Η αναζήτηση «έτοιμων» εσόδων και η TV

Η αναζήτηση «έτοιμων» εσόδων και η TV

Εκκρεμότητες και διεκδικήσεις από τις ΠΑΕ αποτελούν τα τελευταία χρόνια τον προπομπό κάθε νέας ποδοσφαιρικής σεζόν, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και της αναβολής της έναρξης του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ 1. Το φετινό καλοκαίρι ήταν σαφώς πιο ήρεμο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκρεμότητες και διεκδικήσεις από τις ΠΑΕ αποτελούν τα τελευταία χρόνια τον προπομπό κάθε νέας ποδοσφαιρικής σεζόν, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και της αναβολής της έναρξης του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ 1. Το φετινό καλοκαίρι ήταν σαφώς πιο ήρεμο. Τα πολυκύμαντα σίριαλ έλειψαν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν αιτίες που να μπορούν στο μέλλον να οδηγήσουν σε «πολεμικό» κλίμα και ρήξεις.

Τα προηγούμενα έτη τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι διαπραγματεύσεις με τους παρόχους ήταν σε πρώτο πλάνο, με το χρόνιο αίτημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου –του ποσοστού κερδών από το Στοίχημα– να λαμβάνει σάρκα και οστά σε μια δύσκολη περίοδο για τον αθλητισμό, όπως ήταν αυτή της πανδημίας. Η περυσινή διετής συμφωνία της πλειονότητας των ομάδων με την Cosmote και η εξεύρεση «στέγης», έδωσε εκ των προτέρων «ανάσες» και λύση στο ζήτημα των τηλεοπτικών για φέτος, ωστόσο και πάλι βρέθηκε η αφορμή για απαιτήσεις, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, που πάντα αναζητεί έτοιμα έσοδα, χωρίς να προσπαθεί να τα δημιουργήσει το ίδιο.

Θεωρώντας πως η Πολιτεία έπρεπε να προκαταβάλει το ποσοστό από το Στοίχημα ή έστω ένα μέρος του για το έτος 2023 εντός καλοκαιριού (τα ποσά του 2022 είχαν δοθεί προκαταβολικά το 2021 για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω COVID-19), οι περισσότερες μικρομεσαίες ΠΑΕ έκαναν τον προγραμματισμό τους βάσει του ποσού που τους αναλογεί (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ).

Οι ισχυρές τηλεοπτικές ρήτρες ανέβαλαν τις αντιδράσεις για το ποσοστό του Στοιχήματος.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών ήταν αρνητικό, ξεκαθαρίζοντας πως η εκκαθάριση θα γίνει στο τέλος του έτους, με αποτέλεσμα η εκταμίευση να μην προχωρήσει πριν από τον Ιανουάριο του 2023. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και σκέψεις για αναβολή της πρεμιέρας, που όμως δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς οι δεσμεύσεις από τις ρήτρες στα τηλεοπτικά συμβόλαια είναι ισχυρές.

Η οικονομική αδυναμία των «μικρών» να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους επανέφερε στην επιφάνεια το θέμα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, έστω κι αν οι μεγάλες ΠΑΕ εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, επιθυμώντας να διαπραγματεύονται μόνες τους με τα κανάλια. Ο νέος πρόεδρος της Λίγκας, Βαγγέλης Μαρινάκης, εξουσιοδοτήθηκε για την έναρξη διερευνητικών συζητήσεων με τηλεοπτικούς παρόχους για κεντρική διαχείριση από την αγωνιστική περίοδο 2023-24, δεσμευόμενος πως θα την επαναφέρει, σε ένα σενάριο πάντως ούτως ή άλλως μακροπρόθεσμο αλλά και οξύμωρο συνάμα, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» δεσμεύονται με τριετές συμβόλαιο με την Cosmote, το οποίο συνάφθηκε πέρυσι. Η κεντρική διαχείριση προβλέπεται πλέον και στο νέο καταστατικό της ΕΠΟ από τη στιγμή που θα λήξουν οι ισχύουσες συμβάσεις, πρόβλεψη που είναι νομικά προσβαλλόμενη, αφού υπήρχε και στο καταστατικό του συνεταιρισμού, όμως ακυρώθηκε έπειτα από απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου κατόπιν προσφυγής του Ολυμπιακού.

Οι τηλεοπτικές «στέγες» των ΠΑΕ είναι διαμορφωμένες από πέρυσι, με οκτώ ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Ιωνικός, Βόλος, Λαμία) να παίζουν… μπάλα στην Cosmote TV και έξι στη Nova (Αρης, ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή