Το VAR και η λανθασμένη ερμηνεία του από τους διαιτητές

Το VAR και η λανθασμένη ερμηνεία του από τους διαιτητές

Η χρησιμότητα του VAR στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, ωστόσο έπειτα από τέσσερα χρόνια όπου το σύστημα πρωτοεμφανίστηκε στο Μουντιάλ της Ρωσίας, «γκρίζα» σημεία ακόμη ανακαλύπτονται

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρησιμότητα του VAR στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, ωστόσο έπειτα από τέσσερα χρόνια όπου το σύστημα πρωτοεμφανίστηκε στο Μουντιάλ της Ρωσίας, «γκρίζα» σημεία ακόμη ανακαλύπτονται.

Σε ένα ξεκάθαρο πέναλτι που δεν δόθηκε στην τελευταία φάση του αγώνα Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπάγερ Λεβερκούζεν (2-2) για το Τσάμπιονς Λιγκ, από τον Γάλλο διαιτητή της αναμέτρησης Κλεμάν Τιρπέν, το VAR ήρθε να παρέμβει καταλυτικά κάνοντας τους περισσότερους να αναρωτιούνται: Μπορεί να αλλάξει η απόφαση του «άρχοντα του αγώνα», όταν αυτός σφυρίξει τη λήξη; Τελικά ναι. Μπορεί. Ο ρέφερι έκανε «on field review» για πέναλτι, αυτό δόθηκε και εκτελέστηκε αφού το ματς είχε λήξει.

Ο Καράσκο εκτέλεσε για τους Ισπανούς, ο Χραντέσκι για τους Γερμανούς απέκρουσε και η συζήτηση ξεκίνησε. Νέες ενστάσεις προέκυψαν καθώς ναι μεν ο Τιρπέν αποφάσισε βάσει του κανονισμού όμως στη συνέχεια υπέπεσε σε λάθος. Παρόντες στην εσχάτη των ποινών θα έπρεπε να βρίσκονται μόνο ο εκτελεστής και ο τερματοφύλακας και όχι οι υπόλοιποι παίκτες σαν να βρισκόταν ο αγώνας σε κανονική ροή. Οι Ισπανοί στην επαναφορά έχασαν δύο κλασικές ευκαιρίες να σκοράρουν, μεταξύ των οποίων και δοκάρι. Αν έμπαινε το γκολ από το «ριμπάουντ» ποια θα ήταν η τελική απόφαση; Το VAR πάντως θα ήταν αναρμόδιο σε αυτή την περίπτωση…

Οπως και να ‘χει, η τεχνολογία είναι αυτή που αποφασίζει και το παραδέχτηκε ωμά και ο Ολλανδός ρέφερι Ντάνι Μάκελι στον ωρυόμενο Αντόνιο Κόντε και τους παίκτες της Τότεναμ, που διαμαρτύρονταν την ίδια ώρα για το ακυρωθέν γκολ του Χάρι Κέιν στο 90΄+5΄ του αγώνα με τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, το οποίο θα έστελνε τα «Σπιρούνια» στους «16» της διοργάνωσης.

Η φάση στη Μαδρίτη θύμισε έντονα αυτή του πρόσφατου αγώνα της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο όπου οι Περιστεριώτες ζήτησαν πέναλτι σε μονομαχία Μάνταλου – Σουάρεθ. Ο διαιτητής Σιδηρόπουλος κατηγορήθηκε πως βιάστηκε να σφυρίξει τη λήξη μη αφήνοντας το VAR να ελέγξει. Αν όμως το VAR έκρινε ότι υπήρχε παράβαση, θα είχε κάθε δικαίωμα να καλέσει τον διαιτητή για επανεξέταση ακόμη κι αν οι παίκτες βρίσκονταν στα αποδυτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή