Στον δρόμο για το Βερολίνο

Τα μυστικά των προκριματικών του Euro 2024, που ξεκινούν την Πέμπτη

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν ακόμα πέσει η σκόνη από το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, οι ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες σηκώνουν ξανά τα μανίκια και πιάνουν δουλειά με στόχο να βρεθούν στα γήπεδα της Γερμανίας, όπου το καλοκαίρι του 2024 θα φιλοξενηθεί η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Σε αυτόν τον αγωνιστικό μαραθώνιο που θα κρατήσει για περίπου έναν χρόνο, θα μπει και η Εθνική μας ομάδα σε έναν όμιλο που η κατάκτηση μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων που σφραγίζουν το εισιτήριο, μοιάζει από πολύ δύσκολη έως αδύνατη καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αφήσει εκτός ή την Γαλλία ή την Ολλανδία που είναι τα φαβορί του γκρουπ.

Από την άλλη όμως το θετικό είναι ότι με την πρωτιά που κατέκτησε στον όμιλό της στο Nations League, θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσει την παρουσία της στην Γερμανία, αν δεν πάρει την πρόκριση από τα προκριματικά. Πιθανός αντίπαλός της στα ημιτελικά των μπαράζ θα είναι η Τουρκία, επίσης αν δεν πάει στην τελική φάση απευθείας, ενώ στον τελικό θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του ζευγαριού Καζακστάν-Γεωργία.

Στην αφετηρία για το Euro 2024 θα μπουν από την Πέμπτη (23/3) 53 ομάδες, οι οποίες θα διεκδικήσουν τα 20 εισιτήρια. Η Γερμανία ως οικοδέσποινα θα είναι η 21η ομάδα, ενώ οι άλλες τρεις θα προκύψουν από τα μπαράζ του Nations League.  

Εκτός από τον δικό μας όμιλο, όπου βρίσκονται δύο από τις πιο βαριές φανέλες (Γαλλία και Ολλανδία), αρκετά δυνατός είναι και ο 3ος όπου τις δύο πρώτες θέσεις διεκδικούν η Ιταλία και η Αγγλία, οι δύο ομάδες δηλαδή που βρέθηκαν στον τελικό της προηγούμενης διοργάνωσης στο Γουέμπλεϊ, με την Σκουάντρα Ατζούρα να κατακτά τελικά το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι. 

Το αξιοσημείωτο επίσης σε αυτόν τον όμιλο είναι η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας, της ομάδας δηλαδή που στέρησε από την Ιταλία την παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ καθώς την κέρδισε με 1-0 στο ημιτελικό των μπαράζ και πήγε αυτή στον τελικό με την Πορτογαλία, όπου ηττήθηκε από την Πορτογαλία με 2-0.

Ο γνωστός μας Φερνάντο Σάντος άλλαξε ποδοσφαιρική στέγη και θα προσπαθήσει να οδηγήσει στην τελική φάση την Πολωνία. Αλλωστε η διοργάνωση του μεθεπόμενου καλοκαιριού πιθανότατα να είναι και η τελευταία που θα δώσει το παρών ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος ήδη διανύει το 34ο έτος της ηλικίας του. Ο άσος της Μπαρτσελόνα έχει 78 γκολ με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας σε 138 συμμετοχές από το 2008 που έκανε το ντεμπούτο του και θέλει στο φινάλε του με την εθνική να έχει  καλύτερη πορεία από ότι στο Μουντιάλ του Κατάρ, όπου η Πολωνία αποκλείστηκε στα πρώτα νοκ άουτ από την Γαλλία.

Βέβαια ο «Λέβα» δεν είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους αστέρες που η διοργάνωση του 2024 θα είναι η τελευταία που θα λάβουν μέρος και σαφώς δεν θέλουν να χάσουν το τρένο των προκριματικών. Το ίδιο ισχύει για τον Κριστιάνο Ρονάλντο που στο Κατάρ γνώρισε αποκλεισμό – σοκ στα προημιτελικά από το Μαρόκο, αλλά και για τον Λούκα Μόντριτς, ο οποίος επίσης θα ολοκληρώνει την τεράστια καριέρα του με την Κροατία. Μάλιστα αν ο CR7 φτάσει με την Πορτογαλία στην κατάκτηση του τροπαίου, θα σπάσει το ρεκόρ του Ρικάρντο Καρβάλιο, ο οποίος ήταν 38 ετών και 53 ημερών, όταν η Πορτογαλία κατακτούσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Γαλλία το 2016.

Από τις ομάδες που πιθανώς να ξεχωρίσουν σε αυτή την προκριματική φάση αναμένεται να είναι η Ουγγαρία του Ιταλού τεχνικού Μάρκο Ρόσι, η οποία πραγματοποίησε εκπληκτική πορεία στο Nations League, νικώντας στον όμιλό της δύο φορές την Αγγλία, ενώ είχε μια νίκη και μια ισοπαλία με την Γερμανία.

Με νέο προπονητή και πιθανώς με νέο αγωνιστικό λουκ θα μπει στη μάχη των προκριματικών και το Βέλγιο. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνες παραιτήθηκε μετά την αποτυχία της ομάδας να προκριθεί στα νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ και τη θέση του πήρε ο 37χρονος Ιταλογερμανός, Ντομένικο Τεντέσκο, που έχει θητεύσει μεταξύ άλλων σε Σάλκε και Λειψία.

Εκτός διοργάνωσης έχει τεθεί η Ρωσία, η οποία δεν θα δώσει το παρών σε τελική φάση Euro για πρώτη φορά μετά το 2000. Αντίθετα η Λευκορωσία μετέχει στα προκριματικά, αλλά θα δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στην Σερβία.

Η προκριματική φάση θα διαρκέσει από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο 2023, ενώ τα τρία πλέι-οφ θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2024.

Μετά το επετειακό Euro ’20, που πραγματοποιήθηκε σε 11 πόλεις και σε 11 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, η διοργάνωση επέστρεψε σε μια και μόνο χώρα, την Γερμανία, ενώ την είχε διεκδικήσει επίσης και η Τουρκία.

Αυτή είναι η 3η φορά που η διοργάνωση θα διεξαχθεί σε γερμανικό έδαφος. Η πρώτη ήταν το 1988 όταν την φιλοξένησε η Δυτική Γερμανία, ενώ τέσσερις αγώνες από το προηγούμενο Euro, έγιναν στο Μόναχο. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά που αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα διεξαχθούν σε πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, την Λειψία.

Οι όμιλοι των προκριματικών

1ος Όμιλος: Ισπανία, Σκωτία, Νορβηγία, Γεωργία, Κύπρος.
2ος Όμιλος: Ολλανδία, Γαλλία, ΕΪΡΕ, Ελλάδα, Γιβραλτάρ.
3ος Όμιλος: Ιταλία, Αγγλία, Ουκρανία, Βόρεια Μακεδονία, Μάλτα.
4ος Όμιλος: Κροατία, Ουαλία, Αρμενία, Τουρκία, Λετονία.
5ος Όμιλος: Πολωνία, Τσεχία, Αλβανία, Νησιά Φερόε, Μολδαβία.
6ος Όμιλος: Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν, Εσθονία.
7ος Γκρουπ: Ουγγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Λιθουανία.
8ος Όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Σλοβενία, Καζακστάν, Βόρεια Ιρλανδία, Σαν Μαρίνο.
9ος Όμιλος: Ελβετία, Ισραήλ, Ρουμανία, Κόσοβο, Λευκορωσία, Ανδόρα.
10ος Όμιλος: Πορτογαλία, Βοσνία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Λιχτενστάιν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή