Παγκόσμιο Υγρού Στίβου: Η στιγμή που σώθηκε μια ζωή

Παγκόσμιο Υγρού Στίβου: Η στιγμή που σώθηκε μια ζωή

Συγκλονίζει η περιπέτεια της Ανίτα Αλβαρεζ στο Παγκόσμιο Υγρού Στίβου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάγωσε» ο φίλαθλος κόσμος την Τετάρτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη, όταν η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης Ανίτα Αλβαρεζ έχασε τις αισθήσεις της την ώρα που εκτελούσε το πρόγραμμά της στον τελικό του ελεύθερου αγώνα σόλο.

H 25χρονη Νεοϋορκέζα χάθηκε από την επιφάνεια της πισίνας, βυθίστηκε σε αυτή για αρκετά δευτερόλεπτα και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της προπονήτριάς της, Αντρεα Φουέντες, η οποία αντιλήφθηκε πριν από τους ναυαγοσώστες τι συνέβη, βούτηξε και έσωσε την αθλήτριά της από βέβαιο πνιγμό. «Πήδηξα στο νερό γιατί είδα ότι κανείς, κανένας ναυαγοσώστης, δεν πηδούσε μέσα. Φοβήθηκα λίγο γιατί δεν ανέπνεε, αλλά τώρα είναι καλά. Πρέπει να ξεκουραστεί. Ποτέ δεν είχα κολυμπήσει τόσο γρήγορα στη ζωή μου, ούτε όταν έγινα ολυμπιονίκης (σ.σ. κατέχει 4 ολυμπιακά μετάλλια). Νομίζω ότι τουλάχιστον για δύο λεπτά ήταν χωρίς αναπνοή επειδή οι πνεύμονές της είχαν γεμίσει νερό, αλλά καταφέραμε να την πάμε σε ένα καλό σημείο, όπου έβγαλε το νερό και στο τέλος τής είχε απομείνει μόνο ο τρόμος. Ηταν τρομερό, δεν ανέπνεε», δήλωσε συγκλονισμένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που η Φουέντες χρειάστηκε να σώσει την Αλβαρεζ, καθώς και πέρυσι κατά τη διάρκεια προκριματικών των Ολυμπιακών Αγώνων, είχε χάσει ξανά τις αισθήσεις της.

Παγκόσμιο Υγρού Στίβου: Η στιγμή που σώθηκε μια ζωή-1
Φωτ. Oli SCARFF / AFP

Η 25χρονη κολυμβήτρια (η οποία κατετάγη 7η, τελικά) είναι εκτός κινδύνου και η κατάσταση της υγείας της θα αξιολογηθεί τις επόμενες ημέρες για προσδιοριστούν τα αίτια του δεύτερου λιποθυμικού επεισοδίου που είχε μέσα σε διάστημα σχεδόν ενός έτους.

Φυσικά, αν δεν προκύψουν παθολογικά αίτια ή πιθανή υποξία (μείωση του οξυγόνου στον οργανισμό λόγω της μεγάλης διάρκειας κρατήματος της αναπνοής), κάτι πολύ συχνό σε όσους ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα χωρίς μπουκάλες (ψαροντούφεκο), θα πρέπει η παγκόσμια αθλητική κοινότητα να θέσει επί τάπητος το θέμα των σύγχρονων συνθηκών πρωταθλητισμού με τους πολλούς αγώνες, τη σκληρή προετοιμασία και την αφόρητη πίεση που ασκείται στους πρωταθλητές.

Μια πίεση αγωνιστική, πολλές φορές εξωαγωνιστική, μα κυρίως απάνθρωπη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή