«Βυθίζεται» το ποδόσφαιρο

Διακοπή όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων αποφάσισε η Γ.Σ. της ΕΠΟ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη θλιβερό ελληνικό προνόμιο καταγράφεται από σήμερα, αφού το ημερολόγιο δείχνει αισίως 1η Οκτωβρίου, όμως διεξάγεται μόλις ένα πρωτάθλημα, αυτό της Σούπερ Λιγκ 1… Το ποδόσφαιρό μας εξακολουθεί να παραμένει σε ανυποληψία και στον «πάγο», πληρώνοντας τις ανηλεείς κόντρες σε ανώτατα κλιμάκια και την οικονομική δυσπραγία.

Η ΕΠΟ με τη χθεσινή της απόφαση για διακοπή όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων επιβεβαίωσε τους φόβους πως η διαμάχη της με την Πολιτεία για το θέμα του μητρώου θα έχει τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη.

Στη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας, με ψήφους 54 υπέρ, 4 κατά (Ολυμπιακός, ΕΠΣ Πειραιά, Λακωνίας, Ηλείας) και 4 λευκές (Αστέρας Τρ., Βόλος, Ιωνικός, Λαμία), αποφασίστηκε να μπει «λουκέτο» σε όλα τα πρωταθλήματα των ποδοσφαιρικών Ενώσεων.

Τα γήπεδα από τα οποία ξεπηδούν τα ταλέντα που μετέπειτα τροφοδοτούν τις εθνικές ομάδες, θα παραμείνουν επ’ αόριστον κλειστά, καθώς σύμφωνα με την ΕΠΟ, προϋπόθεση για την έναρξη των αγώνων θα είναι να τροποποιηθεί ο νόμος και να αποσυρθούν από αυτόν οι κυρώσεις στα ερασιτεχνικά σωματεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εγγραφή τους.

«Αγκάθι» οι αγωνιστικές κυρώσεις στα ερασιτεχνικά σωματεία για το μητρώο –… Τελεσίγραφο σε όσους συμμετάσχουν στην επαγγελματική διαιτησία.

«Γονείς, αθλητές, υγιείς παράγοντες σωματείων, κατάλαβαν ποιοι βάζουν ταφόπλακα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», ήταν η αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη, που επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τάκη Μπαλτάκο: «Ούτε μητρώο αποδέχεται, ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση ποδοσφαιρικών σωματείων, ούτε υποχρέωση περιφερειών να εκδίδουν άδειες αγώνων. Ετσι είναι όταν… ονειρεύεται πως ο λόγος του είναι ο νόμος! Οι μάσκες έπεσαν», ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, που κατέθεσε τροπολογία για δίμηνη βοήθεια στα σωματεία που ολοκλήρωσαν την υποβολή αίτησης στο μητρώο, ανεξάρτητα αν δεν έχουν εγγραφεί ακόμη.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, που χαρακτήρισε «απολίθωμα της δεκαετίας του ’50 το μητρώο», προειδοποίησε την Πολιτεία να μην αλλάξει τον νόμο για τα ποσοστά που καταβάλλει η Σούπερ Λιγκ στην Ομοσπονδία από τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και προπονητών, καθώς, όπως είπε, «θα ζητήσουμε την παρέμβαση της FIFA και θα πάμε για Grexit». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως όποιος διαιτητής επιχειρήσει να συμμετάσχει στο εγχείρημα της Σούπερ Λιγκ για την επαγγελματική διαιτησία, θα διαγράφεται αυτόματα από την ΚΕΔ.

Στη συνέλευση όπου υπήρχε και εκπροσώπηση της FIFA, η οποία τήρησε ουδέτερη στάση, μετά την ομιλία του Τάκη Μπαλτάκου πρώτος τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Μάνος Μαυροκουκουλάκης, που ανέφερε πως «ο Παναθηναϊκός είναι θετικός στο μητρώο, καθώς βάζει τάξη στο αθλητικό τοπίο, αλλά διαφωνεί με τις συνέπειες της μη εγγραφής, οι οποίες θα πρέπει να είναι οικονομικές και όχι αγωνιστικές», αναγκάζοντας τους «πράσινους» να ψηφίσουν υπέρ της αναστολής.

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε τον νόμο για το μητρώο η πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης της ΕΠΟ και επίτιμη αρεοπαγίτης, Διονυσία Μπιτζούνη. Τέλος, αποφασίστηκε τα χρήματα που θα πάρει η ΕΠΟ από την UEFA για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της εθνικής ομάδας να δοθούν προς οικονομική ενίσχυση των ΕΠΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή