Κάρλος Αλκαράθ: Στα χνάρια του Ράφα Ναδάλ

Κάρλος Αλκαράθ: Στα χνάρια του Ράφα Ναδάλ

Ποιος είναι ο Κάρλος Αλκαράθ που έκανε την πρώτη του είσοδο στο Top-10 της ATP πριν κλείσει τα 19 του χρόνια. Γιατί όλοι μιλούν για το μελλοντικό Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κάρλος Αλκαράθ κατέκτησε τον τίτλο στο 500άρι τουρνουά της Βαρκελώνης. Ο Ισπανός έκανε την πρώτη του είσοδο στο top-10 της ATP (Νο.9) λίγο πριν κλείσει τα 19 του χρόνια. 

Είναι ο νεότερος τενίστας που τα κατάφερε μετά τον Ράφα Ναδάλ. Ο θρυλικός Ισπανός, κάτοχος 21 Grand Slam τίτλων, μπήκε για πρώτη φορά στο Top-10 στις 25 Απριλίου 2005 μετά τη νίκη του στο τουρνουά της Βαρκελώνης. 

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί ειδικοί του τένις μιλούν για το επόμενο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. 

Ο Αλκαράθ, γεννημένος στη Μούρθια, έκανε το ντεμπούτο του σε διοργάνωση της ATP στο Ρίο σε ηλικία 16 ετών. Μάλιστα νίκησε τον συμπατριώτη του Άλμπερτ Ράμος Βινιόλας. Τον Ιανουάριο του 2021 κατάφερε να προκριθεί στο κυρίως ταμπλό του του Αυστραλιανού Όπεν. 

Στον πρώτο γύρο επικράτησε του Μπότιτς φαν ντε Ζάντσουλπ προτού αποκλειστεί στη συνέχεια από τον Μάικλ Ίμερ. Από τότε ξεκίνησε μία πορεία δίχως φρένα για τον Ισπανό που έχει βαλθεί να στρέψει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Αλκαράθ, λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 19 του χρόνια, έχει κατακτήσει το Next Gen Finals (τουρνουά για τους καλύτερους νέους τενίστες), ένα Masters τουρνουά πριν λίγες μέρες στο Μαϊάμι, ένα 250άρι στην Κροατία και δύο 500άρια (Ρίο, Βαρκελώνη) έχοντας το απόλυτο 4/4 στους τελικούς που έχει αγωνιστεί μέχρι σήμερα. Τα τρία από τα τέσσερα τουρνουά τα έχει κατακτήσει φέτος όπου δίχως αμφιβολία είναι από τους πρωταγωνιστές της φετινής σεζόν.

Ο Αλκαράθ έφτασε τις 23 νίκες τη φετινή σεζόν και είναι στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας πίσω από τον Στέφανο Τσιτσιπάς. Οι δύο τενίστες βρέθηκαν και στα προημιτελικά του τουρνουά της Βαρκελώνης με τον Ισπανό να παίρνει τη νίκη. Ήταν η τρίτη του νίκη κόντρα στον κορυφαίο Έλληνα τενίστα σε ισάριθμες αναμετρήσεις. 

Η σύγκριση με τον Ναδάλ

Η σύγκριση με τον σπουδαίο Ράφα Ναδάλ είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο είναι εντελώς διαφορετικοί παίκτες. Εκτός από την πλέον βασική διαφορά ότι ο θρυλικός Ισπανός είναι αριστερόχειρας και ο Αλκαράθ δεξιόχειρας, οι δυο τους δε φαίνεται να έχουν και το ίδιο στυλ παιχνιδιού. 

Ο νεαρός τενίστας από τη Μούρθια είναι πιο επιθετικός παίκτης από τον Ράφα. Στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Ναδάλ συνήθιζε να περιμένει τον αντίπαλό του προτού αποφασίσει το είδος της τακτικής που θα ακολουθήσει σε αντίθεση με τον Αλκαράθ που παίζει φουλ επίθεση από το ξεκίνημα του αγώνα. 

Ο Αλκαράθ είχε πει σε ηλικία 13 ετών ότι ήθελε να μπει στο παγκόσμιο Top-10 και να μοιάσει στο είδωλό του, Ράφα Ναδάλ. Μερικά χρόνια αργότερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο νεαρός Ισπανός έχει την ίδια νοοτροπία με τον θρυλικό τενίστα, κάτοχο 21 Grand Slam τίτλων.

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Ναδάλ όλα τα χρόνια της καριέρας του είναι το γεγονός ότι ουδέποτε παρατάει το παιχνίδι, ακόμη κι όταν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γι’ αυτόν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον πρόσφατο τελικό του Αυστραλιανού Όπεν κόντρα στον Ντανίλ Μεντβέντεφ όπου ήταν πίσω με 2-0 σετ.

«Υπάρχουν πολλοί παίκτες των οποίων το παιχνίδι είναι επιθετικό, όπως είναι το δικό μου, όμως δεν έχουν όλοι τα εφόδια για να παίξουν με το ίδιο τρόπο. Να χτυπούν την μπάλα δυνατά, να ανεβαίνουν στο φιλέ, να ψάχνουν τους winners σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα» ανέφερε ο Αλκαράθ για τον εαυτό του. «Εγώ έχω ένα πολύ δυναμικό στιλ, μπορώ να κάνω πολλά διαφορετικά πράγμα κάθε στιγμή. Μπορώ κάθε φορά να επιλέξω διαφορετικά χτυπήματα επειδή διαθέτω πολλά όπλα».

Ο επόμενος μεγάλος στόχος

«Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να συμβούν όλα τόσο γρήγορα» ομολόγησε ο προπονητής του, Χουάν Κάρλος Φερέρο που τον έχει αναλάβει από την ηλικία των 16 ετών. Ο Φερέρο κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός το 2003, χρονιά που γεννήθηκε ο Αλκαράθ και βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης εκείνη τη σεζόν. 

«Δεν είμαστε σίγουροι. Ούτε αυτός είναι ξεκάθαρος. Με το στυλ παιχνιδιού του, να ανεβαίνει στο φιλέ και να είναι επιθετικός, ήξερα ότι μπορούσε να προσαρμοστεί καλά σε κάθε είδους επιφάνεια. Ίσως μπορώ να δώσω λίγο παραπάνω στο χώμα, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να τα καταφέρει το ίδιο καλά και σε σκληρή επιφάνεια» ομολόγησε ο προπονητής του σε σχετική ερώτηση. 

Τι ακολουθεί για τον Κάρλος Αλκαράθ; Μεγάλος στόχος δεν είναι άλλος από την κατάκτηση ενός Grand Slam. Με το Ρολάν Γκαρός να ακολουθεί το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση.

«Θα έλεγα ναι. Είμαι σε καλή κατάσταση για να το κάνω. Γιατί όχι το Ρολάν Γκαρός, ποιος ξέρει; Όμως νιώθω έτοιμος να κατακτήσω ένα Grand Slam φέτος» παραδέχτηκε ο Αλκαράθ σε σχετική ερώτηση. «Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι παίκτες όπως ο Ράφα, ο Μεντβέντεβ, ο Τσιτσιπάς, ο Ζβέρεβ ή ο Τζόκοβιτς, ο καλύτερος στον κόσμο, όμως δεν φοβάμαι να το πω» συμπλήρωσε ο νεαρός Ισπανός.

Ποιος άλλος τενίστας 19 ετών θα είχε το θάρρος να πει κάτι τέτοιο σε αυτή την ηλικία; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή