Εθνική μπάσκετ: Ένας νέος «έρωτας» γεννιέται 

Εθνική μπάσκετ: Ένας νέος «έρωτας» γεννιέται 

Η φετινή Εθνική δημιουργεί προσδοκίες και προϋποθέσεις ενός νέου... έρωτα, ανάλογου με εκείνον που ανέπτυξε με τους φιλάθλους την (τελευταία) χρυσή πενταετία 2005-2009

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι περισσότεροι από τους 23, που κλήθηκαν πρόσφατα από τον κόουτς Ιτούδη για την προετοιμασία της Εθνικής μπάσκετ ενόψει Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, να βρίσκονται πιθανότατα αυτή τη στιγμή σε κάποια παραλία, εμείς ωστόσο ανυπομονούμε και με το παραπάνω να τους δούμε στα γαλανόλευκα. Προεξάρχοντος φυσικά του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και των υπόλοιπων πολύ καλών παικτών που στελεχώνουν τις κλήσεις, η φετινή Εθνική δημιουργεί προσδοκίες και προϋποθέσεις ενός νέου… έρωτα, ανάλογου με εκείνον που ανέπτυξε με τους φιλάθλους την (τελευταία) χρυσή πενταετία 2005-2009.

Ας μην προτρέχουμε όμως. Η προετοιμασία της ομάδας ξεκινά την 1η Αυγούστου, ενώ το πρώτο δυνατό φιλικό θα δοθεί στις 9/8 στο ΟΑΚΑ απέναντι στην πάντα ισχυρή Ισπανία. Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο Τουρνουά Ακρόπολις, δύο επίσημοι αγώνες για τα «παράθυρα» του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 και έπειτα Μιλάνο και -καλώς εχόντων των πραγμάτων- Βερολίνο για τις δύο φάσεις του Ευρωμπάσκετ.

Στα χαρτιά η Εθνική Ελλάδας είναι φέτος μια ομάδα για μετάλλιο -έστω και αγνώστου χρώματος, μιας και σε τέτοιες διοργανώσεις συχνά αυτό καθορίζεται από την ρέντα της μιας βραδιάς. Με τον καλύτερο παίκτη του κόσμου (κατά κοινή παραδοχή) στις τάξεις της άλλωστε, τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Γύρω από τον Γιάννη υπάρχουν επιπλέον μπαρουτοκαπνισμένοι στην Euroleague παίκτες σαν τον Κώστα Σλούκα, τον Νικ Καλάθη, τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, τον Κώστα Παπανικολάου, τον Ιωάννη Παπαπέτρου, τον Γιώργο Παπαγιάννη κ.ά. Κι ακόμα τα δύο δικά του αδέλφια, τον Θανάση και τον Κώστα Αντετοκούνμπο, οι οποίοι θα προσφέρουν αθλητικότητα και ατελείωτο ρεζερβουάρ ενέργειας στο σύνολο. Φυσικά υπάρχει και εξαιρετικός προπονητής, ο Δημήτρης Ιτούδης, κάτοχος δύο τίτλων στη Euroleague.

«Και τι θα γίνει όταν οι αντίπαλοι πέσουν ομαδόν πάνω στον Γιάννη;», θα ρωτήσουν οι δύσπιστοι, δεδομένης και της πατροπαράδοτης αστοχίας στα μακρινά σουτ. Το… έργο το έχουμε έτσι κι αλλιώς ξαναδεί, στο Μουντομπάσκετ 2019 και η αντιμετώπιση του μεγάλου μας σταρ θα είναι πιθανότατα ίδια και απαράλλαχτη. Αυτός ωστόσο που έχει αλλάξει πολύ από τότε είναι ο ίδιος ο Γιάννης, ο οποίος είναι πλέον ένας παίκτης με πολύ ευρύτερο ρεπερτόριο στην επίθεση και κυρίως, ατσάλινη αυτοπεποίθηση, που σφυρηλατήθηκε την χρονιά (2021) που οδήγησε την ομάδα του στον τίτλο του ΝΒΑ.

Ο «μάγος» Ντόνσιτς, ο MVP Γιόκιτς και η γεμάτη ΝΒΑers Γαλλία

Μπάσκετ βέβαια και μάλιστα σπουδαίο, παίζουν και οι άλλοι. Πόσο μάλλον που στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό θα συμμετάσχουν εκτός του Γιάννη, ακόμα δύο από τους 5 κορυφαίους παίκτες αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Ο «μάγος» Λούκα Ντόνσιτς της Σλοβενίας και ο φετινός MVP του NBA Νίκολα Γιόκιτς της Σερβίας, βάζουν τις ομάδες τους αυτόματα στη λίστα των φαβορί, ενώ ισχυρότατη -και γεμάτη ΝΒΑers- είναι και η Γαλλία.

Αρκετά όμως με τις αναλύσεις, πίσω στον… έρωτα. Το καλό με τους υπερήρωες του αθλητισμού σαν τον Αντετοκούνμπο είναι πως λειτουργούν σαν ατραξιόν, έτσι ώστε οι υγιείς φίλαθλοι να πάρουν θέσεις στις κερκίδες και να ενδιαφερθούν γενικότερα για την ομάδα. Θα το διαπιστώσει από κοντά αυτό κανείς αν πάει στο ΟΑΚΑ, το οποίο θα είναι πιθανότατα κατάμεστο για φιλικό αγώνα καταμεσής του Αυγούστου.

Και οι ίδιοι οι παίχτες όμως ανυπομονούν. Πέρα από τον Γιάννη, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα δεν σταμάτησε να «ανεβάζει» ντοκουμέντα από την ατομική του προπόνηση με τα γαλανόλευκα, και οι υπόλοιποι δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ενθουσιασμένοι με την προοπτική της κοινής τους προσπάθειας. Μακάρι τον Σεπτέμβρη να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί στο Βερολίνο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή