Η «Hellas Bologna» ξανά προς την δόξα τραβά

Η «Hellas Bologna» ξανά προς την δόξα τραβά

Η ελληνική παροικία της Μπολόνια μεγάλωσε ξανά με την παρουσία των Λυκογιάννη, Κυριακόπουλου αλλά και του 16χρονου Θοδωρή Τσιουγγαρή

5' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«La Grassa» («η χοντρή») , λόγω της κουζίνας της με τα μοναδικά ζυμαρικά. «La Rossa» (η «κόκκινη»), για τις κόκκινες σκεπές της αλλά και τα αριστερές πεποιθήσεις των κατοίκων της. «La Dotta» («η καλλιτεχνική»), λόγω του πανεπιστημίου της, που είναι το παλαιότερο της Ευρώπης. Αυτά τα τρία παρατσούκλια έχουν αποδοθεί στην Μπολόνια. Ποδοσφαιρικά, εδώ και χρόνια η ιταλική πόλη έχει συνδεθεί τόσο πολύ με την Ελλάδα, που το «La Greco» δεν θα φάνταζε υπερβολικό.
 
Αλλωστε, ήταν 9 Απριλίου του 2014, όταν η «Gazzetta dello Sport» είχε στο πρωτοσέλιδο της τους Παναγιώτη Κονέ και Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, γράφοντας με μεγάλα γράμματα «Hellas Bologna». «Τεχνικά και τακτικά είναι διαφορετικοί που μπορούν, ωστόσο, να αλληλοσυμπληρωθούν στην επίθεση», έγραφε η εφημερίδα.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις των δύο Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο ιταλικό κλαμπ, το ανέβασε επίπεδο, σε μια χρονιά που μπορούσε να κοιτά στα μάτια τις μεγάλες ομάδες του Καμπιονάτο.

Το… σύνθημα εκείνες τις μέρες στο «Ρενάτο Νταλ’ Άρα» ήταν «Ελλαδάρα, Ελλαδάρα» και οι έπαινοι έδιναν και έπαιρναν για το ελληνικό δίδυμο.

Η ελληνική παροικία αναβιώνει εδώ και κάμποσο καιρό και πάλι στην Μπολόνια, που έχει ντύσει στα χρώματα της εννέα συνολικά έλληνες ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, όχι ένα, ούτε δύο αλλά τρία ελληνόπουλα έχουν ανταμώσει, προσπαθώντας να συνεχίζουν να παίζουν ποδόσφαιρο μακριά από το τοξικό κλίμα που υπάρχει στην χώρα μας. Να χαίρονται και να διασκεδάζουν αυτό που διάλεξαν για επάγγελμα αλλά και να ελπίζουν στην ανελιξή τους.
 
Ο Μπάμπης Λυκογιάννης, που συμπληρώνει μια γεμάτη δεκαετία στα ευρωπαϊκά γήπεδα (Στουρμ Γκρατς, Κάλιαρι), μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής στην Σαρδηνία  με τη «ροσομπλού» φανέλα της Κάλιαρι , από τον περασμένο Ιούλιο εντάχθηκε στους «ροσομπλού» της Μπολόνια έχοντας την ευκαιρία να εξακολουθεί να αγωνίζεται στην Serie A.

Ο αριστεροπόδαρος μπακ πρόλαβε μόλις δυο μήνες να συνεργαστεί με τον Σίνισα Μιχαίλοβιτς, που τον Σεπτέμβριο παρέδιδε την σκυτάλη στον Τιάγκο Μότα προκειμένου να δώσει την άνιση μάχη με τον καρκίνο.

«Μας επηρέασε όλους. Το σοκ ήταν μεγάλο μεσα στην ομάδα» έλεγε σε φίλους και γνωστούς ο Ελληνας διεθνής που έζησε έστω και λίγο, την μεγάλη αυτή ποδοσφαιρική μορφή.

Το ξεκίνημα δεν ήταν τόσο καλό για τον Λυκογιάννη που αναγκάστηκε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως σέντερ μπακ.
 
Ο 29χρονος πρώην παίκτης του Ολυμπιακού ήθελε στήριγμα και το βρήκε στο πρόσωπο του καλού του φίλου και συμπαίκτη του στην Εθνική, Γιώργου Κυριακόπουλου, που αποκτήθηκε δανεικός από την Σασουόλο, την τελευταία μέρα των χειμερινών μεταγραφών. Στα 3,5 χρόνια παρουσίας του στην Σασουόλο, ο Πατρινός διεθνής αριστερός μπακ κατάφερε να εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή του αξία. «Ηρθα στην Μπολόνια για να βοηθήσω να πετύχει την ευρωπαϊκή της έξοδο» ήταν τα πρώτα του λόγια, με την διοίκηση του συλλόγου να συμφωνεί σε οψιόν αγοράς με την Σασουόλο εφόσον μείνει ικανοποιημένη από την προσφορά του.
 
Λυκογιάννης και Κυριακόπουλος «ντούμπλαρε» ο ένας τον άλλον στην αριστερή πλευρά της ομάδας, έχοντας να συναγωνιστούν όμως και τον 23χρονο Ιταλό Αντρε Καμπιάσο που αποκτηθηκε το καλοκαίρι δανεικός από την Γιουβέντους και το τελευταίο διάστημα έχει κερδίσει θέση βασικού.

Ο 16χρονος… αστέρας

Εδώ και λίγες μέρες, Λυκογιάννης και Κυριακόπουλος, έχουν πάρει υπό την προστασία τους και ένα ανερχόμενο ταλέντο που νωρίς νωρίς η οικογένειά του αποφάσισε να συναινέσει σε ένα διαφορετικό μέλλον.

Η «Hellas Bologna» ξανά προς την δόξα τραβά-1
Ο 16χρονος Κορίνθιος Θοδωρής Τσιουγγαρής

 

Ο 16χρονος Κορίνθιος Θοδωρής Τσιουγγαρής αγωνιζόμενος στις ακαδημίες του Αστέρα Τρίπολης έβλεπε τον Γιώργο Κυριακόπουλο, την εξέλιξή του και την μεταγραφή του στο Καμπιονάτο. Ετσι, μόλις στα 12 χρόνια του έβαλε τα δυνατά του. Κεντρικός αμυντικός ο πιτσιρικάς, προωθήθηκε γρήγορα στις μικρές ομάδες της Αρκαδικής ΠΑΕ αλλά και των μικρών εθνικών ομάδων. Με την βοήθεια των πρώην άσων του Ολυμπιακού και νυν agent, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Ανδρέα Νινιάδη, στις αρχές Φεβρουαρίου έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Η Μπολόνια τον απέκτησε με την μορφή δανεισμού από τον Αστέρα, εντάσσοντάς τον στην ομάδα K-17 αφού πρώτα πείστηκε από τα δοκιμαστικά που τον πέρασε. 

Η ελληνική παροικία στην Μπολόνια αυξήθηκε και διατηρησε την παράδοση που την θέλει όταν έχει Ελληνες στο ρόστερ της να διανύει καλές χρονιές. Πάμε να τους θυμηθούμε…

Η «Hellas Bologna» ξανά προς την δόξα τραβά-2
Ο αρχηγός της εθνικής στο «χρυσό» Euro 2004 ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο στους έλληνες ποδοσφαιριστές στη Μπολόνια (INTIME)

Θοδωρής Ζαγοράκης (2004-05)

Ο αρχηγός της εθνικής στο «χρυσό» Euro 2004 ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο στους έλληνες ποδοσφαιριστές στη Μπολόνια. Οι εμφανίσεις του στην Πορτογαλία γοήτευσαν τους Ιταλούς που του χάρισαν ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Στα 34 του έκανε μια γεμάτη σεζόν με 34 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, όμως το καλοκαίρι αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να κλείσει την καριέρα του στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ.

Η «Hellas Bologna» ξανά προς την δόξα τραβά-3
Ο Βαγγέλης Μόρας (INTIME)

Βαγγέλης Μόρας (2007-11)

Ο Ελληνας κεντρικός αμυντικός ύστερα από μια εξαιρετική τετραετία στην ΑΕΚ αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Ένωση αφού δεν βρισκόταν στα πλάνα του Λορένθο Σέρα Φερέρ, τον οποίο είχε αποκαλέσει «προπονητή δικτάτορα».

Πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στη γειτονική χώρα, σε ποια άλλη; Την Μπολόνια. Το παρθενικό του τέρμα ήταν το νικητήριο απέναντι στη Νάπολι για το πρωτάθλημα, μετρωντας συνολικά 104 συμμετοχές και 4 γκολ μέχρι να πάει στη Σουόνσι.

Η «Hellas Bologna» ξανά προς την δόξα τραβά-4
Οπως και οι Ζαγοράκης και Μόρας έτσι και ο Κονέ αγωνίστηκε στην ΑΕΚ αλλά κατέληξε στη Μπολόνια από τη Μπρέσια αφού ήδη είχε κάνει το βήμα στην Ιταλία. (INTIME)

Παναγιώτης Κονέ (2011-14)

Οπως και οι Ζαγοράκης και Μόρας έτσι και ο Κονέ αγωνίστηκε στην ΑΕΚ αλλά κατέληξε στη Μπολόνια από τη Μπρέσια αφού ήδη είχε κάνει το βήμα στην Ιταλία. Η εξαιρετική σεζόν που πραγματοποίησε στην Μπρέσια, τον έφερε αρχικά ως δανεικό για ένα χρόνο στους «ροσομπλού» και έπειτα παρέμεινε για άλλα δύο χρόνια, καταγράφοντας 59 συμμετοχές και 11 γκολ. Σε συνδυασμό με τις εμφανίσεις του στο  Μουντιάλ του 2014, η αξία του εκτοξεύτηκε, με αποτέλεσμα να μεταγραφεί στην Ουντινέζε έναντι 5 εκ. ευρώ.

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (2013- 14)

Ήταν Ιανουάριος του 2013 όταν ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να αφήσει τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο να αποχωρήσει ως ελεύθερος. Ο Λάζαρος μετακόμισε στην Μπόλονια και σε 1,5 χρόνο τα πήγε περίφημα κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Εφυγε για την Βερόνα, όπου βρήκε συμπαίκτη τον Βαγγέλη Μόρα, έχοντας συνολικά 39 συμμετοχές και 3 τέρματα.

Η «Hellas Bologna» ξανά προς την δόξα τραβά-5
Ο Μάριος Οικονόμου είχε 71 συμμετοχές και 4 γκολ ενώ εν συνεχεία δόθηκε δανεικός σε Σπαλ και Μπάρι πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και την ΑΕΚ. 

Μάριος Οικονόμου (2014- 17)

Έφυγε από τον ΠΑΣ Γιάννινα το 2013 για την Κάλιαρι ως ο επόμενος κεντρικός αμυντικός της Εθνικής. Εκεί όμως μέτρησε μόλις μία συμμετοχή, οπότε λογικό ήταν να δοκιμάσει την τύχη του στην…ελληνική Μπολόνια. Και αποδείχθηκε ότι έπραξε καλώς αφού είχε 71 συμμετοχές και 4 γκολ ενώ εν συνεχεία δόθηκε δανεικός σε Σπαλ και Μπάρι πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και την ΑΕΚ.  

Η «Hellas Bologna» ξανά προς την δόξα τραβά-6
Ο Βασίλης Τοροσίδης κατέγραψε 28 παιχνίδια και είχε ενα γκολ με την Μπολόνια. Εν συνεχεία επέστρεψε στον Ολυμπιακό για να κλείσει την καριέρα του 

Βασίλης Τοροσίδης (2016-18)

Με μια γεμάτη τριετία με την φανέλα της Ρόμα, ο Ελληνας δεξιοπόδαρος μπακ στις 31 Αυγούστου του 2016, υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Μπολόνια, με δυνατότητα επέκτασης και τρίτης χρονιάς. Κατέγραψε 28 παιχνίδια και είχε ενα γκολ. Εν συνεχεία επέστρεψε στον Ολυμπιακό για να κλείσει την καριέρα του 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή