Στάικος Βεργέτης: Ο προπονητής που κατακτά την Ινδία

Στάικος Βεργέτης: Ο προπονητής που κατακτά την Ινδία

Ο 46χρονος τεχνικός μιλά στην «Κ» για τη δύσκολη απόφαση που τον δικαιώνει και για όσα ζει στη χώρα του 1,4 δισ. ψυχών

6' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις μακρινές Ινδίες, ποιητές, λόγιοι και ταξιδευτές έχουν εδώ και αιώνες φανερώσει τα ανομολόγητα πάθη τους. Ο τόπος, οι θάλασσές του και το μυστήριο που κρύβει, γεννάει ιδανικούς και ανάξιους εραστές, ελπίδες που αναγεννώνται από τις στάχτες τους και σβήνουν μονομιάς, αντιθέσεις που σε πάνε από τον παράδεισο στην κόλαση.

Στην χώρα του σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίου πολιτών, το ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες. Όμως από την στιγμή που η οικονομία της χώρας άρχισε να καλπάζει, το άνοιγμα στο δημοφιλέστερο σπορ στον κόσμο κρίθηκε επιβεβλημένο. 

Ζίκο, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, Νταβίντ Τρεζεγκέ, Ρομπέρ Πιρές, Νικολά Ανελκά, Μπρούνο Τσιρίλο, Κώστας Κατσουράνης, Αλέξανδρος Τζόρβας, Αντριάν Μούτου, Φλορεντίν Μαλουντά, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, Ρόμπι Κιν και Φακούντο Περέιρα ήταν απο τους πρώτους ποδοσφαιρικούς… θαλασσοπόρους που μετέδωσαν τις γνώσεις τους, βάζοντας και οι ίδιοι ένα ήρεμο τέλος στην καριέρα τους, ένα τέλος χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Το προηγούμενο καλοκαιρι, ένας Ελληνας είχε τις αμφιβολίες του για το αν έπρεπε να κάνει το μακρινό ταξίδι. Οι δραματικές καταστάσεις όμως που βιώνε στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 δεν του άφηναν και πολλά περιθώρια. Πήρε το ρίσκο και δικαιώθηκε απόλυτα. 

Ο Στάικος Βεργέτης, μετά από την επιτυχία του στον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης, τον οποίο οδήγησε σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης, (Γιουρόπα Λιγκ, 2014-15) για πρώτη φορά στην ιστορία του, ζητούσε απεγνωσμένα και πάλι την διάκριση. Να ανακτήσει και ο ίδιος την χαμένη εμπιστοσύνη στην προπονητική του αξία. Και στην Ινδία το πέτυχε. Δέχτηκε την πρόταση από τον Ελληνα αθλητικό διευθυντή της  RoundGlass Punjab FC, Νίκο Τοπολιάτη, ανέλαβε την ομάδα που αγωνιζόταν στην I-League (Β΄κατηγορία), κατέκτησε το πρωτάθλημα με αήττητα σερί και την περασμένη Κυριακή πανηγύρισε την άνοδο στην ελίτ (I-Super League).

Τον βρήκαμε λίγο πριν το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με την TRAU FC, όπου είχε στηθεί και η φιέστα για τον τίτλο. Μας μίλησε για την εμπειρία του και από τον τόνο της φωνής του καταλάβαινες πως είχε η χαμένη αυτοπεποίθηση είχε επιστρέψει.

«Δέχτηκα την πρόταση το περασμένο καλοκαίρι. Ο Νίκος Τοπολιάτης, με την εμπειρία του από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, τα τελευταία τρία χρόνια ανέλαβε όλο τον σχεδιασμό της ομάδας. Μου ανέλυσε λοιπόν το πρότζεκτ και μου έδωσε μια προθεσμία για να του απαντήσω. Επρόκειτο για μια ομάδα πολύ νέα αφού έχει ιδρυθεί το 2019 με την αγορά της από την χορηγό εταιρεία. Είναι μια εταιρεία κολοσσός που διαθέτει και τμήμα χόκεϊ, το οποίο είναι και το δημοφιλέστερο άθλημα στην χώρα. Δεν σας κρύβω πως αμφιταλαντευόμουν, κυρίως λόγω της απόστασης, του αγνώστου και για το ότι θα έπρεπε να αφήσω πίσω την οικογένειά μου. Ομως οι καταστάσεις που βίωνα στην Ελλάδα και στην Σούπερ Λιγκ 2 (σ.σ. Δόξα Δράμας, Νίκη Βόλου, Ιεράπετρα) δεν σας κρύβω πως ήταν δραματικές. Ετσι πήρα την απόφαση να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό στην καριέρα μου που θα της έδινε ένα καινούργιο κίνητρο».

-Τα βασικά στοιχεία του προγραμματισμού ποιά ήταν;

– Η άνοδος δεν ήταν αυτοσκοπός. Η διοίκηση ναι μεν ήθελε η ομάδα να κάνει το παραπάνω βήμα ωστόσο ακόμη κι αν δεν κέρδιζε κατηγορία, δεν θα ξέφευγε από τα πλάνα της. Με πολύ προσοχή κινηθήκαμε στον μεταγραφικό τομέα αφού εδώ οι ομάδες βασίζονται στο Ινδικό στοιχείο καθώς επιτρέπονται μόνο τρεις ξένοι και ένας Ασιάτης. Στο πρωτάθλημα μετέχουν 12 ομάδες και ανεβαίνει μόνο ο πρωταθλητής. Ξεκινήσαμε αρχές Σεπτεμβρίου, με τρεις νίκες και μια ισοπαλία στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια, ένας απολογισμός που μας έδωσε ώθηση για την συνέχεια και μας κράτησε σταθερά στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.  Στην συνέχεια μείναμε να διεκδικούμε την πρωτιά με μια ακόμη ομάδα αλλά με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ στο οποίο μείναμε δέκα ματς αήττητοι με οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες και εξασφαλίσαμε και μαθηματικά τον τίτλο. 

-Σε τι φάση βρίσκεται το άθλημα στην Ινδία; Μπορούμε στο μέλλον να δούμε το ποδόσφαιρό της να ξεφεύγει από τα στενά Ασιατικά πλαίσια; 

– Το ποδόσφαιρο εδώ είναι ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Ωστόσο αναπτύσσεται σωστά και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ολοι οι σύλλογοι ρίχνουν μεγάλο βάρος στις ακαδημίες τους και στην δημιουργία προπονητικών κέντρων, στην Super League μεγάλοι χορηγοί σπονσοράρουν συλλόγους και επενδύουν. Το πιο σημαντικό για εμένα όμως, είναι πως σιγά σιγά κερδίζει σε δημοφιλία το κρίκετ, στα νέα παιδιά. Τα γήπεδα γεμίζουν από μικρές ηλικίες που βρίσκονται σε οργασμό για το ποδόσφαιρο. Το αγαπούν, ασχολούνται μαζί του και αυτό δεν περνά απαρατήρητο σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα που ο πληθυσμός της ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο. Πιστεύω πως σε λίγα χρόνια θα είναι το πρώτο άθλημα στη χώρα και δεν θα αργήσει και η ώρα που θα δούμε την εθνική Ινδίας να προκρίνεται σε τελική φάση Μουντιάλ. 

-Ποια είναι τα στοιχεία του Ινδού ποδοσφαιριστή;

Στάικος Βεργέτης: Ο προπονητής που κατακτά την Ινδία-1

– Το μέλλον τι λέει σε ότι αφορά την παραμονή σας; 

– Τις επόμενες ημέρες θα έχω συνάντηση με την διοίκηση για να συζητήσω ενόψει της νέας χρονιάς. Είμαι θετικά διακείμενος ως προς την παραμονή μου αφού ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, που υπήρξαν, η διοίκηση με στήριξε. Θα ήθελα αυτό το ταξίδι μου να συνεχιστεί. Ωστόσο είναι σαφές πως πρέπει να βάλουμε πιο ψηλά τον πήχη σαν κριτήριο, αν θέλουμε να έχουμε μια καλή πορεία και στην πρώτη κατηγορία. Το επίπεδο εκεί είναι πιο υψηλό, τα γήπεδα πιο ωραία, τα μπάτζετ πιο μεγάλα, οι ξένοι ποδοσφαιριστές πραγματικά κάνουν την διαφορά. Πέρα βέβαια από τις φιλοδοξίες, είμαι και οικογενειάρχης, δεν έφυγα από την Ελλάδα για να ρίξω μαύρη πέτρα δίπλα μου. Ενδεχομένως να επιστρέψω και να ξαναδουλέψω σε σύλλογο αλλά δεν ξέρω πότε θα προκύψει. 

-Πως είναι η ζωή στην Ινδία και πόσο εύκολο είναι για έναν Ελληνα, έναν ευρωπαίο να προσαρμοστεί; 

-Δεν είναι εύκολο. Παίρνοντας την απόφαση να έρθεις, θα πρέπει να έχεις κατασταλάξει πως όλο το 24ωρο σου θα είναι σπίτι -δουλειά, δουλειά-σπίτι. Το Παντζάμπ βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν και ο πληθυσμός ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια. Εδώ πραγματικά κάποιος μπορεί να βιώσει στο πετσί του την ζωή των κοινωνικών ανισοτήτων. Στο ίδιο σημείο που βρίσκεσαι, μπορείς να δεις πολύ πλούτο αλλά και πολύ φτώχεια. Να αντικρύσεις παλάτια αλλά και παράγκες. Η δική μας η ζωή είναι καλή αλλά προσαρμοσμένη στην ομάδα. Μένουμε όλοι σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών και μεταφερόμαστε στις προπονήσεις με πούλμαν γιατί είναι πολύ επικίνδυνα να κινείσαι μόνος σου με αυτοκίνητο. Στους περισσότερους δρόμους δεν υπάρχουν φανάρια, η κυκλοφοριακή αγωγή είναι ανύπαρκτη ενώ οι κλοπές από ανθρώπους που ζουν σε άθλιες συνθήκες είναι καθημερινό φαινόμενο.  

-Με τους άλλους Ελληνες που αγωνίζονται στην χώρα έχετε επικοινωνία;

– Φυσικά, παίζουν εδώ και ο Απόστολος Γιάννου, τον οποίο είχαν παίκτη στον Αστέρα Τρίπολης και ο Δημήτρης Διαμαντάκος με τον οποίο είναι συμπαίκτες στην Κεραλά που μετέχει στην πρώτη κατηγορία. Εχουν έρθει κι άλλα παιδιά εδώ, αν θυμάμαι καλά ήταν ο Τριάδης, ο Σιφναίος, άλλα προσαρμόστηκαν και τα πήγαν εξαιρετικά άλλα όχι. 

–Το πρωτάθλημα στην Ελλάδα πως το βλέπετε; Μπορούμε να μιλήσουμε για φαβορί; 

– Οχι σε καμία περίπτωση, θα το απέφευγα. Εχει φοβερό ενδιαφέρον, όλοι οι στόχοι είναι ανοικτοί. Ο τίτλος, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, τα πλέι οφ αναμένονται συναρπαστικά. Για μένα είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως πρόκειται για τέσσερις διεκδικητές με τόσο διαφορετικό αγωνιστικό προφίλ που τερμάτισαν τόσο κοντά στην κανονική περίοδο. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή