Ο.Α.Κ.Α.: Τα 40α γενέθλια του βάζουν τις βάσεις για το μέλλον του

Ο.Α.Κ.Α.: Τα 40α γενέθλια του βάζουν τις βάσεις για το μέλλον του

Σαράντα χρόνια συμπλήρωσε εφέτος το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης»

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα χρόνια συμπλήρωσε εφέτος το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης». Σαράντα χρόνια προσφοράς στον ελληνικό αθλητισμό και πολιτισμό. Τα 40α γενέθλια του «στολιδιού της Καλογρέζας» γιορτάστηκαν με μία λαμπρή επετειακή εκδήλωση όπου το χθες συνάντησε το σήμερα και έγιναν «γέφυρα» για να φτάσουν στο μέλλον. Ένα μέλλον, το οποίο μοιάζει ευοίωνο χάρη στις παρεμβάσεις που έχουν επιτευχθεί την τελευταία τριετία και τα μεγάλα έργα εκσυγχρονισμού που έχουν εξαγγελθεί και κάποια από αυτά, ήδη, υλοποιούνται. 

Οι μελέτες για την κατασκευή του Ο.Α.Κ.Α. ξεκίνησαν το 1978 και στις 8 Ιανουαρίου 1980 μπήκε ο θεμέλιος λίθος από τον, τότε, Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Οι πύλες του Ολυμπιακού Σταδίου άνοιξαν στις 6 Σεπτεμβρίου με μία μεγάλη διοργάνωση: το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου. Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος είχε ετοιμάσει ένα τελετουργικό που είχε ως επίκεντρο την ειρήνη. Ήταν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Άννας Βερούλη, της Σοφίας Σακοράφα, της Μαρίτα Κοχ, της Ούλρικε Μάιφατ. Ήταν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 750 αθλητών και αθλητριών. Ήταν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του ΟΑΚΑ και της Ελλάδος. Ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι είδαν την Άννα Βερούλη να στέλνει το ακόντιο στα 70,02 μ. Έτσι, στη χθεσινή λαμπρή εκδήλωση, η παλαιά πρωταθλήτρια του ακοντισμού ήταν η πρώτη που τιμήθηκε.

Ο.Α.Κ.Α.: Τα 40α γενέθλια του βάζουν τις βάσεις για το μέλλον του-1

Κατά τη διάρκεια της γιορτής για τα 40ά γενέθλια του Ολυμπιακού Συγκροτήματος, βραβεύτηκαν αθλητές και αθλήτριες που έχουν συνδέσει κάποιες από τις κορυφαίες επιτυχίες τους με το Στάδιο. Εκτός από την Άννα Βερούλη τιμήθηκαν και οι Νίκος Μαχλάς, Γιώργος Αφρουδάκης, Νίκη Ξάνθου, Κώστας Γκατσιούδης, Νίκος Κακλαμανάκης και Γιώργος Καπελάκης. Επίσης τιμήθηκαν και οι πρώην υφυπουργοί Αθλητισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Γιώργος Λιάνης, Ανδρέας Φούρας και Γιάννης Ανδριανός που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και μετέβησαν στο Ο.Α.Κ.Α. προκειμένου όλοι οι άνθρωποι του χώρου να γιορτάσουν μαζί τα γενέθλια ενός σταδίου, που αποτελούσε και αποτελεί, «αιμοδότη» για τον αθλητισμό μας.  

«Μεριμνούμε όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο του Ο.Α.Κ.Α. Μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα, μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε ότι το Ο.Α.Κ.Α. όχι μόνο δεν θα βαλτώσει στο μέλλον, αλλά θα συνεχίσει να ανθίζει, να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στην αθλητική οικογένεια και στους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουμε το όραμα μας για το Ο.Α.Κ.Α. Αφού οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις μέσα από 3,5 χρόνια σκληρής δουλειάς, με θάρρος οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο Ο.Α.Κ.Α. και συγκροτούμε ένα καινοτόμο πλάνο ώστε να καταστεί υπερτοπικός πόλος με εθνική και διεθνή εμβέλεια», υπογράμμισε, κατά την ομιλία του, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο.Α.Κ.Α.: Τα 40α γενέθλια του βάζουν τις βάσεις για το μέλλον του-2

«Σπίτι του αθλητισμού και του πολιτισμού»

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το Ολυμπιακό Συγκρότημα, σιγά σιγά, είχε αρχίσει να φθίνει. Πολλές εγκαταστάσεις δεν είχαν συντηρηθεί και συχνά οι αθλητές έκαναν παράπονα για κακές συνθήκες προπόνησης. Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, το Ο.Α.Κ.Α. μοιάζει να έχει βγει από τον λήθαργο. «Από την αρχή επαναπροσδιορίσαμε τον ρόλο του Ο.Α.Κ.Α. ώστε ο Οργανισμός να μπορέσει να ανταποκριθεί στις κοινωνικοπολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις της σύγχρονης κοινωνίας. Ο ρόλος επαναπροσδιορίστηκε αλλά η βασική αρχή έμεινε ίδια. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την αμέριστη βοήθεια και υποστήριξη των αθλητών μας, κάτι που αποτελεί πρωταρχική μέριμνα και του κ. Υπουργού. Θέλουμε να είμαστε δίπλα στους αθλητές μας όταν μας έχουν ανάγκη και σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας τους και όχι μόνο στις βραβεύσεις για τις φωτογραφίες. Το Ολυμπιακό Συγκρότημα θέλουμε να είναι το σπίτι του αθλητισμού και του πολιτισμού», τόνισε ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του Ο.Α.Κ.Α. Κωνσταντίνος Χαλιορής.

Στόχοι του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της διοίκησης του Οργανισμού είναι, μεταξύ άλλων, μέσα από τις νέες λειτουργίες να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε 40.000 άτομα ημερησίως, η ενεργειακή αναβάθμιση να μειώσει το κόστος της λειτουργίας πάνω από 30%, να δημιουργηθούν 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας, να αναδειχθεί σε Ολυμπιακό Πάρκο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τουρισμού για την αθλητική οικογένεια αλλά και, γενικότερα, για όλη την κοινωνία και, φυσικά, η βιωσιμότητα των εγκαταστάσεων.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις είναι η αλλαγή στους ελαστικούς τάπητες του Κεντρικού Σταδίου και των προπονητηρίων (σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής), η αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης, η δημιουργία Κέντρου Υγρού Στίβου με 11 πισίνες (σε συνεργασία με την εταιρεία Lamda), η κατασκευή νέου κτιρίου όπου θα αποτελέσει το «σπίτι» για ξιφασκία, χάντμπολ, γυμναστική και τσιρλίντινγκ, η κατασκευή τριών τοίχων αναρρίχησης ολυμπιακών προδιαγραφών, ένας νέος πολυχώρος στην αίθουσα «Κασιμάτη» για πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλήματα (χάντμπολ, βόλεϊ κλπ.) και, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ψηφιακή αναβάθμιση του συγκροτήματος. Επίσης θα πραγματοποιηθούν και έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΟΑΚΑ 2.0, με τον συνολικό προϋπολογισμό να αγγίζει τα 54.000.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των 40ων γενεθλίων του Ολυμπιακού Συγκροτήματος τιμήθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο του Αθλητισμού και το Ο.Α.Κ.Α., η ΕΟΕ θα κατασκευάσει στον χώρο ένα κέντρο φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης τραυματισμών για τους αθλητές των προεθνικών – εθνικών ομάδων.        

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το νέο λογότυπο του Οργανισμού. Αποτελείται από γραμμικά σχέδια που παραπέμπουν στους πέντε κύκλους της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων, τους κύκλους που εκπροσωπούν και ενώνουν όλα τα έθνη κάτω από την Ολυμπιακή Ιδέα. Οι κύκλοι είναι παλλόμενοι, όπως είναι ο παλμός της ζωής, και σχηματίζουν μία καρδιά διότι στο ΟΑΚΑ χτυπάει η καρδιά του αθλητισμού και του πολιτισμού της Ελλάδος.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή