Φάκελος «βία»: ή τώρα ή ποτέ

Φάκελος «βία»: ή τώρα ή ποτέ

Λίγες ημέρες μετά τον φόνο του Αλκη, το «σκοτάδι» σηκώνει πανό – Η ύστατη μάχη της ελληνικής κοινωνίας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φάκελος «βία στα ελληνικά γήπεδα», χρόνια τώρα, είναι μονίμως ανοικτός. Τα μέτρα δεκάδες, οι συζητήσεις ατέρμονες, πάντα όμως επιστρέφουν στο «σημείο μηδέν». Το «μούδιασμα» που προκάλεσε η δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού παραμένει ακόμη, και το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που αυτή την εβδομάδα αναμένεται στη Βουλή, μοιάζει να είναι η τελευταία ελπίδα για να σταματήσει το παρανοϊκό παζλ του χουλιγκανισμού. Το ζητούμενο ωστόσο και τώρα, όπως και στο παρελθόν, είναι η πιστή εφαρμογή των νόμων. Παράλληλα, μένει να φανεί εάν μπορούν να αποσαφηνιστούν δυσδιάκριτα σημεία, από τα οποία είναι σε θέση να «ξεπηδήσουν» νέα προβλήματα.

Η γενική κατεύθυνση στην οποία κινούνται οι αποφάσεις της πολιτείας, μοιάζει σωστή. Το κλείσιμο των συνδέσμων οπαδών, η αυστηροποίηση των ποινών και η επιστροφή του «ιδιώνυμου» (ποινές χωρίς αναστολή και κατά προτεραιότητα) φαντάζουν ως οι πλέον δραστικές κινήσεις. Ομως, στην πολύωρη διαβούλευση των θεσμικών και εμπλεκόμενων φορέων, την περασμένη Πέμπτη, προέκυψαν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη βούληση για πραγματική συνεργασία, ενώ το πανό που κρεμάστηκε στο γήπεδο της Τούμπας το ίδιο βράδυ, δείχνει ότι οι παρείσακτοι συνεχίζουν να δρουν ελεύθεροι.

Οι ΠΑΕ έδειξαν πως δεν θέλουν να λάβουν περισσότερες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και την επιτήρηση των οπαδών τους. Η μετακύλιση της αντικειμενικής ευθύνης για επεισόδια σε αυτές είναι αυτή τη στιγμή στην κορυφή των «ζυμώσεων», όπως και η αναγνώριση των λεσχών φιλάθλων. Πέρα από τις 12 που έδωσαν το «παρών» και διαθέτουν βεβαίωση λειτουργίας από το υφυπουργείο Αθλητισμού, υπολογίζεται πως υφίστανται περί τις 500 που δεν είναι αναγνωρισμένες και στους «κόλπους» τους είναι άγνωστο τι κρύβεται.

«Είχα συναντήσει 40 προέδρους και μόλις πέντε έδειχναν αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τους οπαδούς τους», λέει στην «Κ» ο Γ. Ορφανός.

«Το λάθος με την κατάργηση του “ιδιώνυμου” ήταν τεράστιο», αναφέρει στην «Κ» ο εμπνευστής του, πρώην υπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός. «Είχε εξαιρετικά αποτελέσματα όσο εφαρμόστηκε, γι’ αυτό πρέπει να το βελτιώσουμε, να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και να περάσει το μήνυμα της μη ατιμωρησίας. Οι ΠΑΕ θα πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει πρωτίστως να προστατέψουν το ίδιο τους το προϊόν. Δεν είμαι βέβαιος ότι το θέλουν. Στη θητεία μου, είχα συναντήσει 40 προέδρους και μόλις πέντε έδειχναν αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τους οπαδούς τους».

Ενα «θολό» σημείο στο νομοσχέδιο είναι η διάκριση ανάμεσα στην οπαδική και στην κοινωνική βία. Η διαχώρισή τους όσον αφορά την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών είναι ένα μεγάλο νομικό στοίχημα για την πιστή εφαρμογή των μέτρων. «Στην περίπτωση του Αλκη, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Ο δικαστής θα μπορούσε να καθοδηγηθεί με βάση την έκθεση και τις διατάξεις του νόμου. Πώς θα οδηγηθεί όμως προς αυτή την κατεύθυνση, αν το βίαιο επεισόδιο εκτός γηπέδου δεν έχει εμφανή στοιχεία και χαρακτηριστικά οπαδικής βίας; Γι’ αυτό πρέπει με κάθε λεπτομέρεια τα συναρμόδια υπουργεία να ορίσουν τις σχέσεις του εγκλήματος με τον αθλητισμό», τονίζει ο κ. Ορφανός και συμπληρώνει: «Δεν πιστεύω πως οι οπαδοί έγιναν ξαφνικά εγκληματίες, αλλά το αντίθετο. Είναι πιο εύκολο για τέτοια παραβατικά στοιχεία να βρουν στέγη σε συνδέσμους για να συγκαλύψουν τη δράση τους».

Στις 15 ημέρες που απομένουν μέχρι την ψήφιση των διατάξεων, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Το «κρυφό όπλο» της πολιτείας και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, είναι πως αυτή τη φορά οι όποιες προσαρμογές στο νέο καθεστώς θα γίνουν με τους συνδέσμους κλειστούς. Και σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της αστυνομίας, φαντάζει ξεκάθαρο πως όποιος δεν συμμορφωθεί με το νέο κανονιστικό πλαίσιο δεν θα ξανανοίξει.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή