Ευρωμπάσκετ – Εθνική: «Ακτινογραφία» μιας ήττας

Ευρωμπάσκετ – Εθνική: «Ακτινογραφία» μιας ήττας

Η Εθνική έχασε από μια καλύτερη ομάδα και πλέον πρέπει να κοιτάξει μπροστά

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To κεφάλαιο «Ευρωμπάσκετ» έκλεισε για την Εθνική, η οποία επέστρεψε χθες στην Αθήνα, μετά τον αποκλεισμό από τη Γερμανία.

Τι δεν πήγε καλά το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο για την ελληνική ομάδα; Η Γερμανία ήταν σίγουρα σε μεγάλο βράδυ, όμως σε αυτό «βοήθησε» και η Ελλάδα. Ο Π. Γιαννάκης είχε δηλώσει στην «Κ» την περασμένη Κυριακή, πριν από το ματς με την Τσεχία, ότι η Εθνική παρουσίαζε «πολλά σκαμπανεβάσματα στην αμυντική προσήλωση» και ότι «είναι σημαντικό να ελέγχεται ο ρυθμός, ο ρυθμός μάς δίνει άνεση, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να παίζουμε και χωρίς ρυθμό». Οι Γερμανοί χτύπησαν ακριβώς εκεί. Ανοιξαν τον ρυθμό και η Εθνική εκτέθηκε διότι υπολείπεται σε ατομικό ταλέντο. Μπορεί να πέτυχε 61 π. στο α΄ ημίχρονο, αλλά φαινόταν ήδη πως δεν θα μπορούσε να συνεχίσει σ’ αυτό το τέμπο.

Ο κόουτς Ιτούδης ξεκίνησε χωρίς αλλαγές στα σκριν και η Γερμανία βρήκε ελεύθερο το πεδίο που ήθελε. Ο Σρούντερ… ξεσάλωσε στα τελειώματα αλλά και στο μοίρασμα (26 π., 8 ασίστ συνολικά, τα οποία μεταφράζονται σε 46 πόντους για την ομάδα του), όπως και ο Ομπστ, ο οποίος πέτυχε 5/7 τρ., βγαίνοντας σε… ξέφωτο έπειτα από σκριν.

Η Εθνική καθυστερημένα πήγε σε αλλαγές σε όλα τα σκριν, όμως οι Γερμανοί είχαν πάρει ήδη την αυτοπεποίθηση που χρειάζονταν. Ο Βάγκνερ μπήκε κι αυτός στον χορό των τριπόντων και χτύπησε με 5/7 τρ. με αντιπάλους τους Παπαγιάννη και Γιάννη, οι οποίοι ήταν διστακτικοί στην άμυνα μακριά από τη ρακέτα. Η Ελλάδα, βέβαια, παρέμεινε κοντά στο σκορ κυρίως λόγω Λαρεντζάκη. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού βρήκε σουτ κι έγινε η Νο 2 απειλή, ανοίγοντας διαδρόμους στον Γιάννη, ενώ έφθειρε (και εκνεύρισε) αμυντικά τον Βάγκνερ, αλλά και ήταν από τους ελάχιστους που έσπαγε τα αντίπαλα σκριν με δυναμικό πέρασμα. Η Γερμανία, όμως, είχε περισσότερη επιθετική ικανότητα από την προβλέψιμη και άστοχη Ελλάδα. Στο β΄ ημίχρονο, ο θηριώδης Τάις μαζί με τις βοήθειες έκλεισε κάθε πέρασμα στον Γιάννη. Η ελληνική ομάδα «χάλασε» το μυαλό της και οι Γερμανοί έτρεξαν ένα σερί 20-1 στην 3η περίοδο, εκεί όπου ουσιαστικά κρίθηκαν όλα. Ο άσος των Μπακς προσπαθούσε να επιτεθεί κατά μέτωπο πάνω σε όλη τη γερμανική πεντάδα, ενώ την ίδια στιγμή όποια σουτ πήραμε έξω από το «τόξο», βρήκαν σίδερο (ενδεικτικό ότι ο Ελληνας παίκτης είχε 8 πάσες που μεταφράστηκαν σε ασίστ στο α΄ μέρος και καμία στο β΄).

Ο Δ. Ιτούδης έπαιξε στο παρκέ το τελευταίο του χαρτί, με τρία γκαρντ, όμως με την προχθεσινή Γερμανία δεν είχε καμία τύχη αμυντικά και το πλήρωσε ακριβά κυρίως στο ένας εναντίον ενός, όπου οι αντίπαλοί μας ήταν ασταμάτητοι.

Τίποτα, όμως, δεν τελείωσε με έναν αποκλεισμό. Η Εθνική έχει μπροστά της το Παγκόσμιο του 2023, τους Ολυμπιακούς του 2024 και τη μεγάλη διπλή ευκαιρία να επιστρέψει στην ελίτ.

Πολωνικό έπος, εκτός η Σλοβενία

Η Πολωνία έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη του Ευρωμπάσκετ, έριξε στο καναβάτσο και το τρίτο φαβορί (μετά τις Σερβία και Ελλάδα) για ένα μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Σλοβενία και πήρε το εισιτήριο για τους ημιτελικούς. Με μαέστρο τον… διαστημικό Πονίτκα (26 π., 16 ρ., 10 ασίστ, ενώ πήρε και το 5ο φάουλ του Ντόντσιτς (14 π.), 3΄ πριν από το φινάλε) οι Πολωνοί επικράτησαν με 90-87 σε ένα πραγματικό θρίλερ. Παρότι προηγήθηκαν με 23 π., έχασαν το προβάδισμα στις αρχές της 4ης περιόδου, όμως είχαν τα αποθέματα να υπογράψουν μια πρωτοφανή «ραψωδία». Λίγες ώρες νωρίτερα, δύο χαμένες βολές του Φοντέκιο, 19,5’’ πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα της Ιταλίας με τη Γαλλία και ενώ το σκορ ήταν 77-75 υπέρ της ιταλικής ομάδας, έδωσαν την ευκαιρία στους «τρικολόρ» να οδηγήσουν το ματς στην παράταση και στο τέλος να επικρατήσουν με 93-85. Οι αυριανοί ημιτελικοί 18.15 Γαλλία – Πολωνία, 21.30 Γερμανία – Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή