Μουντιάλ: Με 48 ομάδες η τελική φάση

Μουντιάλ: Με 48 ομάδες η τελική φάση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 48 ομάδες -από τις 32- αυξάνεται και επισήμως η σύσταση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάτι που θα ισχύσει από την προσεχή διοργάνωση του 2026, η οποία θα φιλοξενηθεί από κοινού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό.

Οι συμμετέχουσες ομάδες θα είναι χωρισμένες σε 12 γκρουπ των τεσσάρων ομάδων. Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου και οι οκτώ καλύτερες τρίτες θα προκρίνονται στα νοκ άουτ, που πλέον αρχίζουν από τη φάση των «32».

Ο μέγιστος αριθμός αγώνων για μια ομάδα στο Μουντιάλ αυξάνεται από επτά σε οκτώ, ενώ σταθερή θα παραμείνει η περίοδος των 56 ημερών για την προετοιμασία των εθνικών ομάδων.

Με βάση αυτά που αποφασίσθηκαν την Τρίτη στο συμβούλιο της FIFA, τα Μουντιάλ θα διαρκούν πλέον περίπου 40 μέρες, με 104 παιχνίδια (του Κατάρ διήρκησε 29 ημέρες με 64 ματς). 

Η FIFA έχει προϋπολογίσει έσοδα 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026, σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι κέρδισε την ίδια περίοδο μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Με βάση το νέο ημερολόγιο αγώνων, ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2026 θα διεξαχθεί την Κυριακή 19 Ιουλίου 2026, με την υποχρεωτική περίοδο αποδέσμευσης να ξεκινά στις 25 Μαΐου του ίδιου έτους.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, συνεχίζονται οι επαφές (οι οποίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με το υφυπουργείο Αθλητισμού) με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για την συνυποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.

Το Μαρόκο πήρε τη θέση της Ουκρανίας και η άλλη υποψήφια τριάδα για να διοργανώσει το Μουντιάλ αποτελείται από Μαρόκο, Ισπανία και Πορτογαλία.

Η τρίτη υποψηφιότητα αφορά στις Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή και Παραγουάη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή