Σερένα Γουίλιαμς: Πρωταθλήτρια, μητέρα, απλώς η κορυφαία

Σερένα Γουίλιαμς: Πρωταθλήτρια, μητέρα, απλώς η κορυφαία

Η Σερένα Γουίλιαμς έριξε την αυλαία μιας σπουδαίας καριέρας και βάζει πλώρη για το 2ο παιδί της

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «Μέθοδο των Γουίλιαμς» όταν η Σερένα είδε την αδελφή της, Βίνους, να παίρνει πρώτη το χρίσμα για να συμμετάσχει σε μεγάλο τουρνουά, πήγε σε μια γωνία εμφανώς στενοχωρημένη, ίσως και απογοητευμένη. Την είδε ο πατέρας της, Ρίτσαρντ, την πλησίασε και της είπε γεμάτος αυτοπεποίθηση: «Το πλάνο είναι να παίξει η Βίνους πρώτη στο Γουίμπλετον, αλλά το ίδιο πλάνο θέλει εσύ να γίνεσαι η καλύτερη όλων των εποχών».

Σερένα Γουίλιαμς: Πρωταθλήτρια, μητέρα, απλώς η κορυφαία-1Ισως εκείνη τη στιγμή η Σερένα να μην τον πίστεψε. Αλλωστε, είχε μάθει να ζει μέχρι τότε στη σκιά της αδελφής της. Αν και οι δύο ξεκίνησαν υπό τις οδηγίες του πατέρα τους από πολύ μικρές, η Βίνους ήταν αυτή που πήγε σε κανονικό προπονητή, με τη Σερένα να μένει πίσω και να προπονείται με τη μητέρα της, Ορασέν Πράις, σε ένα εγκαταλελειμμένο γήπεδο. Την είδε επίσης να μπαίνει πρώτη στο εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, τη στιγμή που εκείνη δήλωσε κρυφά από τον πατέρα της τη συμμετοχή της, την είδε να φτάνει πρώτη στις επιτυχίες.

Ομως τα λόγια του πατέρα της αποδείχτηκαν προφητικά. Οταν η Σερένα άνοιξε τα φτερά της, απογειώθηκε. Αφησε πίσω την αδελφή της, άφησε πίσω όλες τις άλλες. Δεν έγινε απλώς η κορυφαία όλων των εποχών με 23 τίτλους Grand Slam και τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Εγινε ένα σύμβολο, κυρίως για τις μαύρες αθλήτριες, καθώς κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα σε άθλημα όπου μέχρι τότε κυριαρχούσαν οι λευκοί και το οποίο ήταν συνδεδεμένο με την ελίτ.

Από μικρή έμαθε να δίνει μάχες, από το σχολείο μέχρι και τα κορτ. Υπήρξε περίοδος που ο πατέρας τους αποφάσισε να μη συμμετάσχουν στο εθνικό πρωτάθλημα, εξαιτίας των ρατσιστικών σχολίων που δέχτηκαν και συνεχίζουν να δέχονται, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις από τη Μάργκαρετ Κορτ, την Αυστραλή πρώην πρωταθλήτρια, που ξεπερνά κατά ένα Grand Slam (24 έναντι 23) την Αμερικανίδα και κατά καιρούς έχει προβεί σε προσβλητικούς υπαινιγμούς για το «αφύσικο» κορμί της.

Ακόμη όμως και όταν ήρθε η καταξίωση, οι μάχες δεν τελείωσαν. Αυτή τη φορά ήταν με αντίπαλο τον εαυτό της. Τον Ιανουάριο του 2017 κατέκτησε για 7η φορά το Αυστραλιανό Οπεν. Αυτός ήταν και ο τελευταίος τίτλος της σε Grand Slam. Την ημέρα που πανηγύριζε την επιτυχία της, ήταν ήδη δύο μηνών έγκυος. Οι μήνες που ακολούθησαν δεν ήταν εύκολοι. Η Ολυμπία βλέπει το πρώτο φως με καισαρική τομή, η οποία προκαλεί στη Σερένα σοβαρή πνευμονική εμβολή. Η ταλαιπωρία και ο έντονος βήχας σπάνε τα ράμματα της επέμβασης, οι γιατροί ανακαλύπτουν εσωτερική αιμορραγία εξαιτίας των αντιπηκτικών, η Σερένα μπαίνει σε τρίτο χειρουργείο, μέσα σε μια εβδομάδα από τη γέννηση της κόρης της. Ολα αυτά της προκαλούν κατάθλιψη, την οποία αποκάλυψε το 2018 κι ενώ είχε ήδη επιστρέψει στα γήπεδα.

Σε λίγες εβδομάδες, η Σερένα Γουίλιαμς, η κορυφαία τενίστρια όλων των εποχών στο επαγγελματικό τένις, θα γίνει 41 ετών. Στα 21 της, ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ το 2013, στα 32 της, έγινε η μεγαλύτερη ηλικιακά τενίστρια που βρέθηκε στο Νο 1. Ομως η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Το γνώριζε πολύ καλά και η ίδια, από τη στιγμή που είδε την άγνωστη Γαλλίδα Χάρμονι Ταν να την αποκλείει από τον πρώτο γύρο του Γουίμπλετον.

Ετσι αποφάσισε να γράψει η ίδια τον επίλογο και να κρατήσει μόνο τον ρόλο της μητέρας, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες με τον σύζυγό της, Αλέξις Οχάνιαν, για ένα δεύτερο παιδί. Με μια συγκινητική επιστολή που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου της Vogue, η Σερένα αποχαιρετά το κορτ, το κοινό της, το τένις το οποίο αγάπησε με περίσσιο πάθος. Στο εξώφυλλο δεν είναι με τα ρούχα της… δουλειάς, αλλά με μια πανέμορφη τουαλέτα, την ουρά της οποίας κρατάει η κόρη της, με σκοπό να τονίσει τη θηλυκότητά της, που πολλοί αμφισβήτησαν.

«Είμαι απαίσια στους αποχαιρετισμούς, η χειρότερη στον κόσμο. Αλλά σας παρακαλώ να ξέρετε ότι σας είμαι πιο ευγνώμων από όσο μπορώ ποτέ να εκφράσω με λόγια. Με έχετε οδηγήσει σε τόσες νίκες και τόσα τρόπαια. Θα μου λείψει αυτή η εκδοχή μου, αυτό το κορίτσι που έπαιζε τένις. Και θα μου λείψετε εσείς», είναι τα λόγια με τα οποία υπογράφει το τέλος ενός ονειρικού ταξιδιού.

Σερένα Γουίλιαμς: Πρωταθλήτρια, μητέρα, απλώς η κορυφαία-2
Η Σερένα με την κόρη της, Ολυμπία. Ηδη έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες με τον σύζυγό της, Αλέξις Οχάνιαν, για ένα δεύτερο παιδί. [A.P. Photo/Seth Wenig]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή