Λεμπρόν Τζέιμς: Το πεπρωμένο του βασιλιά 

Λεμπρόν Τζέιμς: Το πεπρωμένο του βασιλιά 

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1984, στο Άκρον του Οχάιο, μία 16χρονη -που η ζωή της εκκρεμούσε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας- έφερε στη ζωή το πρώτο της παιδί: ένα αγόρι που θα γινόταν βασιλιάς

5' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1984, στο Άκρον του Οχάιο, μία βιομηχανική πόλη με μακρά ιστορία στην κατασκευή καουτσούκ και ελαστικών, χωμένη στις μεσοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ, μία 16χρονη -που η ζωή της εκκρεμούσε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας- έφερε στη ζωή το πρώτο της παιδί: ένα αγόρι που θα γινόταν βασιλιάς. 

Εκείνο το βράδυ, λίγο πριν αλλάξει η χρονιά, ο νεογέννητος Λεμπρόν λες και είδε από πάνω του να αιωρείται η Κλωθώ (η μυθική υφάντρια που έκλωθε τις τύχες τού βίου), λες και τον γλυκοφίλησε, λες και του χάραξε ένα πεπρωμένο: Να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στο NBA, να μπει στο κλειστό κλαμπ των GOAT (Greatest Of All Time – «οι σπουδαιότεροι όλων των εποχών») και να γράψει το όνομα του στους πίνακες με τις πλέον συναρπαστικές στατιστικές – η τελευταία και καλύτερη του: Έγινε ο μπασκετμπολίστας με τους περισσότερους πόντους στην ιστορία του NBA. 

Με ένα σουτ στο τρίτο 12λεπτο του αγώνα των Λέικερς κόντρα στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, έσπασε το ρεκόρ του μεγάλου Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, φτάνοντας τους 38.390 πόντους.

Και μια λεπτομέρεια: Η καριέρα του παραμένει εν εξελίξει – οι Μοίρες τον συνάντησαν πριν από 38 χρόνια και ο Λεμπρόν δεν χαλάει χατίρι στο πεπρωμένο.

Το δυσοίωνο ξεκίνημα του βασιλιά

Μπορεί η ζωή να του προσέφερε ένα αδιανόητο ταλέντο, το οποίο ο ίδιος με σκληρή και αδιάκοπη δουλειά καλλιέργησε, μπορεί να κοσμούν τα δάκτυλα του τέσσερα δακτυλίδια από τα ισάριθμα πρωταθλήματα που κέρδισε στο NBA (με τρεις διαφορετικές ομάδες), μπορεί λίγο πριν από τα 40 του να διατηρεί ένα κορμί που μοιάζει ιδανικό και συνάμα πρότυπο για κάθε αθλητή του μπάσκετ, μπορεί στα 20 συναπτά έτη που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο να συνέδραμε στο να αλλάξει το άθλημα –με τον ίδιο να μοιάζει ως ο ορισμός του all around παίκτη-, να είναι ο πρώτος εν ενεργεία μπασκετμπολίστας που η περιουσία του έσπασε την οροφή του 1 δισεκ. δολαρίων, είχε όμως την τύχη με το μέρος του, καθώς στα πρώτα χρόνια της ζωής του το μέλλον έμοιαζε δυσοίωνο. 

Στις 30 Δεκεμβρίου 1984, τη στιγμή της γέννησής του Λεμπρόν, η Γκλόρια Μαρί Τζέιμς ήταν μόλις 16 ετών. Ο πατέρας του, Άντονι ΜακΚλίλαντ, με ευρύ ποινικό μητρώο ουδόλως συμμετείχε στη ζωή του – το πατρικό πρότυπα στην πιο τρυφερή του ηλικία, απλώς απείχε.

Τα παιδικά χρόνια του ήταν ένας αγώνας επιβίωσης. Με τη νεαρότατη μητέρα του άλλαζαν τακτικά διαμερίσματα στις πλέον υποβαθμισμένες συνοικίες του Άκρον.

Η Γκλόρια πάλευε διαρκώς να βρει μία σταθερή δουλειά μα συνειδητοποιώντας ότι ο γιος της θα είχε μεγαλύτερες ευκαιρίες σε ένα πιο στιβαρό οικογενειακό περιβάλλον, τον έδωσε στην οικογένεια του Φρανκ Γουόκερ, ενός τοπικού προπονητή αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Ήταν ο άνθρωπος που μύησε τον Τζέιμς στο μπάσκετ όταν ήταν εννέα ετών. Άρχισε να παίζει μπάσκετ σε σχολικές ομάδες στην πέμπτη τάξη και κατόπιν μπήκε στο ερασιτεχνικό.

Σιγά σιγά άφηνε πίσω το χάος της πρώτης δεκαετίες της ζωής του και –έχοντας σταθερή στέγη κι ανθρώπους που τον πρόσεχαν- μπορούσε να ορίσει την πυξίδα της ζωής του προς την κατεύθυνση που ο ίδιος επιθυμούσε.

Και το ταξίδι αυτό συνεχίζεται – είναι ανηφορικό, από επιτυχία σε επιτυχία. 

Λεμπρόν Τζέιμς: Το πεπρωμένο του βασιλιά -1

Ο βασιλιάς και τα ρεκόρ του

Το… «επιτυχιολογίο» του Τζέιμς είναι ευρύ. Ακολουθεί μία σύνοψη:

  • Είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του ΝΒΑ και βρίσκεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά στις ασίστ.
  • Έχει κερδίσει τέσσερα πρωταθλήματα NBA σε τρεις ομάδες: τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, τους Μαϊάμι Χιτ και τους Λος Άντζελες Λέικερς.
  • Οδήγησε τις ομάδες του σε δέκα τελικούς ΝΒΑ, συμπεριλαμβανομένων οκτώ διαδοχικών.
  • Έχει τέσσερα βραβεία MVP, τέσσερα βραβεία MVP τελικών και δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.
  • Έχει λάβει μέρος στο All-Star 19 φορές, επιλέχθηκε στην «καλύτερη ομάδα του NBA» 18 φορές και στην ομάδα των καλύτερων αμυντικών έξι φορές.
  • Ο Τζέιμς είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσία ως εν ενεργεία παίκτης.
  • Ξεκίνησε να παίζει στο ΝΒΑ το 2003 και το 2004 πήρε τον τίτλο του «NBA Rookie of the Year», του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου παίκτη.
Λεμπρόν Τζέιμς: Το πεπρωμένο του βασιλιά -2

Οι δέκα στιγμές-σταθμοί στην καριέρα του

  • 29 Οκτωβρίου 2003: Ο Τζέιμς κάνει την παρθενική του εμφάνιση στα γήπεδα του NBA με τη φανέλα των Καβαλίερς στο Σακραμέντο κόντρα στους Κινγκς. Στο πρώτο του παιχνίδι είχε 25 πόντους, 9 ασίστ, 6 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα.
  • 20 Μαρτίου 2005: Το νερό έχει μπει στο αυλάκι, είναι μια μηχανή του σκοραρίσματος. Εκείνη την ημέρα, κόντρα στους Ράπτορς, πέρασε για πρώτη φορά το όριο των 50 πόντων σε ένα παιχνίδι.
  • 4 Μαΐου 2009: Σε ηλικία 24 ετών και 106 ημερών ο Τζέιμς έγινε ο νεότερος παίκτης που κέρδιζε τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου. Είχε προηγηθεί ο Μόουζες Μαλόουν (24 ετών και 16 ημερών) το 1979. Ο ίδιος ζήτησε να του απονεμηθεί το βραβείο στο κλειστό γυμναστήριο του Σεντ Βίνσεντ-Σεντ Μέρις, του Άκρον. Ήθελε να βιώσει την πιο μεγάλη –έως τότε- στιγμή του στον τόπο της καταγωγής του.
  • 8 Ιουλίου 2010: Ο Λεμπρόν ανακοινώνει ότι αφήνει την ομάδα της καρδιάς του για να μετακινηθεί στους Μαϊάμι Χιτ προκειμένου να αναζητήσει αυτό που του λείπει, το ιερό δισκοπότηρο του ΝΒΑ, το δακτυλίδι του πρωταθλητή. Το περιβόητο «Decision» που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
  • 2 Δεκεμβρίου 2010: Η απόφαση του εξόργισε τόσο πολύ τους οπαδούς των Καβαλίερς, οι οποίοι του επιφύλαξαν μία σκληρή υποδοχή όταν επέστρεψε ως αντίπαλος, πέντε μήνες μετά Ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε σχολιάσει την επιστροφή, λέγοντας ότι «θα είναι πολύ άγριο».
  • 21 Ιουνίου 2012: Η ώρα της προσωπικής του δικαίωσης, η ώρα που ο βασιλιάς αποκτούσε στέμμα. Είναι η μέρα που έγινε για πρώτη φορά κάτοχος δαχτυλιδιού ως πρωταθλητής του NBA.
  • 11 Ιουλίου 2014: Στα 30 του έτη, με δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή και την μπασκετική ωριμότητα που πηγάζει από την αλληλουχία των εμπειριών του, ο Λεμπρόν επιλέγει να επιστρέψει στο σπίτι του ή αλλιώς στους Κλίβελαντ Καβαλίερς.
  • 25 Δεκεμβρίου 2018: Η ώρα της νέας μεταγραφής, χωρίς τη συνοδεία του δράματος που είχε ζήσει 8 χρόνια νωρίτερα. Ο Λεμπρόν μετακομίζει στο Λος Άντζελες και φοράει τη φανέλα των Λέικερς. Η επιλογή του έμοιαζε με αναζήτηση κινήτρου.
  • 11 Οκτωβρίου 2020: Μετά από μία σεζόν που –λόγω πανδημίας- είχε έκταση ενός έτους από τις 20 Οκτωβρίου του 2019 έως τις 11 Οκτωβρίου του 2020, ο Λεμπρόν κατέκτησε το τέταρτο δακτυλίδι του με την τρίτη ομάδα του.
  • 7 Φεβρουαρίου 2023: Με ένα σουτ στο τρίτο 12λεπτο του αγώνα των Λέικερς κόντρα στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, ο Λεμπρόν Τζέιμς έγραψε ιστορία. Έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, φτάνοντας τους 38.390 πόντους.


Καριέρα: 

  • 2003-2010: Κλίβελαντ Καβαλίερς
  • 2010-2014: Μαϊάμι Χιτ
  • 2014-2018: Κλίβελαντ Καβαλίερς
  • 2003-εν εξελίξει: Λος Άντζελες Λέικερς


Η λίστα με τους 10 κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών:

  1. Λεμπρόν Τζέιμς – 38.390 πόντοι*
  2. Καρίμ Αμντούλ-Τζαμπάρ – 38.387 πόντοι
  3. Καρλ Μαλόουν – 36.928 πόντοι
  4. Κόμπι Μπράιαντ – 33.643 πόντοι
  5. Μάικλ Τζόρνταν – 32.292 πόντοι
  6. Ντιρκ Νοβίτσκι – 31.560 πόντοι
  7. Γουίλτ Τσάμπερλεϊν – 31.419 πόντοι
  8. Σακίλ Ο’Νιλ – 28.596 πόντοι
  9. Καρμέλο Άντονι – 28.289 πόντοι*
  10. Μόουζες Μαλόουν – 27.409 πόντοι

*Εν ενεργεία

Λεμπρόν Τζέιμς: Το πεπρωμένο του βασιλιά -3

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή