Ιγκόρ Σιπνιέφσκι: «Έπνιξε» όλα του τα χαρίσματα στο αλκοόλ

Ιγκόρ Σιπνιέφσκι: «Έπνιξε» όλα του τα χαρίσματα στο αλκοόλ

Η κατάθλιψη και οι εξαρτήσεις έκοψαν νωρίς, μόλις στα 48, το νήμα της ζωής του Ιγκόρ Σιπνιέφσκι

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου ολοκληρώθηκε με τη θλιβερή είδηση ότι ο Ιγκόρ Σιπνιέφσκι έφυγε από τη ζωή χθες το πρωί, μόλις μία εβδομάδα πριν καν κλείσει τα 48 του χρόνια. Κυνηγημένος από τους προσωπικούς του δαίμονες, αυτός ο χαρισματικός διεθνής Πολωνός επιθετικός «έσβησε» μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στο αλκοόλ, στο οποίο κατέφυγε με την ψευδαίσθηση πως θα τον βοηθήσει να ξεφύγει από την κατάθλιψη. Υπήρξε για τρία χρόνια (1998-2001) παίκτης του Παναθηναϊκού, ενώ στην Ελλάδα αγωνίστηκε και σε ΟΦΗ, Καβάλα, Καλλιθέα. Παλαιότερα είχε αποπειραθεί να δώσει τέλος στη ζωή του και είχε περάσει ένα διάστημα στη φυλακή, όταν χτύπησε μεθυσμένος τη σύντροφό του.

Το άκουσμα της είδησης δεν ξάφνιασε κανέναν από τους παλιούς του συμπαίκτες, ειδικά στον Παναθηναϊκό όπου αγωνίστηκε για τρία χρόνια και είχε αποκτήσει πιο στενές σχέσεις. Βλέποντας τις μεγάλες ψυχολογικές μεταπτώσεις του και γνωρίζοντας ότι θεωρούσε το αλκοόλ «φάρμακο» για όλα όσα τον βασάνιζαν τα βράδια, είχαν όλοι τους αντιληφθεί πως εάν δεν έκανε κάτι δραστικό για να απαλλαγεί απ’ αυτόν τον εθισμό, η κατάληξη θα ήταν μοιραία. Ο Ιγκόρ είχε δεχτεί πολλές προτροπές από τους συμπαίκτες του να ακολουθήσει πρόγραμμα αποτοξίνωσης, αλλά ο ίδιος θεωρούσε ότι είχε την κατάσταση υπό έλεγχο και δεν το αποφάσισε νωρίς, παρότι είχε εξομολογηθεί ότι έβλεπε μπροστά του ένα αδιέξοδο.

Πίεση να απευθυνθεί σε ειδικούς τού είχε ασκήσει και ο Παναθηναϊκός. Δεν είχε δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα με τη συμπεριφορά του στις (αγωνιστικές και μη) εκδηλώσεις της ομάδας, αλλά το πρόβλημα του εθισμού του ήταν εύκολα αντιληπτό και επηρέαζε τις επιδόσεις του σε προπονήσεις και αγώνες. Η απροθυμία του να συνεργαστεί και να κάνει από νωρίς το δύσκολο βήμα, ήταν ένας από τους λόγους που δεν έμεινε περισσότερα χρόνια στον Παναθηναϊκό, αν και στις καλές του ημέρες ήταν ιδιαίτερα θεαματικός και είχε θετική επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας.

Με την πράσινη φανέλα, ο Σιπνιέφσκι μέτρησε 85 συμμετοχές και 20 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Είχε σκοράρει στο Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Αρσεναλ στο Λονδίνο, ενώ αξέχαστη θα μείνει η εκπληκτική εμφάνισή του στο «Ολντ Τράφορντ» απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Μπαρτέζ να του στερεί το γκολ σε πολλές περιπτώσεις. Στην Ελλάδα ήλθε το 1997 για λογαριασμό της Καβάλας (18 αγώνες – 7 γκολ), ενώ μετά τον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε στον ΟΦΗ (10 συμμετοχές – 1 γκολ) και λίγα χρόνια αργότερα στην Καλλιθέα, όπου η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί και έπαιξε μόνο σε δύο αγώνες.

Ο ίδιος περιέγραψε με έντονο τρόπο την πολύχρονη μάχη που έδωσε με το αλκοόλ, τα χάπια και την κατάθλιψη. Σε βιβλίο που έγραψε το 2014, μίλησε ανοικτά για τον εθισμό του, τις προσπάθειες να αποτοξινωθεί σε ειδικά κέντρα, τις φορές που παραλίγο να χάσει τη ζωή του, τις μέρες που πέρασε στην εντατική όταν τον έβρισκαν σε λιπόθυμη κατάσταση στον δρόμο. Ηταν όμως ένας ποδοσφαιριστής προικισμένος με πλούσιο ταλέντο, ένας εξαιρετικός τεχνίτης που μπορούσε να διασπάσει κάθε άμυνα από το αριστερό άκρο της επίθεσης. Αν δεν ήταν τόσο ευάλωτος συναισθηματικά, το αποτύπωμά του στη ζωή και στο ποδόσφαιρο σίγουρα θα ήταν μεγαλύτερο και πολύ πιο έντονο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή