Το Μουντιάλ… διαστέλλεται

Τα σχέδια της FIFA για αύξηση των ομάδων και για πέναλτι στους ομίλους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωραίο το Μουντιάλ, αλλά να είναι με 32 ή 48 ομάδες; Αν είναι με 48, να έχει 16 ομίλους των τριών ομάδων ή 12 των τεσσάρων; Και να είναι κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια; Ή μήπως κάθε τρία;

Το παιχνίδι της… κολοκυθιάς μοιάζει να παίζει εσχάτως η ηγεσία της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, καθώς ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, φαίνεται να θέλει απελπισμένα να αυξήσει τα έσοδα από τη βασική πηγή χρηματοδότησής της, αλλά και να αφήσει κληρονομιά ως διοικητικός ηγέτης ώστε να διαφοροποιηθεί από τους προκατόχους του, με κάποιον τρόπο.

Το απολαυστικό Μουντιάλ του Κατάρ με τις 32 ομάδες έληξε και ήταν (πιθανότατα) το τελευταίο με 32 συμμετέχοντες, καθώς η επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 48 ομάδες έχει οριστικοποιηθεί και θα ισχύσει από τη διοργάνωση που θα φιλοξενήσουν από κοινού σε τριάμισι χρόνια οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς. Αυτό σημαίνει ότι περίπου μία στις τέσσερις εθνικές ομάδες όλου του κόσμου θα προκριθεί στα τελικά.

Το θέμα τώρα είναι εάν πρέπει να μοιραστούν σε 16 ομίλους των τριών, όπως έχει ανακοινωθεί, ή να παραμείνει το επιτυχημένο σύστημα των ομίλων με τέσσερις ομάδες, απλώς να αυξηθούν τα γκρουπ σε 12. Ο Ινφαντίνο παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι το θέμα επανεξετάζεται, δεδομένης και της επιτυχίας της φάσης των ομίλων στο Κατάρ, αλλά και των μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τόσο των εθνικών ομάδων όσο και των συλλόγων.

Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε τρία χρόνια αντί για τέσσερα φέρεται να μελετά ο Ινφαντίνο – Τι συμβαίνει με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι σε όμιλο τριών ομάδων όσοι κληρωθούν να παίξουν το τελευταίο ματς θα γνωρίζουν τι ακριβώς αποτέλεσμα χρειάζονται, ενώ πολλά ματς μπορεί να είναι εντελώς αδιάφορα. Από την άλλη πλευρά, αυξάνονται σημαντικά οι αγώνες στα τελικά σε 104 εφόσον επιλεγεί το 4×12, και θα προκρίνονται και οι οκτώ καλύτεροι τρίτοι των ομίλων, περιορίζοντας πιθανώς το ενδιαφέρον της τελευταίας αγωνιστικής.

Επιπλέον, έχει επιστρέψει στις συζητήσεις η ιδέα που είχε εκφράσει από το 2017 ο Μάρκο φαν Μπάστεν για να εκτελούνται πέναλτι ύστερα από κάθε ισόπαλο ματς των ομίλων. Η πρόταση που συζητήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ αφορά το να εκτελούνται πέναλτι στους ισόπαλους αγώνες με έπαθλο έναν ακόμη βαθμό, άρα να παίρνει δύο ο νικητής της «ρώσικης ρουλέτας» και έναν ο ηττημένος. Αυτό ειδικά θα έχει αξία σε περίπτωση καθιέρωσης ομίλων των τριών ομάδων.

Νέα σύγχυση προέκυψε, όμως, την περασμένη εβδομάδα από πληροφορίες ότι μετά την αποτυχία της πρότασης της FIFA για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, τώρα φέρεται να προτείνεται να γίνεται κάθε τρία, αλλά από το 2033 και μετά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Ινφαντίνο παίζει την «κολοκυθιά» και με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Η πρότασή του για επέκταση από επτά σε έως και 32 ομάδες από το 2025 έχει ήδη προξενήσει νέες αντιδράσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή