Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ αντιμέτωπη με τον εφιάλτη ενός μποϊκοτάζ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ αντιμέτωπη με τον εφιάλτη ενός μποϊκοτάζ

Σε… εκστρατεία εξασφάλισης συμμάχων που, σε περίπτωση συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, θα μποϊκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει επιδοθεί ο ουκρανικός αθλητισμός

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… εκστρατεία εξασφάλισης συμμάχων που, σε περίπτωση συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, θα μποϊκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει επιδοθεί ο ουκρανικός αθλητισμός. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) θεωρεί ότι ένα μποϊκοτάζ θα παραβιάσει τον Ολυμπιακό Χάρτη, ενώ, στο αντίποδα, οι Ουκρανοί αθλητές, με κοινή ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ειρηνικοί αγώνες όταν σε αυτούς συμμετέχουν «εγκληματίες πολέμου με ουδέτερη σημαία».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον… εφιάλτη του μποϊκοτάζ, έναν εφιάλτη που τον έχει βιώσει στα αθλητικά του χρόνια όταν, ως αθλητής της Δυτικής Γερμανίας, δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς της Μόσχας. Οι Ουκρανοί με επιστολή που έστειλαν στις διεθνείς αθλητικές αρχές αναφέρουν ότι η ΔΟΕ έχει αποφασίσει για τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στο Παρίσι και ζήτησαν να υπάρξει αντίδραση σε αυτή την απόφαση. Ο Γερμανός «Αθάνατος» από την πλευρά του διέψευσε ότι έχει ληφθεί παρόμοια απόφαση.

Οι ιθύνοντες της ΔΟΕ όμως θα κληθούν άμεσα να… θέσουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, διότι ήδη έχουν αρχίσει οι προκριματικές διοργανώσεις. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα η ΔΟΕ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές και αθλήτριες ενδέχεται να μπορέσουν να αγωνιστούν σε ασιατικές προκριματικές διοργανώσεις ως ουδέτεροι.

Η Ουκρανία έχει βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο στο πρόσωπο της δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό. Η Γαλλίδα δήλωσε ότι είναι αντίθετη ως προς τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους Αγώνες όσο «οι βόμβες πέφτουν στην Ουκρανία». Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε κανένα μποϊκοτάζ στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και σέβεται τον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη. «Ενα μποϊκοτάζ θα πλήξει κυρίως τους αθλητές που προετοιμάζονται σκληρά για να πραγματοποιήσουν το μεγάλο τους όνειρο, που είναι η συμμετοχή στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Είμαστε λοιπόν αντίθετοι σε κάθε διάκριση μεταξύ των αθλητών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή