Ο αθλητισμός εκπέμπει SOS λόγω ενέργειας

Ο αθλητισμός εκπέμπει SOS λόγω ενέργειας

Δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες επενδύσεις ώστε οι εγκαταστάσεις να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη… δίνη της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται και ο αθλητισμός. Η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές μπορεί να αποτελούν λύσεις για το θέμα που θα ανακύψει, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες επενδύσεις ώστε οι εγκαταστάσεις να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Στην πρόσφατη συνάντηση των γενικών γραμματέων Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητήθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων, προκειμένου να μην μπει ο αθλητισμός στο… ψυγείο.

Τα αθλήματα που πλήττονται περισσότερο είναι αυτά του υγρού στίβου. Ενα κολυμβητήριο χρειάζεται ενέργεια για να θερμανθεί και εφέτος η ενέργεια «μεταφράζεται» σε πολλά χρήματα, τα οποία δεν μπορούν να εξοικονομηθούν. Στη Γαλλία, ήδη, δεκάδες κολυμβητήρια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Ενεργοβόρα είναι και τα παγοδρόμια. Ενέργεια όμως απαιτείται και σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο. Κάποιες χώρες σχεδιάζουν να μεταφέρουν τη διεξαγωγή αγώνων τις μεσημεριανές ώρες, προκειμένου να μη χρησιμοποιούνται οι προβολείς.

«Μια ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων αποκλειστικά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανός ο αθλητισμός στην Ευρώπη. Από κει και πέρα, κάθε χώρα ανάλογα με την προτεραιότητα που δίνει στον αθλητισμό θα πρέπει να δει πώς θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ενεργειακής κρίσης», μας είπε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Η «ναυαρχίδα του ελληνικού αθλητισμού», το ΟΑΚΑ, ήδη ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση. «Μία από τις άμεσες ενέργειες αποτελεί η προτροπή προς τους εργαζομένους και τους μισθωτούς για τη μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Εχουμε θέσει ως στόχο να τη μειώσουμε κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019», δήλωσε στην «Κ» ο συντονιστής γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνος Χαλιορής.

Ακόμα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εκεί όπου το ψύχος είναι μεγαλύτερο. Στα Ιωάννινα τα έξοδα του κολυμβητηρίου πέρυσι άγγιξαν τα 300.000 ευρώ, ενώ εφέτος θα φθάσουν τις 500.000. Το ΠΕΑΚΙ ήταν το πρώτο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο που ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά ο ανάδοχος, λόγω της αύξησης των οικοδομικών υλικών, δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην κατασκευή. «Το θέμα μας έχει απασχολήσει και ως περιφέρεια αλλά και ως διοίκηση του ΠΕΑΚΙ, διότι στα Ιωάννινα ο χειμώνας είναι βαρύς και τα έξοδα υπερδιπλασιάζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, στο κολυμβητήριο θα χρειαστούμε 500.000 ευρώ για θέρμανση και φωτισμό. Το πρόβλημα θα είχε λυθεί εάν είχε υλοποιηθεί η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου για την ενεργειακή αναβάθμιση. Θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από την πολιτεία, διότι ο υπάρχων προϋπολογισμός δεν αρκεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση και δεν θέλουμε να κλείσουμε τις εγκαταστάσεις. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να μην κλείσουμε», μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και αντιπρόεδρος του ΠΕΑΚΙ, Χάρης Λαζάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή