Μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην υπηρεσία του «καθαρού» αθλητισμού; Και όμως, ναι. Η Διεθνής Υπηρεσία Ελέγχου (ΙΤΑ) χρησιμοποιεί, πιλοτικά, drones για τη μεταφορά δειγμάτων αθλητών και αθλητριών και τα αποτελέσματα ικανοποίησαν τους επιστήμονες, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος δείχνει να έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα και είναι φιλικός προς το περιβάλλον.
Η ΙΤΑ, η οποία υπάγεται στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ήρθε σε συμφωνία με εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών και με το Εργαστήρι Αντιντόπινγκ του Κατάρ και επί τέσσερις ημέρες πραγματοποίησε δοκιμές. Τα drones έκαναν πολλαπλές προσγειώσεις και απογειώσεις σε πτήσεις έως και απόσταση 20 χιλιομέτρων πάνω από το εθνικό στάδιο του Κατάρ, στην Ντόχα. Μετέφεραν δείγματα ούρων και αίματος, αλλά και ξηρές κηλίδες αίματος (DBS).
«Αυτό το πιλοτικό έργο θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για μία καθαρή αθλητική κοινότητα. Είμαστε υπερήφανοι που πρωτοστατούμε στην εξερεύνηση μιας συναρπαστικής νέας μεθόδου μεταφοράς των δειγμάτων. Πρόκειται για κάτι πραγματικά καινοτόμο, που μπορεί να βοηθήσει στην ευελιξία μεταφοράς των δειγμάτων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής της ΙΤΑ, Μπένζαμιν Κοέν.
Η παράδοση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα και μπορεί να συμπληρώσει τις υπάρχουσες μεθόδους. Η μεταφορά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επίγειας κινητικότητας (κίνηση κ.λπ.), τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες και η παράδοση δεν καθυστερεί, κάτι που έχει λιγότερες πιθανότητες για αλλοίωση. Επίσης, με αυτό τον τρόπο δεν είναι δυνατόν να γίνει κάποια δολιοφθορά. Μια άλλη θετική πτυχή είναι το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον, διότι είναι λιγότερες οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η μελέτη έδειξε ότι η ακεραιότητα και οι βιολογικές παράμετροι των δειγμάτων δεν επηρεάστηκαν από αυτόν τον τρόπο μεταφοράς. Η παράδοση με drones, εφόσον υιοθετηθεί, αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα σε μεγάλες διοργανώσεις όπως Ολυμπιακοί Αγώνες, παγκόσμια πρωταθλήματα κ.λπ., αφού θα μειώνει και τον χρόνο που μεσολαβεί από τη λήψη του δείγματος μέχρι την παραλαβή από τους ανθρώπους του εργαστηρίου.