Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου: Ο απολογισμός της διοργάνωσης

Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου: Ο απολογισμός της διοργάνωσης

Ο εθνικός ύμνος ακούστηκε στην Πόλη για τον… συνήθη ύποπτο Μίλτο Τεντόγλου που πρώτευσε στο μήκος. Ασημένια μετάλλια κατέκτησαν ο Νικόλας Ανδρικόπουλος στο τριπλούν και ο Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ.

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία μετάλλια και κάποια ατομικά ρεκόρ ήταν η ελληνική συγκομιδή από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου που ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο εθνικός ύμνος ακούστηκε στην Πόλη για τον… συνήθη ύποπτο Μίλτο Τεντόγλου που πρώτευσε στο μήκος. Ασημένια μετάλλια κατέκτησαν ο Νικόλας Ανδρικόπουλος στο τριπλούν και ο Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ. Η ελληνική ομάδα αγωνίστηκε με το σύμβολο του πένθους και, παρά τις επιτυχίες, το κλίμα ήταν βαρύ καθώς η τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είχε βυθίσει στη θλίψη την ελληνική αποστολή.

Ο Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 8,30 έγινε ο πρώτος αθλητής από την Ευρώπη με τρία χρυσά στο μήκος από πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου. «Στη Γλασκόβη ήμουν μικρός και ενθουσιασμένος και ήρθε ένα μη αναμενόμενο 8,38 μ. που μου χάρισε το χρυσό μετάλλιο. Στο Τορούν ήμουν πονεμένος κι έπρεπε να κάνω μόλις ένα άλμα για να μπορέσω να κερδίσω. Έκανα το 8,35 μ. και νίκησα. Σήμερα ήταν ένας πρωινός διαφορετικός τελικός. Ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω. Με 8,40 θα ήμουν ευχαριστημένος», δήλωσε μετά τον αγώνα το «χρυσό» παιδί του μήκους, ενώ σχετικά με τα Τέμπη, τόνισε: «Είναι τραγικό αυτό που έγινε. Ντρέπομαι και να μιλήσω. Το καλύτερο είναι αυτό που είπε ο Νυφαντόπουλος, ότι εμείς εδώ μπορεί ν’ αγωνιζόμαστε, αλλά δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς για να απαλύνει τη λύπη αυτών των ανθρώπων. Καλύτερα να μην πεις τίποτα».

Το πρώτο ασημένιο μετάλλιο ήρθε από τον Νικόλα Ανδρικόπουλο στο τριπλούν. Το συγκεκριμένο μετάλλιο, όπως δήλωσε στο www.kathimerini.gr ο προπονητής του Δημήτρης Βασιλικός, ήρθε μέσα από σκληρή δουλειά. Ο πτυχιούχος ψηφιακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά έδειξε στην Κωνσταντινούπολη ότι όλα τα έχει… προγραμματίσει. Έτσι, δεν θα αποτελέσει έκπληξη η διεύρυνση της συλλογής των διακρίσεών του στους προσεχείς διεθνείς αγώνες.

Το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο ήρθε από τον Εμμανουήλ Καραλή με άλμα στα 5,80 μ., στο επί κοντώ. Στην πρώτη θέση ανέβηκε ο Σόντρε Γκούτορμσεν με 5,80 ενώ στην Κωνσταντινούπολη δεν ταξίδεψε το παιδί – φαινόμενο στο επί κοντώ ο Άρμαντ Ντουπλάντις.

Η Κατερίνα Στεφανίδη με άλμα στα 4,60 δεν κατάφερε να προσθέσει ακόμη μία διάκριση στη συλλογή της. Πρώτευσε η Βίλμα Μούρτο από τη Φινλανδία με 4,80. «Δεν μπορώ να είμαι απογοητευμένη από την παρουσία μου εδώ, όταν πίσω στην Ελλάδα συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματα. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», δήλωσε η Ολυμπιονίκης, η οποία θα επικεντρωθεί στις διοργανώσεις του ανοικτού στίβου.

Θετική κρίνεται η εμφάνιση του Γιάννη Νυφαντόπουλου, ο οποίος μπορεί να μην κατάφερε να τρέξει κάτω από τα 6.70, στα 60μ., που είχε ως στόχο, αλλά τα 6.71 είναι ένας καλός χρόνος που του έδωσε την 21η θέση στο σύνολο. Με τους τραυματισμούς να τον ταλαιπωρούν ο Κώστας Δουβαλίδης έκανε φετινό ρεκόρ στα 60μ. εμπ. με 7.82 και ήρθε 20ος. Ένας τραυματισμός εμπόδισε την Ελισάβετ Πεσιρίδου να πάρει μέρος στα 60 μ. εμπ. Η Αναϊς Καραγιάννη κατέλαβε την 29η θέση με 8.34.

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου έγραψε την πρώτη σελίδα στην ιστορία της καθώς κατάφερε στους προκριματικούς των 60μ. να πετύχει ατομικό ρεκόρ με 7.26, μία επίδοση που συγκαταλέγεται στις καλύτερες ελληνικές επιδόσεις όλων των εποχών. Στον ημιτελικό ολοκλήρωσε την προσπάθειά της σε 7,34 και δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.  

Αυτοί που ξεχώρισαν

Δύο Ιταλοί διεκδίκησαν το μετάλλιο στα 60 μ. Ο Σαμουέλε Τσεκαρέλι με 6.48 νίκησε τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη του Τόκιο Μαρσέλ Τζέικομπς (6.50), ο οποίος ήταν τραυματίας. Στην 3η θέση του βάθρου ανέβηκε ο Χένρικ Λάρσον από τη Σουηδία που τερμάτισε σε 6.53. Η Τουρκία απέκτησε την πρώτη της πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τριπλούν. Η Τουγκμπά Ντανισμάζ με 14,31 (εθνικό ρεκόρ) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Στα 1.500 μ., η Λόρα Μούιρ (Βρετανία) διεύρυνε τη συλλογή σε χρυσά μετάλλια. Τερμάτισε σε 4.03.40 και πρόσθεσε το 3ο χρυσό στο παλμαρέ της σε αυτή την απόσταση. Στα 400 μ., η Φέμκε Μπολ από την Ολλανδία επιβεβαίωσε για άλλα μία φορά την κυριαρχία της με 49.85.

Η Λαρίσα Ιαπιτσίνο τοποθέτησε στο…  χρονοντούλαπο το ρεκόρ της μητέρας της Φιόνα Μέι. Η ιταλίδα άλτρια μπορεί να ανέβηκε στη δεύτερη θέση του βάθρου στο μήκος αλλά το άλμα της στα 6,97 είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι ρεκόρ Ιταλίας. Το προηγούμενο (6,91 μ.) το είχε η μητέρα της, η θρυλική Φιόνα Μέι. Πρώτη ήρθε η Βρετανίδα Τζάσμιν Σόγιερς με 7,00 μ. Στα 60μ. εμπ. των γυναικών, η έκληξη άκουγε στο όνομα Σαμπά Μαγιελά. Η Γαλλίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.  

Έτρεξε μόνος του και ακυρώθηκε

Τη δική του… ιστορία έγραψε στο ευρωπαϊκό της Κωνσταντινούπολης ο Ενρίκο Γκούντερτ. Ο αθλητής δεν χρονομετρήθηκε στον προκριματικό των 60μ. εμπ και κατέθεσε ένσταση. Οι κριτές τον δικαίωσαν και εκεί έδωσε ραντεβού με την… ιστορία. Στη δεύτερη προσπάθεια του, κούνησε τον βατήρα αλλά οι κριτές του επέτρεψαν να δοκιμάσει και πάλι. Όμως και η 3η φορά δεν ήταν έγκυρη και, έτσι, ακυρώθηκε.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή