Ο ΠΑΟ έχει τους βαθμούς και η ΑΕΚ τους αριθμούς

Ο ΠΑΟ έχει τους βαθμούς και η ΑΕΚ τους αριθμούς

Η «ακτινογραφία» της Σούπερ Λιγκ 1

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κανόνας στο ποδόσφαιρο αναφέρει πως οι αριθμοί σπάνια λένε ψέματα. Και επειδή για κάθε κανόνα υπάρχει και η εξαίρεση, όταν οι αριθμοί βγαίνουν… ψεύτες, τότε σημαίνει πως κάποιοι παράγοντες «παρεμβαίνουν», αυτοί που το έχουν αναγάγει σε βασιλιά των σπορ. Μπορούμε να τους αναζητήσουμε στο μυαλό και τις τακτικές των προπονητών, στο ατομικό ταλέντο, στην καλοκαιρινή προετοιμασία, στην καθημερινή προπόνηση, στη φυσική κατάσταση, στους τραυματισμούς, στην εξέδρα, στην ψυχολογία, στα αποδυτήρια και βεβαίως στην τύχη. Ολα μαζί και το καθένα ξεχωριστά παίζουν τον δικό τους ρόλο.

Πάει καιρός που στη βαθμολογία της Σούπερ Λιγκ 1 κι ενώ πλησιάζουμε στα μισά του β΄ γύρου, το Big-4 (ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός) βρίσκεται μέσα σε μια απόσταση επτά βαθμών κι έχει αποκοπεί ουσιαστικά από τις υπόλοιπες ομάδες. Η νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού την περασμένη αγωνιστική επιβεβαίωσε πως σε επίπεδο κορυφής, το φετινό πρωτάθλημα είναι το πιο συναρπαστικό των τελευταίων ετών. Οι διαφορές από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό μειώθηκαν σημαντικά και σε συνδυασμό με τις εννέα αγωνιστικές που απομένουν, αλλά και τη διαδικασία των πλέι οφ που θα ακολουθήσει, όλα μοιάζουν να ξεκινούν από την αρχή.

Η «Κ» ακτινογραφεί μέσω αναλυτικών στατιστικών την πορεία των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου και ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει σε ποιους τομείς υπερέχει ο ένας του άλλου, αλλά και πού κρίθηκαν τα μεταξύ τους ντέρμπι σε αυτές τις πρώτες 17 αγωνιστικές.

Ο ΠΑΟ έχει τους βαθμούς και η ΑΕΚ τους αριθμούς-1

Η καθολική κυριαρχία του Παναθηναϊκού στον πρώτο γύρο και η διατήρηση του αήττητου μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, δεν αποτυπώνεται απόλυτα στους αριθμούς. Η πορεία της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που είχε απολογισμό 12 νίκες και 1 ισοπαλία, βασίζεται κατά κύριο λόγο στην πολύ καλή της αμυντική λειτουργία (δέχθηκε μόλις τέσσερα γκολ και άλλες τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες στα 13 ματς), στην αποτελεσματικότητά της, στο ομαδικό πλάνο αλλά και στον περιορισμό των λαθών, καθώς είχε τα λιγότερα από τους υπόλοιπους τρεις.

Η Ενωση υπερέχει σχεδόν σε όλους τους στατιστικούς τομείς (κυρίως τους επιθετικούς), όμως ο Παναθηναϊκός ήταν πιο «κυνικός» στον α΄ γύρο.

Αυτά ήταν τα στοιχεία με τα οποία επικράτησε της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, ενώ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αν και είχε χειρότερα στατιστικά, κατάφερε να μην ηττηθεί. Αν διαπιστώσει κάποιος προσεκτικά τους μέσους όρους των στατιστικών των «πράσινων» στα τέσσερα ματς του β΄ γύρου, ίσως βρει απαντήσεις για τα στραβοπατήματα με Ιωνικό και ΟΦΗ.

Η ΑΕΚ υπερέχει σχεδόν σε όλους τους τομείς, κυρίως τους επιθετικούς (οι 204 τελικές προσπάθειες στον α΄ γύρο είναι ενδεικτικές), αλλά σε παιχνίδια που ήταν ανώτερη από τον αντίπαλο (Βόλο εντός, Τρίπολη εκτός, Γιάννενα εκτός) άφησε οκτώ βαθμούς. Εξι βαθμούς απέναντι σε ΟΦΗ, Λεβαδειακό και Αστέρα Τρίπολης άφησε ο ΠΑΟΚ, που αν και με χειρότερους αριθμούς, πέρασε νικηφόρα από το «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, που δεν έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ντέρμπι, δείχνει σταδιακή βελτίωση, σε πολλές περιπτώσεις (ασίστ, τελικές, σουτ εντός και εκτός μεγάλης περιοχής) έχει καλύτερα νούμερα από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό αλλά και αρκετές αδυναμίες που εκφράζονται στα συνολικά 740 λάθη (6ος στη σχετική κατάταξη των 14 ομάδων της ΣΛ1).

Για την 5η και 6η θέση αντίστοιχα που οδηγούν στα πλέι οφ, Αρης και Βόλος μοιάζουν να έχουν το απόλυτο προβάδισμα, κάτι που φαίνεται στις επιδόσεις τους (207 έναντι 160 τελικές στα 17 ματς, 18 έναντι 11 ασίστ), με τους Θεσσαλούς πάντως να έχουν και φέτος ως «αχίλλειο πτέρνα» την ευάλωτη άμυνά τους, έχοντας δεχθεί 27 τέρματα.

Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Αστέρας Τρίπολης και ΠΑΣ Γιάννινα που ακολουθούν, όλα δείχνουν πως θα έχουν τον ρυθμιστικό ρόλο στα πλέι άουτ που θα διεξαχθούν και από τη βαθμολογία των οποίων θα προκύψουν οι δύο (13ος και 14ος) που θα υποβιβαστούν. Οι δύο πρώτοι παρουσιάζουν ισορροπία στους περισσότερους αριθμούς τους, ενώ έκπληξη προκαλούν τα χαμηλά ποσοστά σκοραρίσματος του Αστέρα σε σχέση με άλλες περιόδους (μόλις 14 γκολ), αλλά και η ευάλωτη αμυντική γραμμή του ΠΑΣ, που με τα 33 τέρματα που έχει δεχθεί είναι η χειρότερη της κατηγορίας.

«Οδεύουμε προς ένα πολύ καλό φινάλε»

Του Κώστα Κουκουλά

Μια ζωή στους πάγκους. Από το 1993 μέχρι και το 2022 ο Γιώργος Παράσχος καθοδήγησε 30 ομάδες, μετρώντας εκατοντάδες αγώνες στα γήπεδα της μεγάλης κατηγορίας. Πλέον από την αγαπημένη του Καστοριά παρακολουθεί το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, σίγουρα το καλύτερο των τελευταίων χρόνων όπως τονίζει και ο ίδιος.

«Είναι αλήθεια ότι φέτος υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Aν λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν και τα πλέι οφ, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα πολύ καλό φινάλε», υπογράμμισε ο έμπειρος τεχνικός, ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους υπάρχει φέτος αυτή η εικόνα στο πρωτάθλημα.

«Για μένα το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη. Είναι μια ομάδα που υπηρετεί τα “θέλω” του προπονητή της. Μπορεί η διαφορά που έχει να μην είναι μεγάλη, είναι όμως πολύ σημαντική, παρά το γεγονός ότι έδειξε να επηρεάζεται κάπως από τη διακοπή. Νομίζω ότι σιγά σιγά θα βρει και πάλι τον ρυθμό του. Η απουσία του Αϊτόρ, αν και ήταν αρκετά σοβαρή, τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν είχε φανεί. Ισως ο Γιοβάνοβιτς θα μπορούσε να δώσει λίγο περισσότερο χρόνο συμμετοχής στον Ιωαννίδη. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό επιθετικό, ίσως από τους καλύτερους Ελληνες σε αυτή τη θέση αυτό το διάστημα».

Για την ΑΕΚ, ο Γιώργος Παράσχος συμφωνεί με τη γενική άποψη που υπάρχει ότι το νέο γήπεδο τής έχει δώσει μεγάλη ώθηση. «Είναι σαν το νέο, ακριβό κοστούμι που παίρνει κάποιος και όταν το φοράει χαίρεται. Ο Αλμέιδα κατάφερε να δώσει νέους, πιο ελεύθερους ρόλους στους παίκτες και αυτοί ανταποκρίθηκαν στο έπακρον, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αραούχο. Από σκόρερ έχει γίνει… πολυεργαλείο και αποτελεί το βαρόμετρο για τη συνολική απόδοση. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Λιβάι Γκαρσία που ως φορ είναι πιο αποτελεσματικός απ’ ό,τι στα πλάγια. Ο Αργεντινός τεχνικός έχει δώσει συγκεκριμένη ταυτότητα στην ομάδα, που παίζει θεαματικό ποδόσφαιρο, αλλά θα δούμε αν θα μπορέσει να τη διατηρήσει μέχρι το τέλος».

Στον ΠΑΟΚ, το κακό ξεκίνημα έγινε η αφορμή για να δοθεί η ευκαιρία σε παίκτες που προέρχονται από την ακαδημία να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους. «Το σχέδιο του Ιβάν Σαββίδη με τη μεγάλη επένδυση στα τμήματα υποδομής έχει δώσει τους πρώτους καρπούς του. Ο,τι και να πετύχει στο τέλος ο ΠΑΟΚ, θα του μείνουν αυτοί οι παίκτες, όπως ο Κουλιεράκης, ο Λύρατζης και βέβαια ο Κωνσταντέλιας. Βέβαια υπήρξαν τα λάθη του καλοκαιριού που στοίχισαν στο ξεκίνημα, αλλά πλέον η ομάδα βρήκε τον δρόμο της και παραμένει “ζωντανή” στη μάχη για τον τίτλο. Επίσης η απόκτηση του Τάισον μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή εικόνας, καθώς είναι ένας παίκτης που ακόμα και σε αυτή την ηλικία μπορεί να κάνει τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Τέλος, για τον Γιώργο Παράσχο ο Ολυμπιακός πλήρωσε στην αρχή τις αλλαγές προπονητών, όμως μετά τη διακοπή βλέπουμε –όπως λέει– άλλη ομάδα. «Το σύστημα που εφάρμοσε ο Μίτσελ με τα τρία δεκάρια έκανε τη διαφορά. Οπως επίσης και η επιστροφή του Φορτούνη, που έδωσε στην ομάδα μεγάλη ποιότητα σε συνδυασμό και με την παρουσία των Χάμες και Μπιέλ. Δεν ξέρω πώς θα πάει στα ντέρμπι, αλλά στα παιχνίδια με τις άλλες ομάδες λειτουργεί άψογα. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο και η ενέργεια που δίνει στα χαφ ο Χουάνγκ, που είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους μέσους του πρωταθλήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή