Έρικ Τεν Χαγκ: Ο Ολλανδός «Γκουαρδιόλα» στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Έρικ Τεν Χαγκ: Ο Ολλανδός «Γκουαρδιόλα» στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Έρικ Τεν Χαγκ είναι ο εκλεκτός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη θέση του προπονητή

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Έρικ Τεν Χαγκ είναι ο εκλεκτός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη θέση του προπονητή.

Ο Ολλανδός τεχνικός του Άγιαξ θα κάτσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Ολντ Τράφορντ που αποδείχτηκε καταραμένη μετά τη φυγή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Η αποχώρηση του εμβληματικού Σκωτσέζου προπονητή το 2013 άφησε τεράστιο κενό αφού η Γιουνάιτεντ από τότε έχει αλλάξει επτά προπονητές.

Ο Έρικ Τεν Χαγκ θεωρείται από τους καλύτερους νέους προπονητές αφού επί των ημερών του ο Άγιαξ έχει αποδώσει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο. Από το 2017 οπότε και ανέλαβε την ομάδα του Άμστερνταμ αυτή έχει κατακτήσει δύο νταμπλ ενώ έχει καταγράψει μία μεγάλη πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2019.

«Ο Έρικ Τεν Χαγκ δεν ήταν ποτέ από εκείνους τους ανθρώπους που ξεκαθάρισαν ότι είχαν υψηλές φιλοδοξίες να γίνει ένας εκ των κορυφαίων προπονητών του κόσμου. Είναι ένας ταπεινός άνθρωπος και σεμνός προπονητής» σημειώνει στο BBC ο Μάρτσελ φαν ντερ Κράαν, αρθρογράφος της De Telegraaf.

«Πολλά έχουν να κάνουν με το background του. Κατάγεται από τα ανατολικά της Ολλανδίας όπου υπάρχει μία χαμηλών τόνων νοοτροπία και οι άνθρωποι μιλούν με πού δυνατή προφορά. Εκεί, είναι πολύ λιγότερα τα φλας απ’ ότι στο Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ και τη Χάγη, πόλεις που βρίσκονται βιομηχανίες και το κοινοβούλιο της χώρας. Παρόλα αυτά η περίπτωση του Τεν Χαγκ διαφέρει. Το οικονομικό δεν αποτέλεσε ποτέ κίνητρο για τον ίδιο αφού κατάγεται από μία εύπορη οικογένεια. Έχουν μία κτηματομεσιτική και άλλες οικονομικές εταιρείας» σημειώνει ο Ολλανδός δημοσιογράφος.

Ο ίδιος δίνει μία πρώτη εικόνα για το τι πρέπει να περιμένουν οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως υπογραμμίζει, ποδοσφαιρική του φιλοσοφία μοιάζει με εκείνη του Πεπ Γκουαρδιόλα και του Γιόχαν Κρόιφ. Του αρέσει να επιτίθεται και να δημιουργεί πράγματα μέσα στο γήπεδο. Παράλληλα, όπως σχολιάζει είναι πολύ δυνατός στο κομμάτι της τακτικής, γεγονός που αποδείχτηκε καθοριστικό όταν ήταν βοηθός προπονητή στην Αϊντχόφεν και την Τβέντε.

Στο κείμενο του BBC, ο Μάρτσελ φαν ντερ Κράαν σημειώνει ότι κομβικό σημείο στη μέχρι τώρα πορεία του Τεν Χαγκ ήταν η συνεργασία του με τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Ολλανδός προπονητής είχε αναλάβει τη δεύτερη ομάδα της Μπάγερν Μονάχου και ο ίδιος έκανε λόγο για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

«Οι παίκτες θα δυσκολευθούν να δουλέψουν μαζί του γιατί όπως και ο Γκουαρδιόλα είναι λίγο εμμονικός. Για να αποκτήσει μία ομαδα του στυλ του Άγιαξ-το ολλανδικό total football για παράδειγμα θέλει πολύ δουλειά και πολλούς επιθετικούς παίκτες. Αφήνει πολύ χώρο και θέλει οι αμυντικοί του να παίζουν ψηλά. Αυτό έχει πολύ μεγάλο ρίσκο και πρέπει να είσαι μανιακός για να εμφυσήσεις στους παίκτες σου ότι κάθε πάσα πρέπει να είναι σωστή. Αλλά η διαχείριση που κάνει είναι εξαιρετική και όλοι οι παίκτες λένε ότι έχουν μάθει πολλά από αυτό» επισημαίνεται στο BBC.

«Ενώ όλοι οι προπονητές επικεντρώνονται στη βασική ενδεκάδα, ο Τεν Χαγκ θα περάσει περισσότερο χρόνο στο προπονητικό κέντρο. Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δε θα δώσει σημασία μόνο στους αστέρες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο ή ο Χάρι Μαγκουάιρ αλλά θα πάρει και στον 19ο και 20ο παίκτη. Έχει αναλάβει παίκτες με διαφορετικούς χαρακτήρες και δεν τον νοιάζει πόσο χρόνο θα ξοδέψει μαζί τους. Αυτό ακριβώς είναι και το γεγονός που εμπνέει σεβασμό στους παίκτες. Ότι βλέπουν την προσπάθεια και τον χρόνο που ξοδεύει για να τους βελτιώσει ατομικά. Ακόμη και με εκείνους που έχουν το πιο δύσκολο υπόβαθρο αν πιστεύει ότι έχουν το ταλέντο, θα φροντίσει να ταιριάξουν στην ομάδα του» εξηγεί ο Ολλανδός δημοσιογράφος.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της De Telegraaf, ο Τεν Χαγκ «δεν είναι άνθρωπος που κυκλοφορεί με κοστούμι αλλά με φόρμες και δε μιλάει στο τηλέφωνο με μάνατζερ. Εκεί ίσως χρειαστεί έναν αθλητικό διευθυντή ή βοηθό με αυτή την ικανότητα. Θα πάει στη Γιουνάιτεντ με στόχο να της δώσει ξανά ταυτότητα».

«Το πρώτο του καιρό στον Άγιαξ, ο τύπος ήταν πολύ επικριτικός απέναντί του γιατί με τις τακτικές επιλογές του οι παίκτες ήταν δύσκολο να προσαρμοστούν. Τελικά έχτισε μία καλή ομάδα και έβγαλε μία καλή φουρνιά παικτών. Πολλοί άνθρωποι εντυπωσιάστηκαν από τη νίκη που έκανε ο Άγιαξ κόντρα στη Ρεάλ το 2019 για το Τσάμπιονς Λιγκ όπου νίκησε με 4-1 στο Μπερναμπέου και στη συνέχεια απέκλεισε τη Γιουβέντους στα προημιτελικά. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εκείνη την χρονιά πουλήθηκαν ο Ντε Λιχτ και ο Ντε Γιονγκ στη Γιουβέντους και τη Μπαρτσελόνα αντίστοιχα και το κενό τους δε φάνηκε» σχολιάζει.

Με πληροφορίες από το BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή