FIFA και FIFPRO για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στα Social Media

FIFA και FIFPRO για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στα Social Media

Η FIFA θα συνεργαστεί με την FIFPRO για να συντονίσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την προστασία των συμμετεχουσών ομάδων, παικτών, παραγόντων και φιλάθλων από κακοποίηση στα social media κατά τη διάρκεια των διεθνών διοργανώσεών της

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους (18 Ιουνίου), η FIFA δημοσίευσε μια ανεξάρτητη έκθεση, στην οποία υπογραμμίζει τον αυξανόμενο βαθμό κακοποίησης που στρέφεται σε ποδοσφαιριστές, μέσα από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια διεθνών διοργανώσεων.

Με το Μουντιάλ του Κατάρ να αρχίζει σε ακριβώς 153 ημέρες, η FIFA θα συνεργαστεί με την FIFPRO (σ.σ. την Διεθνή Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) για να συντονίσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την προστασία των συμμετεχουσών ομάδων, παικτών, παραγόντων και φιλάθλων από κακοποίηση στα social media κατά τη διάρκεια των διεθνών διοργανώσεών της.

Η πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση, η οποία χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθήσει περισσότερες από 400.000 αναρτήσεις σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των ημιτελικών και τελικών δύο διεθνών διοργανώσεων (EURO 2020 και African Cup of Nations 2021), έχει εντοπίσει ότι πάνω από 50% των παικτών δέχθηκε κάποιας μορφής κακοποίηση, με μεγάλο μέρος αυτής να προέρχεται από την πατρίδα των ποδοσφαιριστών.

Τα ομοφοβικά (40%) και τα ρατσιστικά (38%) σχόλια αποτέλεσαν την πλειονότητα της κακοποίησης, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει δημοσιευμένο στους λογαριασμούς, στους οποίους είχε αρχικά κατευθυνθεί.

«Το καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο και αυτό ξεκινά με τους παίκτες που φέρνουν τόση χαρά και ευτυχία σε όλους μας με τα κατορθώματά τους στον αγωνιστικό χώρο» δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

«Δυστυχώς, υπάρχει μια τάση που αναπτύσσεται όπου ένα ποσοστό αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονται σε παίκτες, προπονητές, διαιτητές αγώνων και τις ίδιες τις ομάδες δεν είναι αποδεκτό και αυτή η μορφή διάκρισης, όπως κάθε μορφή διάκρισης, δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο» πρόσθεσε.

«Με το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών στο Κατάρ το 2022 και το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία το 2023 να είναι στον ορίζοντα, η FIFA και η FIFPRO θέλουμε οι πράξεις μας να μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια μας και γι’ αυτό λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος» συμπλήρωσε.

«Αυτή η συνεργασία αναγνωρίζει την ευθύνη του ποδοσφαίρου να προστατεύει τους παίκτες και άλλες ομάδες που επηρεάζονται από την κακοποίηση που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο μέσα και γύρω από τον χώρο εργασίας τους. Αυτός ο τύπος κακοποίησης έχει βαθύ αντίκτυπο στην προσωπικότητά τους, τις οικογένειές τους, την απόδοσή τους καθώς και στη γενική ευημερία και την ψυχική τους υγεία» δήλωσε ο πρόεδρος της FIFPRO, Νταβίντ Αγκάνθο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή