Πλέι οφ: Οι αριθμοί δείχνουν μεγάλη μάχη με νικητή τον Παναθηναϊκό

Πλέι οφ: Οι αριθμοί δείχνουν μεγάλη μάχη με νικητή τον Παναθηναϊκό

Η ανάλυση του www.fivethirtyeight.com για την τελική επικράτηση στην Σούπερ Λιγκ 1, τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το ποδόσφαιρο σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα είναι το γεγονός ότι είναι περισσότερο απρόβλεπτο, όσον αφορά στο αποτέλεσμα ενός αγώνα. Οι αριθμοί και τα στατιστικά, αν και πλέον παίζουν ενεργό ρόλο στην προετοιμασία των ομάδων και την ανάλυση των παικτών τους, καθώς και των αντιπάλων, ουσιαστικά μπορούν να αναιρεθούν κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης.

Σε αντίθεση με το μπάσκετ και το βόλεϊ που βασίζονται ακόμα περισσότερο στους αριθμούς, οι οποίοι και καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα, στο ποδόσφαιρο μπορεί στο τέλος να επικρατήσει η ομάδα που είχε την λιγότερη κατοχή, τις λιγότερες τελικές, ακόμα και τα λιγότερα σουτ στην εστία.

Ενα πρόσφατο παράδειγμα είναι η αναμέτρηση Σπέτσια – Ιντερ για το ιταλικό πρωτάθλημα όπου η κατοχή ήταν  31%-69%, τα σουτ 4-28, τα σουτ στην εστία 2-8 και οι σωστές πάσες 265-557 και όμως το τελικό αποτέλεσμα ήταν 2-1 υπέρ των γηπεδούχων.  

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι οι αριθμοί δεν μπορούν να προβλέψουν τον νικητή ενός αγώνα, ή ακόμα και μιας μεγάλης διοργάνωσης. Μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες παγκοσμίως που προσπαθεί να δείξει το μέλλον είναι και η www.fivethirtyeight.com που ξεκίνησε με κύριο αντικείμενο την ανάλυση των δημοσκοπήσεων των αμερικανικών εκλογών.

Αλλωστε από εκεί πήρε και το όνομά της, καθώς από 538 εκλέκτορες αποτελείται το Εκλεκτορικό Κολλέγιο, το σώμα δηλαδή μέσω του οποίου εκλέγονται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε στις 7/3/2008 για αυτόν τον σκοπό από τον στατιστικολόγο και αναλυτή Νέιτ Σίλβερ, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι και επαγγελματίας παίκτης του πόκερ, και κατάφερε να γιγαντωθεί, καθώς το 2010 ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τους New York Times, το 2013 εξαγοράστηκε από το ESPN, ενώ το 2018 πέρασε στα χέρια του ABC News, κάτω από την ομπρέλα της Walt Disney Company.

Εκτός από τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων και την πρόβλεψη για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, πλέον έχει εισχωρήσει και στον κόσμο των σπορ, κάνοντας βέβαια την αρχή με το ΝΒΑ, το μπέιζμπολ (MLB) και το NLF (αμερικανικό ποδόσφαιρο), από το 2017 έβαλε στο ρεπερτόριό του και το ποδόσφαιρο, αρχικά με έξι μόλις πρωταθλήματα.

Οι προβλέψεις βασίζονται σε μια ουσιαστικά αναθεωρημένη έκδοση του Soccer Power Index (SPI) του ESPN, ενός συστήματος αξιολόγησης που αρχικά επινοήθηκε από τον ίδιο τον Νέιτ Σίλβερ, για την αξιολόγηση των εθνικών  ομάδων. Στη συνέχεια όμως ενσωματώθηκαν και οι σύλλογοι με τα δεδομένα που αξιολογούνται να χρονολογούνται από το 1888. Επί της ουσίας η βαθμολογία SPI, μετρά τη σχετική πιθανότητα νίκης μιας ομάδας, προσπαθώντας έτσι να προβλέψει την μελλοντική της επιτυχία στη διοργάνωση όπου συμμετέχει. Είναι φυσικό ότι τα δεδομένα αλλάζουν έπειτα από κάθε αγώνα.

Με βάση λοιπόν τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, το «538.com» προσπάθησε να προβλέψει τον τελικό νικητή του πρωταθλήματος, την τελική κατάταξη, καθώς και τις ομάδες που θα υποβιβαστούν στην Σούπερ Λιγκ 2.  

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο Παναθηναϊκός έχει 34% πιθανότητες να σηκώσει την κούπα, με το μέγιστο των βαθμών του να φτάνει τους 75 με +27 διαφορά τερμάτων και 63% να είναι στις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, αν και με βάση τα τελευταία του αποτελέσματα στο SPI έχει μόλις 47.3 πιθανότητα νίκης στο επόμενο παιχνίδι του.

Στην ΑΕΚ τα αντίστοιχα νούμερα είναι 29% για τον τίτλο με 74 βαθμούς και +40 στα τέρματα, 57% να είναι στις θέσεις του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στο SPI βρίσκεται στο 53.9.

Ιδιες πιθανότητες τίτλου έχει και ο Ολυμπιακός με 29% (74β., +46 γκολ), 58% να βγει Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ έχει το πιο υψηλό SPI με 61.7, το οποίο είναι συνέπεια και της νίκης του την τελευταία αγωνιστική στην «Opap Arena».

Οσον αφορά στον ΠΑΟΚ, οι πιθανότητες να κατακτήσει τον τίτλο είναι μόλις στο 8% (69β., +31 γκολ) με το SPI να είναι στο 53. Ο Αρης και ο Βόλος δεν έχουν πιθανότητες κατάκτησης τίτλου, ενώ στην τελική βαθμολογία οι «κίτρινοι» υπολογίζονται στους 52 βαθμούς και ο Βόλος στους 46 βαθμούς.

Στη μάχη της παραμονής, δείχνει να τη γλιτώνει ο Ιωνικός, ο οποίος υπολογίζεται στους 25 βαθμούς και με τις πιθανότητες υποβιβασμού να είναι στο 35%. Ο Λεβαδειακός, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να φτάσει στους 23 βαθμούς με 56% πιθανότητες υποβιβασμού και η Λαμία επίσης στους 23 βαθμούς με ποσοστό 58%.

Πλέι οφ: Οι αριθμοί δείχνουν μεγάλη μάχη με νικητή τον Παναθηναϊκό-1

Ευρώπη και μεγάλα πρωταθλήματα

Επιγραμματικά όσον αφορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στο Τσάμπιονς Λιγκ φαβορί είναι η Μάντσεστερ Σίτι (33% κατάκτηση, 52% φιναλίστ) και ακολουθούν η Μπάγερν (23%, 41%) με την Ρεάλ (13%, 28%).

Στο Γιουρόπα, μετά τα ματς της Πέμπτης τον πρώτο λόγο έχει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (23%, 39%), η Γιουβέντους (15%, 30%) και η Σπόρτινγκ (15%, 30%), που απέκλεισε την Αρσεναλ. Τέλος στο Conference League έχουμε: Φιορεντίνα (28%, 48%), Γουέστ Χαμ (25%, 44%) και Νις (19%, 36%).

Για τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα οι προβλέψεις είναι: Premier League: Αρσεναλ (53% κατάκτηση, 99% έξοδος Τσάμπιονς Λιγκ), Μάντσεστερ Σίτι (47%, 99%), στην La Liga: Μπαρτσελόνα (85%, 99%), Ρεάλ (15%, 99%), στην Bundesliga: Μπάγερν (85%, 99%), Ντόρτμουντ (12%, 96%) και Λειψία (3%, 85%), ενώ τέλος στην Serie A και στην Ligue έχουμε σίγουρος πρωταθλητές την Νάπολι και την Παρί Σεν Ζερμέν με ποσοστό 99%.

Στους παρακάτω πίνακες βλέπουμε αναλυτικά τα νούμερα που αφορούν τις προβλέψεις για τις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς και τα μεγάλα πρωταθλήματα με τελευταία μέρα υπολογισμών την 17η Μαρτίου.

Πλέι οφ: Οι αριθμοί δείχνουν μεγάλη μάχη με νικητή τον Παναθηναϊκό-2

Πλέι οφ: Οι αριθμοί δείχνουν μεγάλη μάχη με νικητή τον Παναθηναϊκό-3

Πλέι οφ: Οι αριθμοί δείχνουν μεγάλη μάχη με νικητή τον Παναθηναϊκό-4

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή