Ο Γιάννης, η άμυνα και οι λύσεις που αναζητούνται

Ο Γιάννης, η άμυνα και οι λύσεις που αναζητούνται

Η εθνική μπάσκετ άρχισε με χαμόγελα τη σειρά των φιλικών της εν όψει του Ευρωμπάσκετ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εθνική μπάσκετ άρχισε με χαμόγελα τη σειρά των φιλικών της εν όψει του Ευρωμπάσκετ και απέναντι σε ένα μεγάλο όνομα, όπως η Ισπανία (νίκη με 86-70), έδειξε -όπως αναμενόταν- ανέτοιμη μεν, αλλά φανέρωσε και τα σημεία στα οποία θα αποτελέσουν την πυξίδα της.

Ελλάδα και Ισπανία παρατάχθηκαν με πολλές απουσίες, αλλά και απώλειες. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη θα στερηθεί των υπηρεσιών του Μήτογλου, περιμένει τον Σλούκα, αλλά και τον Παπαγιάννη, ενώ οι Ίβηρες ήρθαν στο ΟΑΚΑ χωρίς Μίροτιτς, Γιουλ, Γκαρούμπα, Αμπάλντε, Ρούμπιο και Σέρχιο Ροντρίγκες ο οποίος έχει αποσυρθεί από την εθνική της χώρας του.

Παρόλα αυτά, η εθνική Ελλάδος έδειξε ότι η βασική αρχή της είναι η άμυνα. Το 31-13 της α’ περιόδου και το 50-35 του α’ ημιχρόνου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ο κόουτς Ιτούδης ξεκίνησε με μια… αμερικάνικη πεντάδα με Γιάννη και Κώστα Αντετοκούνμπο, Καλάθη, Ντόρσεϊ και τον Παπανικολάου, τους οποίους κράτησε για πολλή ώρα στο παρκέ, θέλοντας να δει πως θα ανταποκριθούν.

Φυσικά, η εθνική μας, θα κινηθεί και σ’ αυτή τη διοργάνωση γύρω από τον Γιάννη. Ο 27χρονος σταρ των Μπακς δεσπόζει τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση και όλα είναι διαμορφωμένα και προσαρμοσμένα πάνω του. Είναι σαφώς πολύ πιο βελτιωμένος από την προηγούμενη παρουσία του στην ομάδα, το 2019 στο Μουντομπάσκετ της Κίνας, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη χημεία των συμπαικτών του.

Είναι αναμενόμενο ότι όλες οι ομάδες που θα συναντήσουμε θα «σημαδέψουν» τον Γιάννη και κάπου εκεί αρχίζουν τα… δύσκολα.

Στο ματς της Τρίτης η Ισπανία έκανε μεγάλα σερί όταν ο Έλληνας άσος ήταν στον πάγκο. Στο β’ ημίχρονο οι Ιβηρες προσαρμόστηκαν καλύτερα πάνω του και ο Ιτούδης με τους συνεργάτες του θα πρέπει να συντονίσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τα… ρολόγια των παικτών τους. Πράγμα δύσκολο φυσικά για μια ομάδα ειδικών συνθηκών όπως μία εθνική.

Η ελληνική ομάδα είναι ένα σύνολο ρυθμού και ανοικτού γηπέδου. Όταν δε βρει κάτι από τα δύο, θα έχει πρόβλημα στο σετ παιχνίδι κι εκεί αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά οι Σλούκας και ο Παπαγιάννης (αν καταφέρει να δώσει το παρών τελικά).

Από ‘κει κι έπειτα, από την αναμέτρηση κόντρα στην ομάδα του κόουτς Σκαριόλο, μπορούμε να κρατήσουμε την καλή εμφάνιση του Ντόρσεϊ, τα plays με τον Κώστα Αντετοκούνμπο και την ενέργειά του, τις αμυντικές επιδόσεις του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και τις λύσεις που έδωσε κατά διαστήματα ο Δημήτρης Αγραβάνης.

Η Εθνική θα ταξιδέψει στην Ισπανία για τη… φιλική ρεβάνς και σίγουρα εκεί θα βγουν περισσότερα συμπεράσματα.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου στο ΟΑΚΑ. Στην καρδιά του Αυγούστου και σε εργάσιμη μέρα, τον αγώνα είδαν από κοντά περίπου 16.000 – 17.000 θεατές κι αυτό λέει πολλά.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή