Ευρωλίγκα – Ολυμπιακός: Εφτασε η ώρα της αλήθειας

Ευρωλίγκα – Ολυμπιακός: Εφτασε η ώρα της αλήθειας

Την ερχόμενη Πέμπτη το τζάμπολ του Final-4 της Ευρωλίγκας και η πρόκληση για Ολυμπιακό

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε χρόνια μετά το Final-4 της Πόλης, ο Ολυμπιακός επιστρέφει και κλείνει νέο ραντεβού με την ιστορία στο Βελιγράδι. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, στην 11η συμμετοχή της σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, αφήνει ελπίδες και μοιράζει υποσχέσεις στους φιλάθλους πως το ελληνικό μπάσκετ είναι έτοιμο για έναν τίτλο έπειτα από χρόνια, τον κορυφαίο σε συλλογικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους τέσσερις μονομάχους στην πρωτεύουσα της Σερβίας (19 και 21/5) ξεκινά από σήμερα, με τα δεδομένα να είναι ξεκάθαρα: Οι Πειραιώτες καλούνται να ξεπεράσουν το εμπόδιο της κατόχου του τίτλου Αναντολού Εφές στον πρώτο ημιτελικό, διεκδικώντας το τρόπαιο από Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ Μαδρίτης, που στον μεταξύ τους, γεμάτο ιδιαιτερότητες ισπανικό «εμφύλιο», ενδεχομένως να «αδειάσουν» από δυνάμεις.

Ο μεγάλος στόχος, που ήταν η πρόκριση στο Final-4, έχει επιτευχθεί για τον Ολυμπιακό. Η διαδρομή του, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, είναι απόλυτα επιτυχημένη, γεγονός που τον απαλλάσσει από το άγχος του φαβορί.

Οι μνήμες με αντίπαλο τουρκικές ομάδες σε Final-4 δεν είναι ευχάριστες για τους «ερυθρολεύκους», με τελευταία την ήττα από τη Φενέρ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και του νυν ηγέτη τους, Κώστα Σλούκα, στον τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2017. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από τη Μονακό (3-2) στα πλέι οφ, η πορεία του σε σχέση με την Εφές, που τερμάτισε 6η στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης, ήταν πιο σταθερή, ωστόσο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις ικανότητες των πρωταθλητών Ευρώπης, ικανότητες που ξεδιπλώθηκαν στη σειρά των πλέι οφ, όπου απέκλεισαν την Αρμάνι με σκορ 3-1.

Το συγκρότημα του Εργκίν Αταμάν, στο πέμπτο Final-4 της ιστορίας του (Θεσσαλονίκη 2000, Παρίσι 2001, Βιτόρια 2019, Κολωνία 2021), θα επιχειρήσει να διατηρήσει τα κεκτημένα, έχοντας ως μεγάλο ατού τον υψηλό αριθμό κατοχών στο παιχνίδι, τη σκληράδα στην άμυνα και έναν κορμό παικτών με ιδιαίτερη ομοιογένεια.

Χωρίς το «βάρος» του φαβορί οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν της Εφές, που φέτος προβλημάτισε.

Ο βαθμός αυτοπεποίθησης είναι μεγάλος στις τάξεις των Τούρκων, με αποκορύφωμα τις γεμάτες σιγουριά δηλώσεις του προπονητή τους, σύμφωνα με τις οποίες η Εφές θα κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν το τρόπαιο.

Το να δώσει κανείς προγνωστικά για παιχνίδι Ρεάλ – Μπαρτσελόνα είναι άκρως παρακινδυνευμένο. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο έδωσαν δείγματα γραφής στην κανονική περίοδο, με τους Καταλανούς να καταλαμβάνουν την 1η θέση και τους Μαδριλένους την 4η, ο δεύτερος ημιτελικός ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» αντιπάλους της Ισπανίας αναμένεται αμφίρροπος.

Η Μπαρτσελόνα μετρά πέντε νίκες στα έξι μεταξύ τους ματς τη φετινή σεζόν σε Ευρωλίγκα, ισπανικό πρωτάθλημα και κύπελλο, χάνοντας μόνο το Σούπερ Καπ. Κάτι που λέει πολλά αλλά και… τίποτα, καθώς το νικηφόρο σερί της παραείναι μεγάλο για τέτοια παιχνίδια.

Το συγκρότημα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που έχει μόλις δύο κατακτήσεις (Βαρκελώνη 2003, Παρίσι 2010) σε 15 παρουσίες του σε Final-4, συνάντησε δυσκολίες από την Μπάγερν στα πλέι οφ, επικρατώντας με 3-2 στη σειρά.

Αντιθέτως, η πολυνίκης του θεσμού Ρεάλ «σκούπισε» με 3-0 τη Μακάμπι στη σειρά και έδειξε πως είναι έτοιμη να κάνει αυτό που ξέρει καλά σε μεγάλους αγώνες. Με ηγέτες τους «παλιούς» Κοζέρ, Ταβάρες και Γιουλ, έστειλε μήνυμα στην Μπαρτσελόνα για μάχη μέχρις εσχάτων.

Πάντως η διαφορά των δύο αντικατοπτρίζεται και στα φετινά μπάτζετ τους, με αυτό της Μπαρτσελόνα να φτάνει τα 39 εκατ. και της Ρεάλ τα 29 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι και η διαφορά Αναντολού Εφές (25 εκατ.) και Ολυμπιακού (15 εκατ.).

Ευρωλίγκα – Ολυμπιακός: Εφτασε η ώρα της αλήθειας-1

Πρόκληση για Μπαρτζώκα

O Γιώργος Μπαρτζώκας θα βρεθεί για τρίτη φορά στην καριέρα του σε Final-4 Ευρωλίγκας. Την πρώτη φορά που το κατάφερε, με τον Ολυμπιακό το 2013 (Λονδίνο), στέφθηκε και πρωταθλητής Ευρώπης, γεγονός που τον κατέστησε τον πρώτο Ελληνα προπονητή στην ιστορία που κατέκτησε τον τίτλο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Το 2016 (Βερολίνο), ο 56χρονος κόουτς προκρίθηκε σε Final-4 ως προπονητής της ρωσικής Λοκομοτίβ Κουμπάν, η οποία κατέλαβε την 3η θέση. Φέτος, θα έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Δημήτρη Ιτούδη που έχει δύο κατακτήσεις με την ΤΣΣΚΑ (2016, 2019). Ο πρώτος ημιτελικός, Ολυμπιακός – Εφές, θα γίνει την Πέμπτη 19 Μαΐου (19.00), ενώ ο δεύτερος, Μπαρτσελόνα – Ρεάλ, την ίδια μέρα στις 22.00. Ο μικρός τελικός θα διεξαχθεί το Σάββατο 21/5 (17.00) και ο μεγάλος τελικός στις 20.00.

Ευρωλίγκα – Ολυμπιακός: Εφτασε η ώρα της αλήθειας-2
Ο 56χρονος κόουτς θα έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Δημήτρη Ιτούδη, που έχει δύο κατακτήσεις με την ΤΣΣΚΑ (2016, 2019). 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή