Το Μουντιάλ των προκλήσεων

Σε περίπου τρεις μήνες το Κατάρ θα φιλοξενήσει το πιο διαφορετικό Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

2 Δεκεμβρίου 2010, Ζυρίχη. Αυτό που σιγοψιθυρίζεται τους τελευταίους μήνες γίνεται πραγματικότητα. Ο τότε πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ ανεβαίνει στο βήμα και, αφού ανακοινώσει πως η Ρωσία θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2018, ανοίγει και έναν δεύτερο φάκελο, ο οποίος έχει πάνω του φαρδύ πλατύ το όνομα του Κατάρ. Το ζάπλουτο εμιράτο της Μέσης Ανατολής αφήνει πίσω του στην ψηφοφορία για το Π.Κ. του 2022 τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, και γίνεται η μικρότερη σε έκταση χώρα στον κόσμο που αναλαμβάνει ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα.

Η ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ, και μάλιστα 12 χρόνια πριν από τη σέντρα, γεννάει από μόνη της πολλά ερωτήματα. Η έρευνα των ελβετικών αρχών δεν αργεί να ξεκινήσει, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τόσο τον Ζεπ Μπλάτερ όσο και τον Μισέλ Πλατινί, ο οποίος από την καρέκλα του προέδρου της UEFA έχει ανεξήγητα ταχθεί υπέρ του Μουντιάλ στο εμιράτο. Ωστόσο, το… πετρέλαιο έχει ήδη μπει στο αυλάκι. «Η FIFA δεν θα το μετανιώσει» είναι τα λόγια του εμίρη εκείνο το βράδυ στη Ζυρίχη. Κανείς, όμως, δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για τις 32 ομάδες και τους εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλους που σε περίπου τρεις μήνες θα ταξιδέψουν στον Αραβικό Κόλπο.

Εκτοτε το Κατάρ βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο. Σύμφωνα με έρευνα του Guardian περισσότεροι από 6.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα που ξεκίνησαν το 2010, ενώ πρόσφατα η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι αρκετοί δουλεύουν επί χρόνια χωρίς ρεπό. Η ώρα όμως –σχεδόν– έφτασε. Στις 21 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, Σενεγάλη και Ολλανδία θα παραταχθούν στο Στάδιο Αλ Τουμάμα της Ντόχας και όλες οι απαντήσεις θα αρχίσουν να μπαίνουν στη σειρά. Μπορεί να διεξαχθεί Π.Κ. τον χειμώνα; Εχει το Κατάρ τις υποδομές να φιλοξενήσει φίλαθλο κοινό από όλα τα μέρη της Γης; Θα επηρεάσουν τη διοργάνωση οι περιορισμοί λόγω της θρησκείας; Πρόσφατα η FIFA εξέδωσε έναν κανονισμό συμπεριφοράς για τους φιλάθλους, που αφορά κυρίως την ενδυμασία και τη χρήση αλκοόλ, ενώ και το Κατάρ από την πλευρά του ζήτησε σεβασμό στη χρήση της μπούργκας.

Οι περιορισμοί λόγω θρησκείας, η λύση για τις υποδομές και οι κλιματικές συνθήκες.

Οι Αραβες δεν είχαν λίγα προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Το πρώτο αφορούσε τις κλιματικές συνθήκες, αφού το καλοκαίρι θα ήταν αδύνατο να διεξαχθούν αγώνες σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Πρώτο Μουντιάλ τον χειμώνα και το πρόβλημα λύθηκε. Ενα ακόμη ζήτημα αφορούσε τα διαθέσιμα καταλύματα για τους οπαδούς, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες στο εμιράτο των 2,6 εκατ. κατοίκων εκτός από περιορισμένες είναι και πανάκριβες. Σύμφωνα λοιπόν με τη διοργανώτρια αρχή, τη λύση εδώ θα τη δώσει η αχανής έρημος. Περίπου 1.000 προκατασκευασμένα δωμάτια αναμένεται να τοποθετηθούν, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα των 100.000 κλινών. Τα ξενοδοχεία και το «χωριό των φιλάθλων» ενδεχομένως να μην καλύψουν όλες τις ανάγκες του περίπου 1 εκατ. φιλάθλων, με τους διοργανωτές να εξετάζουν και άλλες λύσεις, όπως η ενοικίαση κρουαζιερόπλοιων, αλλά και η παροχή κινήτρων στους ντόπιους για να νοικιάσουν τα σπίτια τους σε ξένους επισκέπτες. Οσο για το κόστος; Ποτέ δεν θα ήταν πρόβλημα. Το Κατάρ μέχρι πέρυσι είχε δαπανήσει για έργα υποδομής 138 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους New York Times.

Πλεονεκτήματα

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη όψη του νομίσματος, αφού το Κατάρ σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν φιλοξενήσει Μουντιάλ έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: δεν υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ το 1994, στη Βραζιλία το 2014, αλλά και στη Ρωσία το 2018, οι παίκτες περνούσαν περισσότερη ώρα σε αεροπλάνα παρά σε γήπεδα. Στο Κατάρ των 11.627 τ. χλμ., οι αθλητικές εγκαταστάσεις απέχουν το πολύ μία ώρα η μία από την άλλη, δίνοντας την ευκαιρία και στους φιλάθλους να παρακολουθήσουν περισσότερους αγώνες. Είναι χαρακτηριστικό πως τέσσερα από τα οκτώ γήπεδα βρίσκονται στην Ντόχα και τα άλλα τέσσερα σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα. Επίσης, οι ποδοσφαιριστές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο φόρμας και όχι… ηλιοκαμένοι από τις ολιγοήμερες διακοπές έπειτα από μία ακόμη κοπιαστική σεζόν.

Τα 12 χρόνια πέρασαν και η ώρα της αλήθειας για το Κατάρ πλησιάζει. Αυτό το Μουντιάλ φαίνεται καταδικασμένο να διαφέρει –σχεδόν– σε όλα από τα 21 προηγούμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή