Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Από τη φυσική… στη χημεία

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Από τη φυσική… στη χημεία

Για να συμβεί μια έκπληξη στο μπάσκετ, θα πρέπει το αουτσάιντερ να πληροί μερικά στάνταρ του αθλήματος. Και μπορεί η... φυσική να ορίζει τους κανόνες, όμως η χημεία κάνει τη διαφορά

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να συμβεί μια έκπληξη στο μπάσκετ, θα πρέπει το αουτσάιντερ να πληροί μερικά στάνταρ του αθλήματος. Και μπορεί η… φυσική να ορίζει τους κανόνες, όμως η χημεία κάνει τη διαφορά.

Το 1987, μια μέρα σαν χθες, η εθνική Ελλάδος, κόντρα σε κάθε προγνωστικό, έριξε στο καναβάτσο τις υπερδυνάμεις της εποχής, Γιουγκοσλαβία και ΕΣΣΔ και σήκωσε το τρόπαιο του Ευρωμπάσκετ, αφενός επειδή είχε παίκτες με προσωπικότητα (ικανότητα, χαρακτήρας, ψυχή), αφετέρου, διότι είχε την απαιτούμενη χημεία· από τον φροντιστή και τον γιατρό, μέχρι τα πρώτα «βιολιά».

Αν και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τους τελικούς της Basket League, το συστατικό της επιτυχίας παραμένει κοινό στις δύο εποχές. Ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει μια άκρως επιτυχημένη σεζόν με ένα επερχόμενο νταμπλ και μια ευρωπαϊκή πορεία που τον επανέφερε στην ελίτ, χωρίς το μπάτζετ των ανταγωνιστών του στην Ευρωλίγκα, αλλά με μια συμπαγή ομάδα από την κορυφή της μέχρι την τελευταία θέση του πάγκου.

Η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ στήριξε τον Γιώργο Μπαρτζώκα και ο τελευταίος μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να στήσει μια ομάδα με ρόλους. Επέβαλε τα «θέλω» του σε παίκτες που άλλοι αργά, άλλοι γρήγορα, κατανόησαν τη νέα φιλοσοφία και ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή, η οποία πάλεψε σχεδόν όλα τα ματς και απέναντι σε κάθε αντίπαλο.

Στον αντίποδα, στον Παναθηναϊκό, τίποτα δεν πήγε καλά. Με ένα πωλητήριο να αιωρείται στην «εξώπορτα» της ΚΑΕ και με μια οικονομική πολιτική εσόδων – εξόδων, δεν κατάφερε να οικοδομήσει μια ομάδα ανταγωνιστική. Η ήττα – σοκ από τον Αρη στο Αλεξάνδρειο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ήταν το τράνταγμα που προκάλεσε το μοιραίο ρήγμα που άνοιξε στη φετινή σεζόν. 

Ο Δημήτρης Πρίφτης απέτυχε να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς, ο κατήφορος στην Ευρωλίγκα έγινε πιο ορμητικός και οι παίκτες παρασύρθηκαν σε ένα τσουνάμι ντροπιαστικών ηττών, «εγκαταλείποντας» ουσιαστικά αγώνες πριν καν αυτοί τελειώσουν.

Η επιχείρηση «σκούπα» του Απριλίου δεν άλλαξε τίποτα, ο Παναθηναϊκός σύρθηκε σε πέντε επεισοδιακά ματς κόντρα στην αξιόμαχη Λάρισα και, μοιραία, ο Ολυμπιακός ήρθε να του αποκαλύψει την σκληρή πραγματικότητα με ένα 23-4 στο α’ δεκάλεπτο του ΣΕΦ κι ένα σερί 23-2 χθες μέσα σε 5 λεπτά (κι ενώ είχε προηγηθεί ένα 23-6 στην 4η περίοδο στον τελικό του Κυπέλλου και 2 βαριές ήττες στην Ευρωλίγκα).

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Η επίτευξη της χημείας προϋποθέτει κι ένα ρόστερ με αρχή, μέση και τέλος. Και ο Παναθηναϊκός μοιάζει να μην μπορεί να κάνει καν την… αρχή, αφού μετά τη φυγή του Καλάθη, αδυνατεί να βρει έναν πλέι μέικερ επιπέδου, την ώρα που ο Ολυμπιακός στη θέση «1» έχει τον Σλούκα κι έναν παίκτη με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τον Ουόκαπ.

Οι «πράσινοι» ολοκληρώνουν μια χρονιά ταπεινωτική, αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών, ατολμίας και αβεβαιότητας. Ολα δείχνουν ότι για μια φορά ακόμη θα επέλθουν ριζικές αλλαγές, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη της απαιτούμενης χημείας, όμως είναι πολλά και τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σε διοικητικό επίπεδο…

Στον Ολυμπιακό όλα θα κινηθούν πάνω στις βάσεις της σεζόν που ολοκληρώνεται άκρως επιτυχημένα. Ο κορμός υπάρχει, όπως και η φιλοσοφία. Θα αναζητηθούν ελάχιστες προσθήκες, προκειμένου το νερό που έχει μπει ήδη στο αυλάκι να γίνει πιο… ορμητικό.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή