Τσάμπιονς Λιγκ: Αυτές είναι οι αλλαγές

Τσάμπιονς Λιγκ: Αυτές είναι οι αλλαγές

Το Τσάμπιονς Λιγκ, όπως το είχαμε συνηθίσει τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, μας αποχαιρετά.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Τσάμπιονς Λιγκ, όπως το είχαμε συνηθίσει τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, μας αποχαιρετά. Η UEFA ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ριζοσπαστικές αλλαγές, οι οποίες θα εφαρμοστούν από την περίοδο 2024-25, με στόχο να δώσει νέα ώθηση στη διοργάνωση, να την κάνει πιο ελκυστική, αλλά κυρίως να βάλει μια και καλή τέλος στις όποιες φωνές είχαν ακουστεί για αποχώρηση από την αγκαλιά της Ομοσπονδίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας λίγκας.

Η κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση θα περάσει σε μια νέα εποχή και θα την ακολουθήσουν, τόσο το Γιουρόπα Λιγκ όσο και το Conference League, με τις διαφοροποιήσεις να βασίζονται στο «ελβετικό σύστημα».

Η σημαντικότερη αφορά την αύξηση των ομάδων από 32 σε 36 και τη δημιουργία ενός ενιαίου ομίλου που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία τον ονομάζει «Λίγκα». Οι ομάδες που θα μετέχουν θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας και καθεμιά θα δίνει συνολικά οκτώ αγώνες (τέσσερις εντός έδρας και τέσσερις εκτός), έχοντας ως αντιπάλους δύο ομάδες από κάθε γκρουπ, οι οποίες θα προκύπτουν έπειτα από κλήρωση.

Οι αναμετρήσεις δεν θα είναι διπλές, δηλαδή η κάθε ομάδα θα παίζει με άλλες εντός και με άλλες εκτός έδρας, ενώ και πάλι θα ισχύουν οι περιορισμοί που υπάρχουν και τώρα στη φάση των ομίλων.

Στο τέλος θα υπολογίζεται μια ενιαία βαθμολογία και οι πρώτοι οκτώ θα προκρίνονται απευθείας στη φάση των «16», ενώ οι ομάδες από την 9η έως την 24η θέση θα δίνουν διπλούς αγώνες πλέι-οφ, διεκδικώντας τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν οι υπόλοιπες θα συνεχίζουν στις άλλες δύο διοργανώσεις.

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα περάσει σε μια νέα εποχή, με τις διαφοροποιήσεις να βασίζονται στο «ελβετικό σύστημα».

Οσον αφορά τα νέα τέσσερα εισιτήρια, όπως ανακοινώθηκε:

α) Ενα θα πάρει ο σύλλογος που βγήκε τρίτος στο πρωτάθλημα της ομοσπονδίας που είναι στην πέμπτη θέση στην κατάταξη της UEFA (τα τελευταία χρόνια σταθερά πέμπτη είναι η Γαλλία).

β) Το δεύτερο θα πάει σε εγχώριο πρωταθλητή αυξάνοντας σε πέντε από τέσσερις τις ομάδες που προκρίνονται από τα προκριματικά και το «Champions Path», εκεί δηλαδή όπου συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες των χωρών που δεν έχουν εγγυημένη θέση στη διοργάνωση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

γ) Τα άλλα δύο θα πάνε στις ομοσπονδίες με τις καλύτερες επιδόσεις από τους συλλόγους τους την προηγούμενη σεζόν –και όχι την τελευταία πενταετία– και θα τα πάρουν οι ομάδες που θα τερματίσουν ακριβώς πίσω από τις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, ανάλογα το πρωτάθλημα. Αν αυτό ίσχυε από φέτος, κερδισμένες θα ήταν η Αγγλία που θα είχε πέντε ομάδες στη διοργάνωση και η Ολλανδία που θα έβγαζε τρεις.

Ανάλογες αλλαγές θα υπάρξουν και στις άλλες δύο διοργανώσεις, όμως στο Conference League οι αγώνες θα παραμείνουν έξι. Οι αναμετρήσεις θα διεξάγονται μεσοβδόμαδα, αλλά με… αποκλειστικότητα. Δηλαδή μία θα ανήκει στο Τσάμπιονς Λιγκ, η άλλη στο Γιουρόπα και η επόμενη στο Conference League.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή