Μεταγραφές: οι ανοιχτοχέρηδες και οι κυνηγοί ευκαιριών

Μεταγραφές: οι ανοιχτοχέρηδες και οι κυνηγοί ευκαιριών

Σε κορυφαίο… καλοπληρωτή της Ευρώπης στις μεταγραφές αναδεικνύεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού τα τελευταία 10 χρόνια προσφέρει πολύ περισσότερα χρήματα για να αποκτήσει παίκτες από τη λεγόμενη χρηματιστηριακή τους αξία, σύμφωνα με έρευνα του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου CIES

1' 11" χρόνος ανάγνωσης

Σε κορυφαίο… καλοπληρωτή της Ευρώπης στις μεταγραφές αναδεικνύεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού τα τελευταία 10 χρόνια προσφέρει πολύ περισσότερα χρήματα για να αποκτήσει παίκτες από τη λεγόμενη χρηματιστηριακή τους αξία, σύμφωνα με έρευνα του Ποδοσφαιρικού Παρατηρητηρίου CIES με έδρα την Ελβετία.

Με βάση τα στοιχεία από το 2012 έως το 2021, η Γιουνάιτεντ πλήρωσε περί τα 238 εκατ. ευρώ περισσότερα από την αγοραία αξία των 33 ποδοσφαιριστών, οι μεταγραφές των οποίων πέρασαν από το μικροσκόπιο του CIES. Ετσι, έναντι 1,36 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική εκτιμώμενη αξία ποδοσφαιριστών όπως οι Πολ Πογκμπά, Ανχελ ντι Μαρία και Χάρι Μαγκουάιρ, οι «κόκκινοι διάβολοι» κατέβαλαν 1,59 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο του 2012, δηλαδή 18% περισσότερα.

Την τριάδα των κορυφαίων… ανοιχτοχέρηδων της Ευρώπης συμπληρώνουν η Γιουβέντους, που έδωσε «καπέλο» 233 εκατ. ευρώ, αλλά με το εντυπωσιακό ποσοστό 29% πάνω από την εκτιμώμενη αξία των ποδοσφαιριστών που πήρε, και η Παρί Σεν Ζερμέν που ξόδεψε 19% παραπάνω από την αξία των μεταγραφόμενων παικτών, δηλαδή 162 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι Γιουνάιτεντ, Γιούβε και Παρί είναι οι κύριες υπεύθυνες για τα πληθωριστικά φαινόμενα που παρουσιάζει διαρκώς η μεταγραφική αγορά στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι κυνηγοί ευκαιριών. Οι Ισπανοί φαίνεται να είναι… αυθεντίες σε αυτό. Πρώτη εδώ είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης, που κατέβαλε 593 εκατ. ευρώ για παίκτες εκτιμώμενης συνολικά αξίας 675 εκατ. ευρώ, άρα 82 εκατ. ευρώ λιγότερα. Ακολουθούν Μπαρτσελόνα (-47 εκατ. ευρώ) και Σεβίλλη (-44 εκατ. ευρώ).