Ο χορός των δισ. στην Πρέμιερ Λιγκ

Ο χορός των δισ. στην Πρέμιερ Λιγκ

Αγγλικές πάνω από τις μισές ομάδες του top 20 της Deloitte Football Money League την πρώτη σεζόν μετά τα lockdowns

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και μεγαλύτερη καθίσταται η απόσταση της Πρέμιερ Λιγκ από τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης σε οικονομικό επίπεδο, όπως διαφαίνεται από τη νεότερη έκθεση των οικονομικών των ποδοσφαιρικών συλλόγων που εξέδωσε η διεθνής εταιρεία οικονομικών συμβούλων Deloitte.

Η 26η έκδοση της Deloitte Football Money League καλύπτει τα έσοδα των ποδοσφαιρικών συλλόγων στην ποδοσφαιρική περίοδο 2021-22, ουσιαστικά την πρώτη μετά την πανδημία και τα lockdowns. Είναι δε η πρώτη φορά στα 26 χρόνια που πάνω από τις μισές ομάδες της πρώτης 20άδας σε έσοδα προέρχονται από την ίδια χώρα.

Οι 20 πρώτες ομάδες της κατάταξης με βάση τα έσοδα είχαν συνολικές εισπράξεις 9,2 δισ. ευρώ την περυσινή σεζόν, σημειώνοντας αύξηση 13% από τα 8,2 δισ. που είχαν οι πρώτες 20 της χρονιάς 2020-21, σύμφωνα πάντα με την Deloitte. Η αύξηση αυτή αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, αφού τα έσοδα από τις ημέρες των αγώνων αυξήθηκαν από 111 εκατ. ευρώ σε 1,4 δισ., με την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Η άνοδος των εμπορικών εσόδων των 20 πρώτων συλλόγων από 3,5 σε 3,8 δισ. ουσιαστικά ακυρώθηκε από την πτώση των ραδιοτηλεοπτικών προσόδων κατά 485 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο, πάντως, οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα το 2020-21 χάρη στην προσθήκη των εσόδων από τους αγώνες που είχαν αναβληθεί από την προηγούμενη περίοδο, που έληγε στις 30 Ιουνίου 2020.

Το εντυπωσιακό στοιχείο της φετινής κατάταξης είναι η απόλυτη κυριαρχία της Πρέμιερ Λιγκ. Δεν είναι μόνο ότι κορυφαίος σύλλογος σε έσοδα ήταν μια αγγλική ομάδα, η Μάντσεστερ Σίτι, αλλά ότι οι 11 από τις 20 πρώτες και οι 16 από τις 30 πρώτες ομάδες της κατάταξης ανήκουν στην Πρέμιερ Λιγκ –δηλαδή πάνω από τις μισές– για πρώτη φορά στην 26χρονη ιστορία της έρευνας της Deloitte.

Η Σίτι είναι για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην κορυφή του πίνακα των εσόδων με 731 εκατ. ευρώ, με πάνω από τα μισά (373 εκατ.) να προέρχονται από την εμπορική δραστηριότητα της αραβόκτητης πρωταθλήτριας Αγγλίας.

Ακολουθούν η Ρεάλ Μαδρίτης με 714 εκατ. ευρώ, η Λίβερπουλ με 702 εκατ., η Μάν. Γιουνάιτεντ με 689 εκατ. και η Παρί Σεν Ζερμέν με 654 εκατ. ευρώ. Ειδικά η Λίβερπουλ σημείωσε άλμα τεσσάρων θέσεων, περνώντας στην τρίτη θέση από την έβδομη που είχε στην προηγούμενη κατάταξη.

Στην πρώτη 20άδα υπάρχουν και δύο νέες είσοδοι, αμφότερες από την Πρέμιερ Λιγκ· πρόκειται για τη Λιντς (18η) και τη Νιούκαστλ (20ή).

Η απόσταση των αγγλικών ομάδων από τους άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους όλο και διευρύνεται, με τις πέντε πρώτες αγγλικές ομάδες (Μάντσεστερ Σίτι και Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι και Τότεναμ) να σημειώνουν και αύξηση εσόδων πάνω από 15% η κάθε μία και συνολικά 226 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Υπάρχει παράλληλα και μια νέα είσοδος στην πρώτη δεκάδα, και αυτή είναι άλλη μία αγγλική ομάδα, η Αρσεναλ.

Κορυφαίος σύλλογος σε έσοδα τη σεζόν 2021-22 είναι η Μάντσεστερ Σίτι με 731 εκατ. ευρώ – Από αυτά, τα 373 προέρχονται από την εμπορική δραστηριότητα της πρωταθλήτριας Αγγλίας.

Στον αντίποδα, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχουν καταφέρει να ανακτήσουν το επίπεδο εσόδων που απολάμβαναν την τελευταία σεζόν πριν από την πανδημία (δηλαδή 2018-19). Ιδιαιτέρως η καταλανική ομάδα κατέγραψε μείωση κατά 203 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τρία έτη νωρίτερα, χάνοντας μάλιστα τρεις θέσεις στην κατάταξη των συλλόγων, αφού έπεσε από την τέταρτη στην έβδομη. Της προ πανδημίας περιόδου υπολείπεται και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ, κατά 43 εκατ. ευρώ.

Ειδικά στην περίπτωση της Μπαρτσελόνα, τον δικό της ρόλο έχει παίξει η κακή ευρωπαϊκή πορεία των «μπλαουγκράνα» την περυσινή περίοδο, την ώρα που η γυναικεία ομάδα του συλλόγου ακολουθεί την αντίθετη πορεία: Με έσοδα 7,7 εκατ. ευρώ είναι επικεφαλής στον σχετικού πίνακα, που για πρώτη φορά δημοσιεύει η Deloitte, ενδεικτικό και αυτό του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Γιατί η Αγγλία;

Αβίαστα εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Πρέμιερ Λιγκ είναι κάθε χρόνο και πιο μπροστά από τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Και αυτό βασίζεται πάνω από όλα στο γεγονός ότι είναι το πρωτάθλημα που επιθυμεί να παρακολουθεί ο φίλαθλος κόσμος ανά την Υφήλιο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Το παραπάνω αποτελεί τη βάση της τεράστιας ποσοτικής υπεροχής της Πρέμιερ Λιγκ έναντι άλλων λιγκών, που μπορεί να κόβουν περισσότερα εισιτήρια (Μπουντεσλίγκα) ή να διαθέτουν συλλόγους με πιο πολλά ευρωπαϊκά τρόπαια (Λα Λίγκα), αλλά δεν διαθέτουν τους αριθμούς οπαδών που απολαμβάνουν σε παγκόσμια βάση συνολικά οι αγγλικές ομάδες, ούτε το κύρος της Πρέμιερ και την προβολή των κορυφαίων αγγλικών συλλόγων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Αυτοί οι παράγοντες είναι που φέρνουν τα μεγάλα έσοδα της άψογα οργανωμένης λίγκας, που έκλεισε πλέον τρεις δεκαετίες ζωής και αποτελεί μαγνήτη για κορυφαίους επενδυτές με προέλευση από την ηπειρωτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Μέση και την Απω Ανατολή.

Κι επειδή το χρήμα φέρνει χρήμα, αυτοί οι επενδυτές με τη σειρά τους φέρνουν κεφάλαια που έχουν ποικίλη απόδοση αλλά σίγουρα οδηγούν σε έναν πληθωρισμό ποδοσφαιρικών δαπανών και μεταγραφικών αξιών με ρυθμό δυσανάλογο εκείνου της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ετσι τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα στην Πρέμιερ Λιγκ, τα έσοδα από εισιτήρια και αναμνηστικά (φανέλες, σημαίες, κασκόλ κ.λπ.) καλπάζουν μετά την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, ενώ το απρόβλεπτο της έκβασης κάθε αγώνα κρατάει αμείωτο το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το αγγλικό πρωτάθλημα.

Παλαιότερα, ο πρώην επικεφαλής της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Σκούνταμορ, είχε παραθέσει δύο ακόμη λόγους για την αγγλική πρωτοκαθεδρία μεταξύ των πρωταθλημάτων: το αυθεντικό της αγγλικής ποδοσφαιρικής κληρονομιάς, αλλά και το γεγονός ότι οι αγώνες στην Αγγλία διεξάγονται, λόγω γεωγραφικής θέσης της Βρετανίας, σε ώρες που τόσο η Ασία και η Αυστραλία όσο και η Αμερική (Βόρεια και Νότια) βρίσκονται στο ίδιο 24ωρο.

Υπενθυμίζεται ακόμη πως η προσωρινή απειλή από την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, την άνοιξη του 2021, μπήκε στο… συρτάρι, χάρη σε έναν άλλον παράγοντα που κρατάει την Πρέμιερ Λιγκ στην κορυφή: τους Αγγλους φιλάθλους, οι οποίοι, παρά τις όποιες εξαιρέσεις κακής συμπεριφοράς, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση αν μη τι άλλο για τον σεβασμό προς τον αντίπαλο και κυρίως προς το αθλητικό ιδεώδες.

Αριθμοί που προκαλούν ίλιγγο

9,2 δισ. ευρώ είναι το άθροισμα των εσόδων των 20 πλέον προσοδοφόρων συλλόγων της Ευρώπης κατά την ποδοσφαιρική σεζόν 2021-22, 
13% αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
731 εκατ. ευρώ είναι τα έσοδα της Μάντσεστερ Σίτι την περίοδο 2021-22, τη δεύτερη συνεχόμενη κατά την οποία η πρωταθλήτρια Αγγλίας βρίσκεται στην κορυφή της Deloitte Football Money League.
16 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ βρίσκονται μεταξύ των 30 πλέον προσοδοφόρων συλλόγων της Ευρώπης. Πρόκειται, δηλαδή, για το 80% των ομάδων της κορυφαίας αγγλικής κατηγορίας.
203 εκατ. ευρώ είναι η μείωση των εσόδων της Μπαρτσελόνα την περίοδο 2021-22, σε σύγκριση με την τελευταία περίοδο προ πανδημίας, 2018-19, λόγω και της κακής ευρωπαϊκής πορείας της ομάδας.
7,7 εκατ. ευρώ είναι τα έσοδα της γυναικείας ομάδας της Μπαρτσελόνα το 2021-22, η οποία σε αντίθεση με την ανδρική ομάδα σημείωσε άνοδο κατακτώντας την κορυφή του πίνακα της Deloitte.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή