Σενάριο γραμμένο από τη ζωή

Σενάριο γραμμένο από τη ζωή

Πώς ο Μπο Κρουζ του Netflix μετετράπη... στον MVP Χουάντσο Ερνανγκόμεθ του Ευρωμπάσκετ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταία σκηνή, τελευταίο πλάνο. Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, δακρυσμένος, παραλαμβάνει το τρόπαιο του MVP για τον τελικό του Ευρωμπάσκετ. Θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός επίλογος στο «Hustle», είναι όμως το πιο χαρούμενο τέλος σε μια πολύ δύσκολη διετία για τον Ισπανό μπασκετμπολίστα. Ενα σενάριο που δεν γράφτηκε σε κάποιον υπολογιστή, αλλά από την ίδια τη ζωή και την καριέρα ενός παίκτη που ήταν μαθημένος να είναι ένας ρολίστας αναπληρωματικός, μέχρι που έγινε πρωταγωνιστής· και στη μεγάλη οθόνη και στα παρκέ.

Πριν από τη διοργάνωση και πριν από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τους Ισπανούς, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ είχε γίνει περισσότερος γνωστός, κυρίως σε όσους δεν ασχολούνται με το ΝΒΑ, ως Μπο Κρουζ. Ετσι τον σύστησε μέσω του Netflix και του «Hustle» ο Ανταμ Σάντλερ, στην ταινία που δείχνει τον σκάουτερ των Φιλαδέλφεια 76ερς να ανακαλύπτει ένα ακατέργαστο μπασκετικό διαμάντι στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, που έπαιζε στους δρόμους βάζοντας στοιχήματα και την προσπάθεια που κάνει με δικά του έξοδα, καθώς η ομάδα τον «έκοψε», να τον μετατρέψει από οικοδόμο σε επαγγελματία μπασκετμπολίστα και να τον καθιερώσει στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Ακόμη και εδώ όμως, μοιάζει να συνωμότησαν οι πλανήτες για να φτάσει ο ρόλος μέχρι τον 26χρονο Ισπανό, αφού το αρχικό σενάριο –όπως ανέφερε ο Independent– ήθελε τον Σάντλερ να μην ταξιδεύει στην Ισπανία, αλλά στην Κίνα και να εντοπίζει εκεί ένα παιδί-θαύμα. Ωστόσο το Netflix στην Κίνα δεν προβάλλεται και έτσι ζήτησε από τον παραγωγό και πρωταγωνιστή να προσαρμόσει την ιστορία του είτε στη Λατινική Αμερική είτε στην Ευρώπη, όπως και έγινε.

Ο Ισπανός μπασκετμπολίστας έγινε γνωστός μέσα από ταινία και «ανέστησε» την καριέρα του με την εθνική της χώρας του.

Στην ταινία, ο Μπο Κρουζ, βιώνει συνεχείς απογοητεύσεις και απορρίψεις μέχρι τελικά να καταφέρει να βρει στέγη, όχι στους 76ερς, αλλά στους Σέλτικς, στους οποίους βέβαια έχει αγωνιστεί και στην μπασκετική του ζωή, όχι μόνο στην κινηματογραφική.

Συνεχείς, πάντως, ήταν και οι απογοητεύσεις που έχει γνωρίσει τα δύο τελευταία χρόνια της καριέρας του, όπου έμοιαζε περισσότερο με τυχοδιώκτη. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που τον κατηγόρησαν ότι αποφάσισε να βάλει στο περιθώριο την παρουσία του στα παρκέ, προκειμένου να πάρει τον ρόλο στο «Hustle», καθώς τον Σεπτέμβριο του 2020 πήρε άδεια από τους Τίμπεργουλβς για να συμμετάσχει στα γυρίσματα της ταινίας. Ετσι αυτή τη διετία φοράει τη φανέλα των Μινεσότα Τίμπεργουλβς (2020-2021), Μπόστον Σέλτικς (2021-2022), Σαν Αντόνιο Σπερς (2022), Γιούτα Τζαζ (2022) και τελικά στις 27 Ιουλίου του 2022 οι Ράπτορς τού δίνουν την ευκαιρία, προσφέροντάς του μονοετές veteran minimum contract.

Ακόμη και έτσι βέβαια παρέμεινε μαχητής. Μέσα στα γήπεδα άλλωστε μεγάλωσε, αφού προέρχεται από μια οικογένεια που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Γουίλι, που αναδείχτηκε MVP του Ευρωμπάσκετ, παίζει επίσης στο NBA (Νιου Ορλεανς Πέλικανς), η μητέρα του, Μαργαρίτα Γκάιερ, κατέκτησε με την Ισπανία το Ευρωμπάσκετ γυναικών 1993, ενώ και ο πατέρας του έπαιζε για τη Ρεάλ και την Εστουδιάντες.

Στην τελευταία σκηνή στο φιλμ της ζωής του, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ είδε ότι happy end δεν έχει μόνο το Χόλιγουντ. Οπως και τον ίδιο, έτσι και την εθνική ομάδα της Ισπανίας τούς είχαν… ξεγραμμένους στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ. Οι «φούριας ρόχας», όμως, διέψευσαν τις προβλέψεις των ειδικών και έφτασαν πανηγυρικά μέχρι την κορυφή της Ευρώπης, ενώ ο ίδιος σημείωσε 27 πόντους με 2/2 βολές, 2/2 δίποντα, 7/9 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη στα 26:12 που έμεινε στο παρκέ, συγκεντρώνοντας 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, κάτι που του επέτρεψε να αναδειχθεί MVP του ματς, θυμίζοντας τον άλλο του εαυτό τον… Μπο Κρουζ.

Παρέλαση ΝΒΑ στο «Hustle»

Σχεδόν… όλος ο μαγικός κόσμος του ΝΒΑ κάνει την εμφάνισή του στο «Hustle». Παραγωγός, πλην του Ανταμ Σάντλερ, ήταν και ο Λεμπρόν Τζέιμς, ενώ από κει και πέρα μικρούς ή μεγαλύτερους ρόλους στην ταινία έχουν, μεταξύ άλλων, ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, ο Τράε Γιανγκ, ο Λούκα Ντόνσιτς, o Αντονι Εντουαρντς, ο Τζόρνταν Κλάρσον, ο Ααρον Γκόρντον, ο Σεθ Κάρι και ο συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς, Κρις Μίντλετον. Επίσης εμφανίζονται οι μύθοι του ΝΒΑ, Τζούλιους Ερβινγκ, Σακίλ Ο’ Νιλ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ και Ντερκ Νοβίτσκι. Οσον αφορά το καστ, τον Ανταμ 
Σάντλερ και τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ πλαισιώνουν η Κουίν Λατίφα, ο Ρόμπερτ Ντιβάλ, ο Μπεν Φόστερ και η Χάιντι Γκάρντνερ. Αν μη τι άλλο, το ΝΒΑ ξέρει πολύ καλά πώς να «πουλάει» και να μεγεθύνει κάθε φορά το προϊόν του… 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή