Κατάρ: Οι πρωταγωνιστές και τα… αυτογκόλ στο πιο ασυνήθιστο Μουντιάλ

Κατάρ: Οι πρωταγωνιστές και τα… αυτογκόλ στο πιο ασυνήθιστο Μουντιάλ

Από την απαγόρευση του αλκοόλ μέχρι τα κλειστά στόματα των Γερμανών, το Μουντιάλ του Κατάρ έχει σημαδευτεί από «στιγμές» που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις.

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πιο ασυνήθιστο Μουντιάλ. Η διοργάνωση διεξάγεται για πρώτη φορά χειμώνα, με τα πρωταθλήματα να διακόπτονται για έναν μήνα. Από τη διοργάνωση του Κατάρ δεν έχουν λείψει τα παρατράγουδα και τα παράδοξα.

Η απαγόρευση του αλκοόλ

Λίγα 24ωρα πριν από την πρεμιέρα, η FIFA ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ περιμετρικά των γηπέδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μόνο μπίρες χωρίς αλκοόλ θα μπορούν να πωλούνται στους χώρους αυτούς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα στους μεγάλους χορηγούς είναι και η Budweiser, εταιρεία μπίρας. Η συμφωνία της με τη FIFA είναι ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον απαγορεύεται στους επισκέπτες να μεταφέρουν αλκοόλ στο Κατάρ, ακόμη κι από τα αφορολόγητα του αεροδρομίου. Οι φίλαθλοι δεν μπορούν να ψωνίσουν αλκοολούχα ποτά ούτε στο μοναδικό κατάστημα ποτών της χώρας, στα περίχωρα της Ντόχα, όπου ξένοι κάτοικοι, με άδεια, μπορούν να αγοράσουν για οικιακή κατανάλωση.

Η απαγόρευση του περιβραχιόνιου «OneLove»

Οι αρχηγοί της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ουαλίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Ελβετίας ήταν διατεθειμένοι να φορέσουν το περιβραχιόνιο «OneLove» κατά τη διάρκεια των αγώνων του Μουντιάλ. Η απειλή της FIFA, ωστόσο, για τιμωρίες την ώρα του αγώνα, ανάγκασε τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των χωρών αυτών να κάνουν πίσω.

Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την απόφαση της FIFA, η οποία πιστεύουμε πως είναι αδικαιολόγητη – γράψαμε στη FIFA τον Σεπτέμβριο και την πληροφορήσαμε για την επιθυμία να το φορέσουμε για να υποστηρίξουμε την ενσωμάτωσή του στο ποδόσφαιρο, και δεν πήραμε απάντηση. Οι παίκτες και οι προπονητές μας είναι απογοητευμένοι – είναι ξεκάθαροι οπαδοί της συμπερίληψής τους στο ποδόσφαιρο» ανέφεραν οι ομάδες στην ανακοίνωσή τους.

Τα προβλήματα με τον ΑΝΤ1+

Σημαντικά προβλήματα σύνδεσης αντιμετώπισαν οι χρήστες της πλατφόρμας ΑΝΤ1+ κατά τη διάρκεια του αγώνα της Αγγλίας με το Ιράν για τον δεύτερο όμιλο. Το πρόβλημα παρέμεινε, δημιουργώντας εκνευρισμό σε όσους είχαν πληρώσει προκειμένου να δουν τους αγώνες του Μουντιάλ.

Ο ΑΝΤ1, τελικά, ανακοίνωσε ότι όλοι οι αγώνες της διοργάνωσης θα μεταδίδονται παράλληλα στο «ελεύθερο» κανάλι και τη συνδρομητική πλατφόρμα.

Το παράδοξο με την προσέλευση στα γήπεδα

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «θαύμα του Μουντιάλ». Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, 67.372 θεατές παρακολούθησαν στο γήπεδο τον πρώτο αγώνα της διοργάνωσης ανάμεσα στο Κατάρ και το Εκουαδόρ.

Ωστόσο, η επίσημη χωρητικότητα του γήπεδο είναι 60.000 θεατές. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στους αγώνες της Αγγλίας με το Ιράν, της Σενεγάλης με την Ολλανδία και των ΗΠΑ με την Ουαλία.

Επίσημη εξήγηση για τις αποκλίσεις στους αριθμούς δεν έχει δοθεί ακόμη. 

Τα κλειστά στόματα των Γερμανών

Οι διεθνείς της Γερμανίας αποφάσισαν να κλείσουν τα στόματά τους στη φωτογραφία πριν από τον αγώνα με την Ιαπωνία. Οι παίκτες του Χάνσι Φλικ έκλεισαν τα στόματά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές της FIFA και των διοργανωτών.

Στην ανακοίνωσή της, μέσω του Twitter, η Εθνική ομάδα της Γερμανίας ανέφερε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. «Με το περιβραχιόνιο θέλαμε να δώσουμε ένα παράδειγμα των αξιών που έχουμε στην εθνική ομάδα: διαφορετικότητα και αμοιβαίος σεβασμός, θέλαμε να το φωνάξουμε μαζί με άλλες χώρες. Δεν είναι πολιτικό μήνυμα: τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Γι’ αυτό κι αυτό το μήνυμα είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Το να μας απαγορεύουν να φορέσουμε το περιβραχιόνιο είναι σαν να μας φιμώνουν. Η θέση μας ισχύει» αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα.

Οι ευγενείς Ιάπωνες

Μαθήματα συμπεριφοράς έδωσαν οι Ιάπωνες. Η ομάδα του Χάιμε Μοριγιάσου επιβλήθηκε με 2-1 της Γερμανίας, σε μία από τις μεγαλύτερης εκπλήξεις της διοργάνωσης.

Οι παίκτες της ομάδας πανηγύρισαν με την ψυχή τους, αλλά φρόντισαν στη συνέχεια να μην αφήσουν σκουπίδια. Ίδια συμπεριφορά επέδειξαν και οι φίλαθλοι της ομάδας που μάζεψαν τόσο τα δικά τους σκουπίδια όσο και των άλλων φιλάθλων που βρέθηκαν στις ίδιες κερκίδες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή