Σημαντικές αλλαγές στις χαμηλότερες κατηγορίες μπάσκετ

Σημαντικές αλλαγές στις χαμηλότερες κατηγορίες μπάσκετ

Σε ριζικές αλλαγές στα εθνικά πρωταθλήματα μπάσκετ προχώρησε η ΕΟΚ, έχοντας ως βασικό στόχο τον περιορισμό της συμμετοχής ξένων παικτών στους αγώνες.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ριζικές αλλαγές στα εθνικά πρωταθλήματα μπάσκετ προχώρησε η ΕΟΚ, έχοντας ως βασικό στόχο τον περιορισμό της συμμετοχής ξένων παικτών στους αγώνες. Ετσι, στο εξής, κάθε ομάδα της Α2 θα δικαιούται να διαθέτει δύο ξένους ανεξαρτήτως εθνικότητας στο ρόστερ της και στη δωδεκάδα της, αλλά στο σύνολό τους δεν θα μπορούν να αγωνίζονται περισσότερα από 650 λεπτά ανά γύρο. Παράλληλα, υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχουν στη δωδεκάδα δύο αθλητές κάτω των 23 ετών.

Σε περίπτωση που ο ξένος είναι ένας, τότε δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στη χρησιμοποίησή του, ούτε υποχρέωση για παρουσία αθλητή κάτω των 23 ετών στη δωδεκάδα. Ταυτόχρονα, στην Α2 θα υπάρχει η δυνατότητα μιας αλλαγής ξένου μέσα στη σεζόν, ενώ θα μπορεί να αποκτήσει ξένο από ομάδα της Basket League, και αντιστρόφως.

Δικαίωμα απόκτησης ενός κοινοτικού παίκτη θα έχουν οι ομάδες που αγωνίζονται σε Β΄ και Γ΄ Εθνική, ενώ όσον αφορά την Α1 γυναικών, ο επιτρεπόμενος αριθμός των ξένων παικτριών θα είναι τέσσερις, ωστόσο τρεις από αυτές θα μπορούν να δηλώνονται σε κάθε αναμέτρηση.

Περιορίζεται ο αριθμός των ξένων παικτών, όπως και στην Α1 γυναικών.

Οι σύλλογοι της Basket League θα δικαιούνται να έχουν θυγατρικές ομάδες με παίκτες κάτω των 23 ετών που θα μπορούν να φτάσουν μέχρι την Α2. Ο νέος κανονισμός επίσης επιτρέπει να κάνει μόνο μέχρι τρεις συνολικά μεταγραφές ανηλίκων χωρίς τη συγκατάθεση των σωματείων τους και μόνο μία αθλητή 16-18 ετών.

Η Α2 θα διεξαχθεί με 14 ομάδες (2023-2025), η Α1 γυναικών με 12, ενώ από 16 σε 10 θα μειωθούν οι συνολικοί όμιλοι των πρωταθλημάτων μέχρι το 2025.

Οσον αφορά το ζήτημα των αδειοδοτήσεων, η ΕΟΚ υποστηρίζει πως μόνο μέσω της διαδικασίας των wild cards οι 4 ΚΑΕ (ΑΕΚ, Αρης, Απόλλων Π., Λάρισα) θα μπορέσουν να αγωνιστούν στην Basket league. Οι ομάδες δεν προσέφυγαν στη δευτεροβάθμια επιτροπή, παρότι η προθεσμία έληξε την Τρίτη το βράδυ, θεωρώντας πως ισχύουν τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γ.Σ. του ΕΣΑΚΕ για παράταση στην αδειοδότησή τους. Χθες ο Αρης κατέθεσε συμμετοχή στο Basket Champions League.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT