Η «επανάσταση» της Toyota

Αποστολή στην Κοπεγχάγη για το bZ4X, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξιδέψαμε στην πόλη της Δανίας για να οδηγήσουμε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Toyota, το νέο bZ4X. Η ιαπωνική εταιρεία ανοίγει καινούργιους ορίζοντες λανσάροντας το brand μηδενικών εκπομπών ρύπων bZ, στο οποίο συνδυάζει όλη την υψηλή τεχνογνωσία της φίρμας. Τα αρχικά bZ, που εμφανίζονται πρώτα στο νέο bZ4Χ, προέρχονται από τη στρατηγική της Toyota για έναν κόσμο «beyond Zero».

Ενα παράδειγμα που αντανακλά τη φιλοσοφία beyond Zero είναι ο λόγος που η παρουσίαση έγινε στο CopenHill. Μια μονάδα που μετατρέπει τα απόβλητα της πόλης για την παραγωγή ενέργειας, η οποία προορίζεται για θέρμανση και ηλεκτροδότηση 150.000 νοικοκυριών στην περιοχή.

Το bZ4X δεν αποτελεί προσαρμογή ενός υπάρχοντος μοντέλου. Αντίθετα, είναι εντελώς νέα ανάπτυξη και το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε πάνω στη νέα αρχιτεκτονική BEV της εταιρείας, βασιζόμενη στη φιλοσοφία eTNGA που έχει σχεδιαστεί, βελτιστοποιηθεί και προορίζεται για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Οι βασικές ιδιότητες της πλατφόρμας συνδυάζονται για να προσφέρουν στο bZ4X σταθερή και με άμεση απόκριση δυναμική απόδοση, τόσο στην προσθιοκίνητη όσο και στην τετρακίνητη έκδοση. Η σχεδίαση της πλατφόρμας επιτρέπει στο bZ4X να έχει μακρύ μεταξόνιο. Στα 2.850 mm, είναι κατά 160 mm μακρύτερο απ’ ό,τι στο RAV4. Το αποτέλεσμα είναι η εξαιρετική εσωτερική ευρυχωρία – τόσο στην καμπίνα όσο και στον χώρο αποσκευών.

Ο ευέλικτος χώρος αποσκευών διαθέτει ένα προσαρμοζόμενο πάτωμα δύο επιπέδων και έναν υποδαπέδιο χώρο που μπορεί να προσθέσει επιπλέον 71 mm στο ύψος φόρτωσης όταν απαιτείται η μεταφορά αντικειμένων μεγαλύτερου ύψους. Με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση και το πάτωμα στη χαμηλότερη θέση, η χωρητικότητα φτάνει έως και τα 452 lt – αρκετός χώρος για τη μεταφορά τριών βαλιτσών 82 lt ή δύο mountain bikes.

Το προσθιοκίνητο bZ4X χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα 150 kW υψηλής απόκρισης, τοποθετημένο μπροστά. Αυτός αποδίδει ισχύ 204 ίππων και ροπή 265 Nm, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 7,5 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 160 km/h. Το τετρακίνητο μοντέλο διαθέτει ανεξάρτητους ηλεκτροκινητήρες μπροστά και πίσω 80 kW που κινούν τους εμπρός και πίσω άξονες. Η μέγιστη ισχύς τους είναι 218 ίππων με ροπή 337 Nm. Ο χρόνος επιτάχυνσης 0- 100 km/h μειώνεται στα 6,9 δεύτερα.

Αποτελεί ένα αυθεντικό SUV με off-road δυνατότητες και ισχυρή τετρακίνηση. Η αυτονομία του αγγίζει έως και τα 512 χιλιόμετρα, με κορυφαία απόδοση 14,3 kWh/100 km. Από πλευράς μπαταριών, η Toyota προσφέρει εγγύηση 10 ετών ή ενός εκατ. χιλιομέτρων. To bZ4Χ έρχεται με νέα, ακόμα πιο εξελιγμένη γενιά συστημάτων ασφαλείας και υποστήριξης οδηγού Toyota T-Mate, ενσωματώνοντας την τρίτη γενιά Toyota Safety Sense (TSS3). Παράλληλα, εξοπλίζεται με το ευφυές σύστημα πολυμέσων Τoyota Smart Connect με πλήθος συνδεδεμένων και απομακρυσμένων λειτουργιών. Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Toyota αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή τον Ιούλιο, ενώ οι πρώτες παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Η «επανάσταση» της Toyota-1
Το νέο μοντέλο έχει εξαιρετική εσωτερική ευρυχωρία – τόσο στην καμπίνα όσο και στον χώρο αποσκευών.

Η «επανάσταση» της Toyota-2

Επιμέλεια: Άρης Γαλανόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή