Ο ολυμπιονίκης της γυμναστικής – απόγονος οπλαρχηγών του 1821

Ο ολυμπιονίκης της γυμναστικής – απόγονος οπλαρχηγών του 1821

Η οικογένεια με 36 αγωνιστές - οπλαρχηγούς έχει και έναν ολυμπιονίκη, τον Αριστόβουλο Πετμεζά, ο οποίος το 1896 ήρθε 3ος στο μονόζυγο.  

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επίθετο Πετμεζάς παραπέμπει σε ηρωικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Σε σελίδες που γράφτηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, σε μάχες στα Καλάβρυτα, στην Κόρινθο, στον Αλμυρό της Μεσσηνίας. Κι όμως η οικογένεια με 36 αγωνιστές – οπλαρχηγούς έχει και έναν ολυμπιονίκη, τον Αριστόβουλο Πετμεζά, ο οποίος το 1896 ήρθε 3ος στο μονόζυγο.  

Ο Αριστόβουλος Πετμεζάς γεννήθηκε το 1845 και από μικρή ηλικία έδειξε την έφεση που είχε στον αθλητισμό και ειδικότερα στον στίβο και τη γυμναστική. Ο απόγονος των οπλαρχηγών του 1821 και γιός του πολιτικού Λεωνίδα Πετμεζά ανδρώθηκε σε μία εποχή που είχε αρχίσει σιγά σιγά να ανάβει η φλόγα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι σπουδές του στη Νομική Σχολή και οι κοινωνικές συναναστροφές του ενίσχυσαν την αγάπη του για τον αθλητισμό και, σύμφωνα με πηγές, αποτελούσε μέλος του Παναχαϊκού Συλλόγου, τουλάχιστον, από τις αρχές τις δεκαετίας του 1890.  

Ο ολυμπιονίκης της γυμναστικής – απόγονος οπλαρχηγών του 1821-1

Ελληνες ολυμπιονίκες του 1896 σε εκδρομή στο Δαφνί με τον Διάδοχο Κωνσταντίνο

Ο σωματότυπός του (βραχύσωμος) ήταν ιδανικός για το άθλημα της γυμναστικής. Στις 16 και 17 Μαρτίου 1893 πήρε μέρος σε αγώνες που διεξήχθησαν σε δημόσιο γυμναστήριο που βρισκόταν στο κέντρο της Πάτρας και αναδείχθηκε πρώτος στη γυμναστική ενώ πρώτευσε και στο μήκος. Πρωτιές σε αγωνίσματα του στίβου είχε και σε δοκιμαστικούς αγώνες του Παναχαϊκού που πραγματοποιήθηκαν το 1895 ενώ το 1896 σε εσωτερικούς αγώνες του συλλόγου του είχε έρθει 2ος στην άρση βαρών «δι΄αμφοτέρων χειρών».  

Ο ολυμπιονίκης της γυμναστικής – απόγονος οπλαρχηγών του 1821-2

Η κορυφαία διάκριση όμως του απογόνου της ιστορικής οικογένειας των Πετμεζαίων ή Πετιμεζαίων ήταν η κατάκτηση της τρίτης θέσης στο μονόζυγο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Ο αθλητής του Παναχαϊκού αγωνίστηκε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 28 Μαρτίου 1896 και εκτός από το μονόζυγο πήρε μέρος και στο «ιππικόν εφαλτήριον» αλλά σε αυτό δεν διακρίθηκε. Στο μονόζυγο συμμετείχαν 21 αθλητές.  

Ο ολυμπιονίκης της γυμναστικής – απόγονος οπλαρχηγών του 1821-3

Το πρόγραμμα των αγώνων της 28ης Μαρτίου 1896 από την εφημερίδα της εποχής «Άστυ»

Ο Αριστόβουλος Πετμεζάς, ύστερα από τον θάνατο του πατέρα του σε μία εκλογική περιοδεία ασχολήθηκε με τον πολιτικό στίβο και εκλέχτηκε βουλευτής Καλαβρύτων. Η πρώτη του εκλογή χρονολογείται το 1908 ενώ ακολούθησαν αυτές του 1910, του 1912 και του 1915 ως βουλευτής Αχαΐας και Ηλιδος. 

Ο ολυμπιονίκης της γυμναστικής – απόγονος οπλαρχηγών του 1821-4

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο Οικογένεια Πετμεζά και το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη

Πηγές:

Βουλή των Ελλήνων, Μητρώον Πληρεξουσίων, Γερουσιαστών και Βουλευτών 

Οικογένεια Πετμεζά: Το πολλαπλό αποτύπωμά της στο πέρασμα του χρόνου, Ιστορική έρευνα, Στάθης Κουτρουβίδης, Έρευνα και συλλογή αρχείων Αντώνης Γκ. Πετμεζάς, Μέλισσα, Αθήνα 2021.  

Νίκος Ε. Πολίτης, Ο Πατραϊκός αθλητισμός, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1997  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή