Πόλο: Η ημέρα που η Βουλιαγμένη έσπασε το ευρωπαϊκό… ρόδι

Πόλο: Η ημέρα που η Βουλιαγμένη έσπασε το ευρωπαϊκό… ρόδι

Πριν από 26 χρόνια το ελληνικό πόλο κατέκτησε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο. Ο προπονητής Γιάννης Γιαννουρής και ο παλαιός πολίστας και νυν Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς αφηγούνται στην «Κ»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από 26 χρόνια το ελληνικό πόλο κατέκτησε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο. Οι «μπέμπηδες» της Βουλιαγμένης και του Γιάννη Γιαννουρή νίκησαν τη Ρόμα με 7-6 και σήκωσαν το τρόπαιο Λεν.

Ο προπονητής της νίκης, αλλά και ο παλαιός πολίστας και νυν Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς αφηγούνται στο kathimerini.gr εκείνες τις στιγμές που έγραψαν τις πρώτες χρυσές σελίδες στην ιστορία της ελληνικής υδατοσφαίρισης.   

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Μαρτίου 1997. Η κίνηση στους δρόμους που οδηγούσαν στο Ολυμπιακό Στάδιο ήταν ασφυκτική. Κανένας όμως δεν έμοιαζε εκνευρισμένος. Η ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή. Μόνο που φοβόντουσαν μην αρχίσει, χωρίς αυτούς, το παιχνίδι της Βουλιαγμένης με τη Ρόμα.

Η Βουλιαγμένη του Μαυρωτά, των Αφρουδάκηδων, του Ρέππα, του Μάζη, του Κουτσογιάννη του Ψύχου, του Λοράντου, του Σταθόπουλου, του Μουριάδη, του Μπουλουγουρά, του Τσίκλου, του Λαμπάτου και του Τρμπόγεβιτς με τον Γιάννη Γιαννουρή στο τιμόνι της είχε φέρει ισοπαλία στην πρώτη αναμέτρηση στη Ρώμη (9-9) και χρειαζόταν τη νίκη έστω με ένα γκολ διαφορά για να κατακτήσει το τρόπαιο Λεν (σημερινό ευρωπαϊκό κύπελλο).

«Η πρώτη φορά είναι κάτι που μένει και είναι πάντα ξεχωριστή. Θυμάμαι ότι το κολυμβητήριο στο Ολυμπιακό Στάδιο ήταν γεμάτο. Μας είχε κάνει εντύπωση γιατί είχαν έρθει φίλαθλοι από όλες τις ομάδες. Ήταν η πρώτη φορά που μία ελληνική ομάδα έφτανε τόσο ψηλά», μας είπε ο Γιάννης Γιαννουρής. 

Η ομάδα, με εξαίρεση τον Λαμπάτο που ήταν από την Πάτρα, προερχόταν από τα «σπλάχνα» της Βουλιαγμένης καθώς ο Πέταρ Τρμπόγεβιτς δεν είχε παίξει στη σειρά των αγώνων επειδή ήταν άρρωστος.

«Η ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ ήταν μοναδική. Παίξαμε μπροστά σε 5.000 ανθρώπους. Σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης ήμασταν μπροστά αλλά δεν ξεφεύγαμε. Με τη Ρόμα έπαιζαν κάποιοι από τους καλύτερους πολίστες της εποχής και θεωρείτο φαβορί. Τελικά, στην τελευταία επίθεση, κρατήσαμε την μπάλα και πήραμε τον τίτλο. «Μαέστρος» μας ήταν ο Γιάννης Γιαννουρής. Για εμάς έμοιαζε σαν παραμύθι. Ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ. Ουσιαστικά ήταν το δέσιμο μιας παρέας που, με την κατάλληλη καθοδήγηση, έφτασε στην κορυφή. Θα μπορούσα να πω ότι ήταν μία επιτυχία αμιγώς ελληνική», υπογράμμισε ο Γιώργος Μαυρωτάς. 

Πόλο: Η ημέρα που η Βουλιαγμένη έσπασε το ευρωπαϊκό… ρόδι-1

Στο «δέσιμο» της παρέας και στις δύο γενιές των «μπέμπηδων» στάθηκε και ο Γιάννης Γιαννουρής. «Ήταν δύο πολύ καλές φουρνιές, η φουρνιά του Μαυρωτά και η φουρνιά του Αφρουδάκη. Οι δύο φουρνιές «παντρεύτηκαν» με επιτυχία. Πρόεδρος ήταν ο Χρήστος Ζούπας. Είναι σημαντικό η διοίκηση, ο προπονητής και οι παίκτες να μιλάνε την ίδια γλώσσα». 

Η ελληνική ομάδα νίκησε 7-6 και οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν αντάξιες του θριάμβου. «Πέσαμε όλοι μαζί μέσα στην πισίνα. Ήμασταν μεθυσμένοι από την επιτυχία. Με αυτό το τρόπαιο έγινε το άνοιγμα της αυλαίας για το ελληνικό πόλο στους ευρωπαϊκούς τίτλους. Οι «μπέμπηδες» προήλθαν από τις ακαδημίες της Βουλιαγμένης. Δύο γενιές έσμιξαν και ήρθε η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου», τόνισε ο νυν Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.


Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή