Αντ. Παπακωνσταντίνου στην «Κ»: Η ζωή έγραψε άλλο σενάριο

Αντ. Παπακωνσταντίνου στην «Κ»: Η ζωή έγραψε άλλο σενάριο

Ο πρωταθλητής Ευρώπης και δευτεραθλητής κόσμου Αντ. Παπακωνσταντίνου στην «Κ»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κωπηλατικό στίβο βρήκε τη δική του… σκηνή για να πρωταγωνιστήσει ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου. Ο 23χρονος κωπηλάτης και δευτεραθλητής κόσμου ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός. Τα μαθήματα θεάτρου, όμως, αποτέλεσαν εφαλτήριο για να μπει σε βάρκα και όχι για να πάει σε κάποια οντισιόν.

Η ζωή λένε γράφει τα καλύτερα σενάρια και η ζωή του Αντώνη Παπακωνσταντίνου του επιφύλασσε ένα πρωταγωνιστικό. Χάρη στη δασκάλα του από τα μαθήματα θεάτρου ήρθε σε επαφή με τον Ναυτικό Ομιλο Αιγυπτιωτών. Μαζί με την οικογένειά του πήγαιναν για φαγητό στο αιγυπτιακό εστιατόριο του Ομίλου και οι βάρκες πολύ γρήγορα εντυπωσίασαν το, τότε, 11χρονο παιδί. Σιγά σιγά ήρθε σε επαφή με το κουπί, αρχικά στο καγιάκ και ύστερα στην κωπηλασία. Σε ηλικία 15 ετών ήρθε πρώτος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων και, όπως δηλώνει στην «Κ», κόλλησε «το μικρόβιο του μεταλλίου».

«Ηταν πολύ ωραία η αίσθηση. Στη συνέχεια κατέκτησα δύο ασημένια σε βαλκανικά παίδων και από το 2016 το μεγαλύτερο μέρος της ζωή μου είναι αφιερωμένο στο άθλημα. Από το 2017 έως και πέρυσι έμενα συνεχώς στο κωπηλατοδρόμιο στον Σχινιά και πήγαινα σπίτι μία φορά στις πέντε εβδομάδες», μας λέει και όταν τον ρωτάμε εάν είναι μεγάλη η θυσία μάς απαντάει μονολεκτικά: «Επιλογή».

Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου φέτος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και δευτεραθλητής κόσμου στο σκιφ ελαφρών βαρών, στην κατηγορία των ανδρών. Μπορεί ένα μεγάλο μέρος από το φίλαθλο κοινό να άκουσε φέτος το όνομά του για πρώτη φορά, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει σε βάθρο. Η συλλογή του είναι αρκετά μεγάλη, παρά τη μικρή του ηλικία. Το 2018 είχε κατακτήσει ασημένια μετάλλια στα Παγκόσμια -23 ετών και των εφήβων και ένα χρυσό στο Ευρωπαϊκό, στη δίκωπο ελαφρών βαρών. Το 2019 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης -19 ετών. Το 2020 ήρθε 3ος στην Ευρώπη στο σκιφ ελαφρών βαρών (-23 ετών) ενώ το 2022 πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του και τα μετάλλια από το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο.

Ο 23χρονος Ελληνας κωπηλάτης ήθελε να γίνει ηθοποιός, όμως αντί για τη σκηνή, ανέβηκε στη βάρκα…

Και όμως έναν αθλητή με τόσες διακρίσεις δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα να τον στηρίξει κάποιος χορηγός. «Αιμοδότες» στην προσπάθεια για διάκριση είναι όλα αυτά τα χρόνια οι γονείς του. «Δύο χρόνια έχω πάρει υποτροφία από το Ιδρυμα Λεβέντη. Στις άλλες χώρες δεν είναι έτσι. Και δεν μιλάμε για τις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος. Στη Ρουμανία, όταν ένας αθλητής φέρει κάποιες επιτυχίες αμείβεται κάθε μήνα. Βλέπουμε αυτά και λέμε ότι εμείς πηγαίνουμε για… την ψυχή της μάνας μας», μας λέει και αμέσως διορθώνει: «Βέβαια, δεν είναι ακριβώς έτσι. Πηγαίνουμε επειδή μας αρέσει αυτό που κάνουμε και το αγαπάμε. Η Ομοσπονδία από την πλευρά της προσπαθεί να μας βοηθήσει. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προπονητές, τους φυσικοθεραπευτές και τον γιατρό που είναι συνεχώς δίπλα μας».

Μονό και διπλό

Ο 23χρονος κωπηλάτης κατέκτησε τα τελευταία του μετάλλια σε μονή βάρκα, αλλά έχει διακριθεί και σε διπλές. «Για το άγχος είναι καλύτερα να τρέχεις με παρέα, αλλά είναι πολύ όμορφο να φέρνεις και μόνος σου μία επιτυχία. Μου αρέσει το μονό. Εάν όμως θέλω να πάρω μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες –και δεν σας κρύβω ότι ο μεγάλος μου στόχος είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι– πρέπει να πάω και πάλι σε διπλό. Μάλιστα, από την επόμενη εβδομάδα αρχίζω και πάλι τις προπονήσεις».

Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου είναι φοιτητής στο Τμήμα Βιολογίας. Οταν ολοκληρώσει την καριέρα του στην κωπηλασία θέλει να ασχοληθεί με την έρευνα στο περιβάλλον. «Μου αρέσει η ζωή μέσα στη φύση», υπογραμμίζει και η κουβέντα επιστρέφει στον Ομιλο των Αιγυπτιωτών: «Φοβάμαι ότι τώρα που θα φύγει ο Ομιλος από τον Αγιο Κοσμά θα μείνει χωρίς “σπίτι”. Εγώ είμαι τυχερός και προπονούμαι με την Εθνική. Χωρίς εγκαταστάσεις, όμως, δεν θα υπάρξουν άλλοι πρωταθλητές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή