Στιβ Κερ: Η τραγική απώλεια που σημάδεψε τη ζωή του

Στιβ Κερ: Η τραγική απώλεια που σημάδεψε τη ζωή του

Τα λόγια του Στιβ Κερ πριν τον αγώνα των Γουόριορς με τους Μάβερικς δεν ήταν τυχαία. Ο πατέρας του, Μάλκολμ, έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης πριν από 38 χρόνια στη Βηρυτό

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν ένα ξέσπασμα. Ήταν βίωμα.

Ο Στιβ Κερ δεν είχε διάθεση να μιλήσει για μπάσκετ πριν τον αγώνα των Γουόριορς με τους Μάβερικς για τον τέταρτο τελικό της δυτικής περιφέρειας του NBA. Ποιος θα είχε άλλωστε, όταν λίγες ώρες πριν είχε γίνει μακελειό που στοίχισε τη ζωή σε 19 παιδιά και δύο ενήλικες. Άλλη μία πράξη ωμής βίας με δεκάδες θύματα.

«Δεν θα μιλήσω για μπάσκετ. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ομάδα μας. Δεν έχει σημασία αυτό. Από την στιγμή που τελείωσε η προπόνησή μας, 14 παιδιά (σ.σ εκείνη την στιγμή δεν είχε γίνει γνωστό ότι ο αριθμός των θυμάτων είχε ανέβει) δολοφονήθηκαν 400 μίλια από εδώ, όπως και ένας δάσκαλος.

Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε να σκοτώνονται ηλικιωμένοι Αφροαμερικανοί σε σούπερ μάρκετ, μετά άνθρωποι ασιατικής καταγωγής σε εκκλησία και τώρα είδαμε παιδιά να δολοφονούνται σε σχολείο. Πότε θα κάνουμε κάτι; Έχω κουραστεί να κάνω δηλώσεις και να δίνω συλλυπητήρια σε συντετριμμένες οικογένειες. Συγγνώμη, αλλά έχω κουραστεί να κρατάμε ενός λεπτού σιγή. Αρκετά!» είπε ο Στιβ Κερ με δάκρυα στα μάτια.

Ο Αμερικανός προπονητής είναι από εκείνους που τοποθετούνται συχνά για τέτοια ζητήματα. Σε αντίθεση με όσους θέλουν οι άνθρωποι του αθλητισμού να είναι κλεισμένοι στη δική τους γυάλα, να προσφέρουν θέαμα και απλά να μοιράζουν αυτόγραφα, ο Στιβ Κερ έχει φωνή.

Ο Στιβ Κερ έχει ζήσει την τυφλή βία. Ο πατέρας του, Μάλκολμ, δολοφονήθηκε το 1984 στη Βηρυτό.

Ποιος ήταν ο Μάλκολμ Κερ

Ο Μάλκολμ Κερ γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου το 1931. Οι γονείς του δίδασκαν στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο της πόλης. Όταν ξέσπασε ο δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος η οικογένεια Κερ μετέβη στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Νιου Τζέρσεϊ.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό πάνω στις αραβικές σπουδές στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του, Αν Ζουίκερ με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Μετά από σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ, του προτάθηκε η θέση του προέδρου του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου στη Βηρυτού. Δέχθηκε δίχως να το σκεφτεί δεύτερη φορά παρά το γεγονός ότι η χώρα είχε εμφύλιο πόλεμο. Ανέλαβε καθήκοντα το 1982.

Στις 16 Ιανουαρίου του 1984 ο Μάλκολμ Κερ έπεσε νεκρός με δύο σφαίρες στο κεφάλι που δέχθηκε από μέλη της οργάνωσης «Ιερός Πόλεμος». Ήταν 52 ετών.

Στιβ Κερ: Η τραγική απώλεια που σημάδεψε τη ζωή του-1
Ο Μάλκολμ Κερ (AP Photo)

Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ήταν υποψήφιοι στόχοι, εκείνος επέλεξε να μην κυκλοφορεί με φρουρά. «Δεν ταιριάζει με την Πανεπιστημιακή μου ιδιότητα» έλεγε.

«Ο θάνατος του Δρ. Κερ από τα χέρια ελεεινών δολοφόνων, ενδυναμώνουν την απόφασή μας να μην παραδοθούμε σε τρομοκρατικές πράξεις. Η τρομοκρατία δεν πρέπει να πάρει τον έλεγχο της ζωής, των πράξεων και του μέλλοντος μας αλλά και των φίλων μας» είπε σε διάγγελμά του ο Ρόναλντ Ρίγκαν, τότε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το μπάσκετ έγινε η παρηγοριά του Στιβ Κερ

Ο Στιβ Κερ κοιμόταν όταν πληροφορήθηκε τη δολοφονία του πατέρα του. Φοιτούσε ως πρωτοετής στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Όταν έμαθε τα νέα άρχισε να τρέχει στους δρόμους της πόλης. «Δεν ήξερα τι άλλο έπρεπε να κάνω» είπε χρόνια αργότερα.

Δύο μέρες μετά τα τραγικά νέα ο Στιβ Κερ πήγε για προπόνηση. Οι συμπαίκτες του απόρησαν αλλά το μπάσκετ έγινε το αποκούμπι του, η παρηγοριά του.

Λίγες μέρες μετά συμμετείχε κανονικά στον αγώνα του πανεπιστημίου της Αριζόνα. Έκανε ένα από τα καλύτερα ματς της κολεγιακής του καριέρας.

Οι Φοίνιξ Σαν επέλεξαν τον Στιβ Κερ στο Νο.50 του ντραφτ το 1988. Έκανε μεγάλη καριέρα στο NBA, υπήρξε μέλος της θρυλικής ομάδας των Σικάγο Μπουλς που κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα από το 1996 μέχρι το 1998.

Έχει άλλα δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή (1999, 2003) ως παίκτης των Σαν Αντόνιο Σπερς. Υπήρξε διακεκριμένος σουτέρ τριών πόντων. Αφού κρέμασε τα παπούτσια του, ξεκίνησε καριέρα προπονητή.

Το 2014 ανέλαβε τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς κατακτώντας άλλα τρία πρωταθλήματα. Όλα αυτά τα χρόνια δε μίλησε για την απώλεια του πατέρα του.

Το έκανε το 2016 σε μία σπάνια συνέντευξή του στους «New York Times» ενώ αναφέρθηκε σε αυτή και στο ντοκιμαντέρ «Last Dance» του Netflix.

«Ήταν παρατηρητής. Και με άφησε να μάθω και να έχω εμπειρίες. Πιστεύω πως ο πατέρας μου ήταν μεγάλη έμπνευση για μένα στην καριέρα μου, ειδικά ως προπονητής» είπε στο αμερικάνικο μέσο ο Στιβ Κερ.

Τα λόγια αυτά αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο την επίδραση που είχε ο Μάλκολμ Κερ πάνω στον Στιβ. «Ήμουν τυχερός που τον είχα 18 χρόνια» είπε σε ανύποπτο χρόνο ο προπονητής του Γουόριορς.

Ο Στιβ Κερ γνωρίζει ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα στη ζωή από το μπάσκετ. Και το έμαθε με σκληρό τρόπο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή