Το παγκόσμιο πόλο υποκλίνεται στην Ελλάδα

Το παγκόσμιο πόλο υποκλίνεται στην Ελλάδα

Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του πόλο, στις γυναίκες, οι τρεις από τις έξι κορυφαίες ομάδες αγωνίστηκαν με Ελληνες προπονητές

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του πόλο, στις γυναίκες, οι τρεις από τις έξι κορυφαίες ομάδες αγωνίστηκαν με Ελληνες προπονητές. Η ελληνική προπονητική κοινότητα του πόλο στο εξωτερικό αριθμεί είκοσι μέλη. Από την Κίνα μέχρι την Αγγλία και από την Αυστραλία μέχρι τη Γερμανία ο υγρός στίβος δίνει… ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνογνωσία των προπονητών μας, οι οποίοι είναι παλαιοί πολίστες. Οι προπονητές μας δημιούργησαν την «ελληνική σχολή», η οποία είναι σεβαστή στην παγκόσμια κοινότητα του αθλήματος.

Η άνοδος του ελληνικού πόλο δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στις επιτυχίες των εθνικών μας ομάδων αλλά και στην εμπιστοσύνη η οποία, σε διεθνές επίπεδο, περιβάλλει τον Ελληνα προπονητή. Χώρες όπως η Κίνα, η Ολλανδία, το Ισραήλ, το Κουβέιτ κ.ά. εμπιστεύονται τις εθνικές ομάδες ή τις ακαδημίες τους σε ελληνικά χέρια, ενώ οι προπονητές μας είναι περιζήτητοι και σε συλλόγους του εξωτερικού.

Οι Κινέζοι εμπιστεύθηκαν στον Χάρη Παυλίδη και στην ομάδα του να… χτίσουν την εθνική γυναικών του μέλλοντος. «Από τις δεκατρείς αθλήτριες έχουν φύγει οι έντεκα. Φτιάχνουμε τη νέα ομάδα με βασικό στόχο του χρόνου να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα της Ασίας. Οι Κινέζοι έχουν εντυπωσιαστεί διότι, χωρίς να διαθέτουμε υποδομές (πισίνες κ.λπ.), έχουμε τόσο υψηλό επίπεδο στο πόλο, αλλά και από τον τρόπο που δουλεύουμε στην Ελλάδα. Θέλουν να πάρουν την τεχνογνωσία μας», δήλωσε στην «Κ» ο έμπειρος προπονητής.

Η μία χώρα μετά την άλλη δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στους Ελληνες προπονητές.

Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η εθνική ομάδα του Ισραήλ βρέθηκε αντιμέτωπη με την ελληνική. Η κατάταξη του Ισραήλ στην πρώτη εξάδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Δημήτρη Μαυρωτά: «Στην Ελλάδα το πόλο βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Ο τρόπος που δουλεύουν οι προπονητές μας στα σωματεία αποτελεί πόλο έλξης. Στο πόλο υπάρχουν διάφορες σχολές και η Ελλάδα έχει τη δική της που βασίζεται σε ένα συνδυασμό της σερβικής και της μεσογειακής σχολής. Επίσης οι Ελληνες, παρόλο που δεν το πιστεύουμε, είμαστε δουλευταράδες. Ειδικά στον δικό μας χώρο οι προπονητές είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους», μας είπε ο προπονητής.

Ο Σάκης Κεχαγιάς προπονεί σήμερα τη Σπαντάου Βερολίνου, στο παρελθόν υπήρξε προπονητής στις εθνικές της Ρουμανίας (άνδρες) και της Αυστραλίας (γυναίκες), ενώ έχει περάσει και από την Αίγυπτο: «Η προτίμηση έχει να κάνει με την ικανότητα των προπονητών μας που είναι καταρτισμένοι αλλά και με τις επιτυχίες των εθνικών μας ομάδων και των συλλόγων μας», μας είπε, ενώ όταν τον ρωτήσαμε τι νιώθει όταν η ομάδα του αντιμετωπίζει κάποια ελληνική, απάντησε: «Πάντα υπάρχουν συναισθήματα και ειδικά όταν αντιμετωπίζεις την Εθνική της χώρας σου. Αυτά όμως πριν από την έναρξη…».

Στην άριστη τεχνική κατάρτιση αποδίδει τη δημοτικότητα των προπονητών μας και ο Λάμπρος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης: «Το επίπεδο είναι υψηλό και άριστα καταρτισμένο. Αυτό αποδεικνύεται αφενός από τις σπουδαίες επιτυχίες σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, και αφετέρου με την εξαγωγή Ελλήνων τεχνικών στο εξωτερικό, όπου είναι περιζήτητοι. Η διαρκής εξέλιξη και η τεχνική κατάρτιση άλλωστε είναι ο βασικός πυλώνας του ΣΕΠΥ, μέσα από τα διαρκή επιμορφωτικά του σεμινάρια με εισηγητές τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή