Ρολάν Γκαρός 2022: Πιάνουν… χώμα, χρυσός γίνεται

Ρολάν Γκαρός 2022: Πιάνουν… χώμα, χρυσός γίνεται

Πρεμιέρα για το γαλλικό γκραν σλαμ Ρολάν Γκαρός, το οποίο θα μοιράσει 43,6 εκατ. ευρώ

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χωμάτινα γήπεδα του Παρισιού έχει αρχίσει η αγωνιστική δράση του γκραν σλαμ που φέρει το όνομα του ριψοκίνδυνου Γάλλου αεροπόρου και ήρωα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Ρολάν Γκαρός.

Με τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη να συγκαταλέγονται στα φαβορί, άρχισαν την Κυριακή οι αγώνες στο κυρίως ταμπλό. Ο Τσιτσιπάς είχε μια καλή κλήρωση, ενώ η Μαρία Σάκκαρη για να προχωρήσει θα χρειαστεί να επιβεβαιώσει ότι δίκαια βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες.

Το «τρόπαιο των σωματοφυλάκων» διεκδικούν η παλιά και η νέα γενιά του παγκόσμιου τένις. Κάποτε η λέξη φαβορί «φωτογράφιζε» μόνο έναν τενίστα, τον Ράφα Ναδάλ. Οι πολλοί τραυματισμοί, όμως, και η ηλικία (36) έχουν… βαρύνει τα χέρια του Ισπανού με τα 13 τρόπαια.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος δεν είχε γίνει δεκτός στο γκραν σλαμ της Αυστραλίας διότι δεν έχει εμβολιαστεί, δείχνει… διψασμένος σαν έφηβος για τον τίτλο. «Υστερα από όσα συνέβησαν στην αρχή της χρονιάς είναι σημαντικό για εμένα να κερδίσω ένα γκραν σλαμ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ρολάν Γκαρός 2022

Ρολάν Γκαρός 2022: Πιάνουν… χώμα, χρυσός γίνεται-1

Την περασμένη χρονιά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου έχασε από τον Τζόκοβιτς με ολική ανατροπή. Τη φετινή σεζόν έχει καλή παρουσία στο χώμα. Εφτασε μέχρι τους «οκτώ» στη διοργάνωση της Βαρκελώνης, μέχρι τους «τέσσερις» στη Μαδρίτη και έως τον τελικό στη Ρώμη.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα παίξει με τον Ιταλό Λορέντζο Μουζέτι (57) και η Μαρία Σάκκαρη με τη Γαλλίδα Κλάρα Μπουρέλ (95).

Στον πρώτο γύρο ο τενίστας μας (4ος στο ταμπλό) θα παίξει με τον Λορέντζο Μουζέτι (57ος στον κόσμο). Εάν υπερβεί το εμπόδιο του απρόβλεπτου Ιταλού θα συναντήσει είτε τον Λούκας Πουίγ είτε κάποιον από τους προκριματικούς. Με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν μόνο εάν φτάσουν στους ημιτελικούς. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει χρίσει ως φαβορί τους Νόβακ Τζόκοβιτς και Κάρλος Αλκαράθ.

Ο 19χρονος Κάρλος Αλκαράθ διανύει μια εντυπωσιακή σεζόν. Στη Μαδρίτη έγινε ο πρώτος τενίστας που νίκησε τόσο τον Τζόκοβιτς όσο και τον Ναδάλ στο ίδιο γήπεδο. Μέσα σε ένα χρόνο βρέθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους της παγκόσμιας κατάταξης (6ος) και από τους περυσινούς προκριματικούς του γαλλικού τουρνουά φέτος «φιγουράρει» στα φαβορί για την κατάκτησή του. Ο Αλκαράθ φιλοδοξεί να ακολουθήσει πορεία ανάλογη με αυτή του συμπατριώτη του Ράφα Ναδάλ στα κορτ του Παρισιού.

Οι Κάσπερ Ρουντ και Αλεξάντερ Ζβέρεφ μπορεί να μη συγκαταλέγονται στα φαβορί, είναι ωστόσο υπολογίσιμοι αντίπαλοι. Ο Νορβηγός Ρουντ θεωρείται ένας από τους καλύτερους τενίστες στο χώμα και ο Γερμανός Ζβέρεφ έχει μια καλή περίοδο προκρίσεων στους ημιτελικούς του Μόντε Κάρλο και της Ρώμη και στον τελικό της Μαδρίτης. Σε αυτά τα ονόματα ας προσθέσουμε και τον 21χρονο Αργεντίνο Σεμπάστιαν Μπαέζ αλλά και τον 21χρονο Σέρβο Μιόμιρ Κετσμάνοβιτς.

Για το έπαθλο που φέρει το όνομα της τενίστριας Σουζάν Λενγκλέν, τον τίτλο του μεγάλου φαβορί διεκδικούν η Ιγκα Σβιόντεκ (Νο 1 στον κόσμο) και η Μπαρμπόρα Κρεϊτσίκοβα (Νο 2). Η αθλήτρια από την Πολωνία δείχνει ασταμάτητη και θέλει να επιστρέψει στην κορυφή της διοργάνωσης, την οποία πέρυσι είχε κατακτήσει η Τσέχα.

Η Μαρία Σάκκαρη άρχισε την προσπάθειά της απέναντι στη Γαλλίδα Κλάρα Μπουρέλ (Νο 95). Εφόσον προχωρήσει –και εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις– στους ημιτελικούς θα αντιμετωπίσει την Κρεϊτσίκοβα. Στον πρώτο γύρο ξεχωρίζει το παιχνίδι της Ναόμι Οσάκα με την Αμάντα Ανισίμοβα.

Οι αγώνες του απλού ανδρών κρίνονται στα τρία σετ, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες στα δύο σετ. Τα κέρδη για την κατάκτηση του τίτλου, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, είναι 1.500.000 ευρώ.

Γ. Καλοβελώνης: Προσοχή στην αρχή

«Προσοχή στους πρώτους γύρους», συστήνει ο Γιώργος Καλοβελώνης στον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη. Ο παλαιός τενίστας πιστεύει ότι οι πρωταθλητές μας βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση για να φτάσουν και πάλι στις πρώτες «οκτάδες» των ταμπλό τους. «Ο Στέφανος έδειξε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες ότι είναι καλά. Θα έχει μια ψυχολογική πίεση γιατί πέρσι έπαιξε τελικό και, εάν περάσει τους δύο πρώτους γύρους, μπορεί και πάλι να βρεθεί εκεί. Υπάρχουν οκτώ καλοί τενίστες, αλλά δεν είναι όμως πολλοί αυτοί που μπορούν να κερδίσουν τον Στέφανο. Πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι πρωταγωνιστές. Σε ό,τι αφορά τη Μαρία, προλαβαίνει να φορμαριστεί. Την έχω σίγουρη για οκτάδα. Στις γυναίκες είναι πιο εύκολα. Η Ιγκα Σβιόντεκ έχει κάνει ένα εκπληκτικό πρώτο εξάμηνο και κάπου θα χάσει τον ρυθμό της», υπογράμμισε ο έμπειρος προπονητής.

Ρολάν Γκαρός 2022: Πιάνουν… χώμα, χρυσός γίνεται-2
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή