Αναβιώνει ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος

Αναβιώνει ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος

Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την Κρήτη και θα ολοκληρωθεί, έπειτα από πέντε ετάπ, στην Ήπειρο.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον διεθνή χάρτη της ποδηλασίας θα επιστρέψει και πάλι ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος. Η διοργάνωση, η οποία είχε σταματήσει το 2012, θα αναβιώσει και οι ποδηλάτες θα ταξιδέψουν από την Κρήτη μέχρι την Ήπειρο με στόχο την προβολή της χώρας. Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε τον αγώνα «εθνικό στοίχημα αθλητικής αποκέντρωσης».

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Οκτωβρίου 1968 όταν ο Νίκος Καψοκέφαλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, αθλητής της ΑΕΚ και πολεμιστής στο αλβανικό μέτωπο, κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρο του: να διοργανώσει έναν αγώνα που θα πρόβαλλε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Με πρότυπο τους Γύρους της Ιταλίας και της Γαλλίας διοργανώθηκε το «Έπαθλο Αρχαιοτήτων», το οποίο είχε διαδρομές στην Πελοπόννησο ενώ νικητής αναδείχθηκε ο Δανός Γκέραρντ Νίλσεν. Χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για να διεξαχθεί και πάλι ο αγώνας. Η δεκαετία του ’80 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «χρυσή» για τη διεθνή διοργάνωση. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη και το 2012 ήταν η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε.

Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στις 27 Απριλίου ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος θα μπει και πάλι στον χάρτη του αθλήματος. Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την Κρήτη και θα ολοκληρωθεί, έπειτα από πέντε ετάπ, στην Ήπειρο. Η παρουσίαση των ομάδων θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο κι οι πόλεις εκκίνησης και τερματισμού θα είναι οι Ηράκλειο, Χανιά, Αθήνα (ΟΑΚΑ), Ιτέα, Δελφοί, Καρδίτσα, Λάρισα, Μετέωρα (Καλαμπάκα), Ιωάννινα. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί την 1η Μαΐου.

Αναβιώνει ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος-1

«Δημιουργούμε ένα τουριστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό γεγονός για τους πολίτες σε όλη την χώρα. Τουριστικό, χάρη στην τεράστια προβολή των πόλεων που εκκινεί, διέρχεται και τερματίζει το «πελοτόν». Ψυχαγωγικό, διότι όλοι οι πολίτες μπορούν να το παρακολουθήσουν χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας τις θεαματικές μονομαχίες των υψηλού επιπέδου ποδηλατών που θα έρθουν και στη χώρα μας. Εκπαιδευτικό, καθώς έχουμε ετοιμάσει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, τις οποίες θα ανακοινώσουμε σε άμεσο χρόνο, με στόχο την ενίσχυση της ποδηλατικής συνείδησης στους πολίτες, σε μια εποχή που επιβάλλεται κάθε ενέργειά μας να αφήνει θετικό οικολογικό αποτύπωμα. Η ιστορία, ο πολιτισμός μας, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι μας, σύμβολα αιώνια για την παγκόσμια κοινότητα, σε συνδυασμό με τα απαράμιλλου κάλλους τοπία, συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο οικονομικής δραστηριότητας χάρη στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που διεκδικεί και διοργανώνει η χώρα μας, όπως ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Η διοργάνωση αναμένεται να καλυφθεί από διεθνή Μ.Μ.Ε., κάτι που θα ενισχύσει τη διαφημιστική προβολή της Ελλάδος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή