Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Η μέρα που έκλαψε ο «Θεός»

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Η μέρα που έκλαψε ο «Θεός»

Εχει δηλώσει ότι θα σταματήσει το ποδόσφαιρο μόνο όταν νιώσει την αδρεναλίνη να σώζεται μέσα του.

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν τίποτα για την σπάνια στόφα του πήραν αψήφιστα εκείνο το «I’ll be back» που είχε ξεστομίσει ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς πέρυσι τέτοια εποχή, λίγο πριν περάσει την πόρτα του χειρουργείου για να υποβληθεί σε μια σοβαρή εγχείρηση ικανή να βάλει τέρμα στην καριέρα κάθε αθλητή, πόσο μάλλον κάποιου που είχε ήδη ξεπεράσει τα 40 χρόνια ζωής. Φτιαγμένος από άλλη πάστα, αυτός ο απίθανος τύπος από το Μάλμε της Σουηδίας, με ρίζες από τη Βοσνία από την πλευρά του πατέρα του και την Κροατία από την πλευρά της μητέρας του, επέστρεψε στα γήπεδα όπως το υποσχέθηκε και μάλιστα με θόρυβο ανάλογο με το όνομά του.

Με το γκολ που πέτυχε με τη φανέλα της Μίλαν στο ματς με την Ουντινέζε, ο Ζλάταν έγινε πριν μία εβδομάδα ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης (41 χρονών και 166 ημερών) που σκόραρε στη Serie A παίρνοντας το ρεκόρ από τον Αλεσάντρο Κοστακούρτα, ενώ στην πρεμιέρα της Σουηδίας στην προκριματική φάση του Euro 2024 με αντίπαλο το Βέλγιο, έχασε για τέσσερις ημέρες την ευκαιρία να γίνει από τώρα ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σ’ αυτή τη διοργάνωση.

Το ρεκόρ αυτό του το στέρησε ένας παίκτης που κάτι μας θυμίζει εμάς επειδή εκείνο το βράδυ έτυχε να αγωνιστεί εναντίον της Εθνικής μας. Γιατί κατά τ’ άλλα, εάν δεν ξεκινούσε βασικός στο παιχνίδι Γιβραλτάρ-Ελλάδα ο γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου του 1981 Λι Κασκιάρο, δηλαδή τέσσερις μέρες νωρίτερα από τον Ιμπραΐμοβιτς, για ποιον λόγο θα μνημόνευε κάποιος σήμερα τον αστυνομικό που μέχρι τώρα ήταν γνωστός μόνο και μόνο επειδή το 2015 πέτυχε το πρώτο επίσημο γκολ στην ιστορία του Γιβραλτάρ;

Για τον Ζλάταν αυτό είναι μόνο ένα μικρό εμπόδιο στο δρόμο του. Θα έχει σύντομα άλλη ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ και να το βελτιώσει σε όρια μάλλον αξεπέραστα για τη σημερινή απαιτητική εποχή που απαγορεύει σε παίκτες τέτοιας ηλικίας να παίζουν σε τόσο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Για τον ίδιο, βέβαια, η ηλικία είναι απλώς ένα νούμερο στην αστυνομική ταυτότητα. Όπως έχει ήδη «απειλήσει», δεν επέστρεψε στα γήπεδα μετά από μια τόσο σοβαρή εγχείρηση μόνο και μόνο για να παίζει 5-6 λεπτά, αλλά για να ξεκινάει βασικός στα παιχνίδια!

Μέχρι πότε; Με πρώτο σημείο αναφοράς την τελική φάση του Euro του 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας, ο Ιμπραΐμοβιτς άφησε όλα τα σενάρια ανοικτά, λέγοντας απλώς ότι θα σταματήσει το ποδόσφαιρο μόνο όταν νιώσει την αδρεναλίνη να σώζεται μέσα του. Αγνωστο το πότε θα συμβεί αυτό, όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο που πήρε άλλα… εκατό χρόνια ζωής τη στιγμή που αγωνίστηκε πριν λίγες εβδομάδες αντίπαλος του 16χρονου γιού του, Μαξιμίλιαν, σε ένα δίτερμα ανάμεσα στην αντρική ομάδα και την Κ 18 της Μίλαν, μάλλον δεν θα έλθει σύντομα αυτή η ώρα.

Τι του μένει του Ιμπρα για να κλείσει ένα μεγαλειώδες παλμαρέ τίτλων και προσωπικών διακρίσεων; Σε ρεαλιστικό επίπεδο, μόνο η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, μια ευκαιρία που θα την κυνηγήσει εφέτος με τη Μίλαν, έχοντας σύμφωνα με τη λογική ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Επόμενος αντίπαλος των «ροσονέρι» στην προημιτελική φάση είναι η ασυγκράτητη εφέτος Νάπολι, απέναντι στην οποία θα παρατάξουν κυρίως την βαριά κληρονομιά μιας φανέλας στολισμένης με 7 αστέρια Τσάμπιονς Λιγκ – Πρωταθλητριών και την άγνοια κινδύνου του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς!

Πέρα από τους 28 τίτλους που έχει κατακτήσει σε συλλογικό επίπεδο και χωρίς να έχει την ευκαιρία να τους εμπλουτίσει σε εθνικό μιας και η Σουηδία ποτέ δεν υπήρξε ομάδα φτιαγμένη για να κατακτά Παγκόσμια Κύπελλα και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ο Ζλάταν είναι ο μόνος παίκτης που έχει σκοράρει στο Τσάμπιονς Λιγκ με έξι διαφορετικές ομάδες (Αγιαξ, Γιουβέντους, Ιντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν) και ο μόνος που έχει σκοράρει σε 26 συνεχόμενα πρωταθλήματα, έχοντας ξεκινήσει από την δεκαετία του ’90 με τη Μάλμε και συνεχίζοντας μέχρι τώρα την δεκαετία του ’20, την 4η της απίστευτης καριέρας του!

Για να φτάσει τόσο ψηλά ένα παιδί φτωχών μεταναστών, μεγαλωμένο σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε ένα ταπεινό προάστειο του Μάλμε της Σουηδίας, χρειάστηκε να χτίσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, σπάζοντας κάθε όριο στις έννοιες «στερεότυπο», «πρόκληση» και «αλαζονεία», όπως δείχνουν οι αστείρευτες και μυθικές ατάκες του, που ξεκίνησαν με την άρνησή του να δοκιμαστεί στην Αρσεναλ, παρότι είχε κάνει το ταξίδι στο Λονδίνο για να τον δει ο Αρσέν Βενγκέρ σε ηλικία 17 ετών: «Την απέρριψα. Ο Ζλάταν δεν πάει σε οντισιόν»!

Σε μια άλλη εξομολόγηση είχε φανερώσει τη δύναμη του χαρακτήρα του από πολύ μικρή ηλικία: «Η τελευταία φορά που έκλαψα ήταν όταν δεν πήρα τα χρήματα του συμβολαίου και τους μισθούς μου από τη Μάλμε. Έστειλα γράμμα στην Ομοσπονδία και τους ζήτησα να διαγράψουν όλα τα τρίποντα που κέρδισε με τα γκολ μου η Μάλμε. Η Ομοσπονδία μου απάντησε ότι τα χρήματά μου πληρώθηκαν στους γονείς μου γιατί σύμφωνα με το νόμο, ήμουν πολύ μικρός σε ηλικία για να εισπράξω μισθό. Είπα τότε στην Ομοσπονδία ότι σύμφωνα με το νόμο, ήμουν πολύ μικρός επίσης για να είμαι ο πρώτος σκόρερ και να κερδίσω με τη Μάλμε το πρωτάθλημα, γι’ αυτό έπρεπε να μην μετρήσουν οι βαθμοί από τα γκολ μου μέχρι να μεγαλώσω. Την επόμενη ημέρα, τα χρήματά μου μεταφέρθηκαν στον λογαριασμό μου. Είμαι μεγαλύτερος από τον νόμο»!

Ενδεικτική του χαρακτήρα του ήταν η προθυμία του να συνεργαστεί με το Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ. Σε ένα ματς της Παρί Σεν Ζερμέν κόντρα στην Καέν τον Φεβρουάριο του 2015, έβγαλε την μπλούζα του και αποκάλυψε στις κάμερες τατουάζ που «κτύπησε» στο κορμί του με τα ονόματα 50 απόρων, για να θυμίσει στον κόσμο ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από ασιτία. Τα τατουάζ ήταν με χένα – δεν ήταν μόνιμα, αλλά το μήνυμα παρέμεινε πολύ δυνατό: «Τα τατουάζ μου έφυγαν, όμως αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εκεί έξω και να υποφέρουν. Ελπίζω να τους δείτε μέσα από μένα».

Πέρα από τις ανεξάντλητες ατάκες του που έχουν ξεπεράσει στα μάτια πολλών τα όρια της μεγαλομανίας, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς παραμένει δεμένος με τις ρίζες του. Πυκνά – συχνά επισκέπτεται τους φίλους της παιδικής του ηλικίας, στη φτωχογειτονιά του Μάλμε όπου μεγάλωσε, στηρίζοντας οικονομικά πολλές οικογένειες της περιοχής, γιατί όπως λέει και ο ίδιος «οτιδήποτε κι αν έρχεται στη ζωή μου, χρήματα, φήμη, δόξα, οτιδήποτε, θα είμαι ο ίδιος άνθρωπος. Δεν θα αλλάξω τώρα για κανέναν. Δεν γεννήθηκα για να κάνω προσπάθεια ν’ αρέσω σε όλους»…

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή