας. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. 

• Απαγόρευση αναστολής ποινής. Η ποινή θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.

• Εκδίκαση υποθέσεων οπαδικής βίας κατά προτεραιότητα. Οταν υπάρχει αναβολή θα επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (π.χ. απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο Α.Τ. κατά τον χρόνο διεξαγωγής τους).

• Οπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από έξι μήνες μέχρι πέντε έτη. Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι πέντε έτη. Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από δύο μέχρι πέντε έτη.

• Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή από έξι μήνες μέχρι πέντε έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.

• Με την καθιέρωση του αξιοποίνου προβλέπονται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή